Rooma maaliskuussa: opas kaupungin parhaimpiin nähtävyyksiin (vinkit, juhlat, matkareitit...)

Tässä kuussa ikuinen kaupunki toivottaa värikkään kevään tervetulleeksi, juhlii kuuluisinta pääsiäistä ja käynnistää ulkoilma-aktiviteetit. Huomaa!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

7 minuuttia luettu

Rooma maaliskuussa: opas kaupungin parhaimpiin nähtävyyksiin (vinkit, juhlat, matkareitit...)

Caer de la nochen nauttiminen Roomassa | © Julius Silver

Talven loppu ja kevään alku Roomassa on ihanteellinen aika järjestää matka Italian pääkaupunkiin. Lämpötila on maltillisempi kuin talvikauden ankarampina kuukausina ja päivät pitenevät.

Lisäksi yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista, pääsiäinen, alkaa toden teolla, ja kalenteri on täynnä ulkoilma-aktiviteetteja, joissa puutarhat ja terassit ovat pääosassa. Ota huomioon tämä opas, jossa on 10 tekemistä maaliskuussa, jos matkustat tässä erityisessä kuussa. Lue lisää!

.

1. Koe roomalainen pääsiäisviikko

Pääsiäisestä nauttiminen| ©OPUS DEI
Pääsiäisestä nauttiminen| ©OPUS DEI

Olitpa hengellinen ihminen tai et, yksi ikuisen kaupungin vaikuttavimmista tapahtumista on Rooman pääsiäisviikko. Sitä vietetään yleensä suurella hartaudella katolisissa maissa, mutta tiedätkö, miten pääsiäistä vietetään Italian pääkaupungissa? Lue tarkkaan.

Jos aiot matkustaa Roomaan pääsiäiseksi etkä ole varma, milloin, ota huomioon seuraavat ehdotukset:

  • Palmusunnuntai aloittaa pääsiäisviikon, ja voit osallistua paavin toimittamaan messuun, jossa juhlitaan Kristuksen riemuvoittoista saapumista Jerusalemiin, ja nähdä tuhansien uskovien kokoontuvan oliivinoksineen.
  • Myös pyhä keskiviikko on varteenotettava päivä, sillä silloin voit varata liput paavin audienssille.
  • Pääsiäissunnuntai on toinen päivä, joka kannattaa kokea Roomassa tähän aikaan vuodesta. Se on Kristuksen ylösnousemuksen suuri juhla, ja voit tuntea ilon ja riemun ilmapiirin Pyhän Pietarin aukiolla!

Ja kun matkustat Roomaan pääsiäisenä, muista varata opastettu retki Rooman katakombeihin ja basilikoihin, jossa tutustut Santa Maria Maggioren basilikaan ja Lateraanin Johanneksen arkkibasilikaan sekä Pyhän Kalliksin katakombeihin ainutlaatuisessa ilmapiirissä. Et tule katumaan!

Varaa liput paavin audienssille

2. Tunne itsesi keisariksi Julius Caesarin kuolemassa!

Julius Caesarin patsas Roomassa| ©Santiago Abella
Julius Caesarin patsas Roomassa| ©Santiago Abella

Jos olet historian ystävä, et voi jättää väliin Roomassa 15. maaliskuuta järjestettävää kunnianosoitusta, jolla juhlistetaan antiikin Rooman karismaattisimpiin ja palvotuimpiin hahmoihin kuuluneen keisari Julius Caesarin kuoleman vuosipäivää.

Kun varaat lippuja Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle, muista, että tänä päivänä järjestetään useita kulttuuritapahtumia Forum Romanumilla Julius Caesarin patsaan vieressä.

Epäilemättä se, mikä yllätti minut eniten tässä juhlassa, oli hänen kuolemansa uudelleen näytteleminen upeiden näyttelijöiden kanssa, joka järjestettiin hänen todellisella surmapaikallaan: Largo di Torre Argentinan arkeologisella alueella, joka on hyvin vilkas aukio ikuisen kaupungin keskustassa. Se saa hiuksesi nousemaan pystyyn! Täällä näet niin sanotut Vapauttajat naamioituneina, jotka toteuttivat kohtalokkaan suunnitelman, ja sinut viedään pysähtymättömälle aikamatkalle!

...

Varaa lippusi Forum Romanumiin

3. Osallistu kevätjuhlaan!

Villa Borghesen puutarhat maaliskuussa| ©Stefano Consolo
Villa Borghesen puutarhat maaliskuussa| ©Stefano Consolo

Yksi lempiharrastuksistani Roomassa oli kuljeskelu kukkivissa puutarhoissa, kuten Villa Borghesessa, jossa löysin Villa Borghesen vaikuttavia veistoksia. Niihin voi tutustua myös hauskalla tavalla, jos varaat Segway-kierroksen Villa Borgheseen.

Toinen vaihtoehto, jos haluat kokea kevään puhtaimmillaan maaliskuun lopulla, on mennä Piazza di Spagnan Espanjalaisille portaille, jossa näet värien festivaalin. Kevätfestivaali peittää aukion barokkiportaat tuhansilla valkoisilla, vaaleanpunaisilla ja violeteilla atsaleoilla. Vaikka ne ovat viehättäviä ympäri vuoden, keväisin Roomassa ne herättävät vielä enemmän huomiota niitä koristavan väriyhdistelmän vuoksi. Sieltä käsin voit ottaa joitakin ikuisen kaupungin parhaista tilannekuvista!

Varaa Segway-kierros Villa Borgheseen

4. Juhli Pyhän Patrickin päivää kuin aito irlantilainen!

Roomalainen Colosseum on maalattu vihreäksi Pyhän Patrickin päivänä.| ©Federico
Roomalainen Colosseum on maalattu vihreäksi Pyhän Patrickin päivänä.| ©Federico

Joka maaliskuun 17. päivä ikuiseen kaupunkiin vyöryy vihreä aalto, ja irlantilaispubit muuttuvat Irlannin suojeluspyhimyksen Pyhän Patrickin päivän kunniaksi. Nämä pubit täyttyvät Roomassa asuvista punapäästä, ja niissä järjestetään hauskoja aktiviteetteja, joiden välissä on olutta (niitä kuuluisia pinttejä), kansanperinnettä ja shamrockeja. Perinne on omaksuttu myös muissa maailman suurkaupungeissa, kuten New Yorkissa, Buenos Airesissa ja Madridissa. Loppujen lopuksi mikä tahansa tekosyy on hyvä tekosyy kohottaa malja, eikö totta?

Pyhän Patrickin päivää juhlitaan myös kaupungin tunnetuimmassa monumentissa, Rooman Colosseumissa, joka on värjätty smaragdinvihreäksi Irlannin matkailuviraston kampanjan ansiosta, joka joka täyttää joka vuosi maailman tärkeimmät julkisivut värillä, mukaan lukien ikonisen amfiteatterin julkisivut.

Suosittelen, että jos olet Italiassa tähän aikaan vuodesta, varaat lipun Rooman Colosseumiin. Ja tietenkin vierailun jälkeen etsi pääkaupungista irlantilainen pubi, jossa voit kohottaa maljan pyhimykselle. Muista sanoa "Silent!", jotta voit tuntea itsesi oikeaksi irlantilaiseksi perinteisen "cheers!" sijaan.

Varaa lippusi Colosseumiin Roomassa

5. Aseta itsesi koetukselle Rooman maratonilla

Rooman maratonille osallistuminen| ©Greg Johnson
Rooman maratonille osallistuminen| ©Greg Johnson

Jos yksi uudenvuodenlupauksistasi on kalorien pudottaminen ja haluat tehdä sen ainutlaatuisessa paikassa, suosittelen ikuisessa kaupungissa vuosittain järjestettävää maratonia. Lähtö tapahtuu Colosseumin edestä, joka on yksi Rooman kuuluisimmista monumenteista ja joka on ollut pystyssä 2000 vuotta. Onko parempaa tapaa päästä kuntoon?

Sieltä juokset ohi upeiden postikorttikuvien, kuten Pietarinkirkon, Trevin suihkulähteen, Piazza Navonan, Espanjalaiset portaat ja monien muiden kaupungin historiallisen keskustan boheemien ja viehättävien kujien ohi. Et halua enää palata kuntosalille.

Maratonin kevyempi versio

Suosittu Rooman maraton järjestetään yleensä maaliskuun kolmantena sunnuntaina, ja osallistujat juoksevat 42 kilometriä ikuisen kaupungin halki. Tässä tapahtumassa tapaat osallistujia kaikkialta maailmasta, eikä ole syytä huoleen, jos et ole kovin hyväkuntoinen, sillä voit juosta aloittelijoille suunnitellun lyhyen 4 kilometrin reitin. Toinen vaihtoehto päästä kuntoon on varata pyöräretki Appian Wayn varrella.

Varaa pyöräretki Appian tietä pitkin

6. Juhli naistenpäivää Festa della Donna -tapahtumassa!

Mimosa-kukka, joka on tyypillinen äitienpäiväkimppu.| ©crabchick
Mimosa-kukka, joka on tyypillinen äitienpäiväkimppu.| ©crabchick

Haluatko nauttia kansainvälisestä naistenpäivästä eri tavalla matkallasi Italian pääkaupunkiin? Maaliskuun 8. päivää juhlitaan useimmissa maailman maissa, mutta Italiassa sille on ominaista hyvin erityinen tapa: kauniin mimosakimpun antaminen naisille.

Mene mihin tahansa kukkakauppaan tai Campo dei Fiorin aukiolla sijaitseville ikonisille markkinoille ja hanki oma. Se on aina hyvä hetki hemmotella itseään, ja vielä enemmän lomalla.

Tämä perinne on peräisin toisen maailmansodan lopusta vuodelta 1946, jolloin Teresa Noce, Rita Montagnana ja Teresa Mattei jakoivat kaduilla oleville naisille kimpun tätä kukkaa, joka symbolisoi voimaa ja kykyä syntyä uudelleen missä tahansa, jopa poltetuilla mailla.

.

Maista kukkien muotoisia makeisia

Makeannälkäisten kannattaa kokeilla "mimosa"-kakkua, joka on muuten sormia nuoleskellen hyvää! Mikä tahansa loma Italiassa on hyvä hetki esitellä maan raskasta tykistöä: sen hienoja makeisia ja gastronomiaa! Lähes kaikki leipomot valmistavat tälle päivälle keltaisia kakkuja, jotka muistuttavat kasveista.

Lisäksi monet kaupat tarjoavat alennuksia ja ravintolat valmistavat naistenpäiväksi erikoismenuja. Joinakin vuosina museoihin on ollut jopa ilmainen sisäänpääsy naisille. Älä siis epäröi varata ruokakierrosta Campo de Fiorille ja ota siitä kaikki irti.

Varaa ruokakierros Campo de Fiorille

7. Turvaudu museoihin ilmaiseksi talvisunnuntaisin

Yksityiskohta Castel Sant'Angelosta| ©Michele Bitetto
Yksityiskohta Castel Sant'Angelosta| ©Michele Bitetto

Jos olet onnekas ja vietät Roomassa vähintään seitsemän päivää, mukaan lukien sunnuntai, hyvä tapa päästä pois pakkasesta on käydä museoissa ja ihastella Rafaelin, Rubensin ja Caravaggion suuria teoksia. Ei kuulosta pahalta, vai mitä?

Tärkeä fakta: talvikuukausien ensimmäisenä sunnuntaina sisäänpääsy on täysin ilmainen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kuuluisimmissa museoissa on hyvin pitkät jonot, jotka voivat kestää tunteja. Neuvoni on, että jos todella haluat mennä, osta etukäteen erityisesti liput Colosseumiin ja Castel Sant'Angeloon.

Toisaalta Vatikaanin museoiden lippujen hinta on myös nolla euroa; eli ilmainen (kuinka rakastammekaan tuota pientä sanaa!) kuukauden viimeisenä sunnuntaina. Suosittelen nousemaan mahdollisimman aikaisin, jotta pääset ensimmäisten joukossa jonoon, ja usko pois, tulet arvostamaan sitä. Ota huomioon liput parhaisiin museoihin, joissa voit vierailla ikuisessa kaupungissa:

Varaa lippusi Rooman museoihin

8. Osallistu kuljettajien suojeluspyhimyksen Pyhän Francescan juhlaan

Santa Francesca Romanan basilika, jossa autot siunataan.| ©ShareAlike 3.0
Santa Francesca Romanan basilika, jossa autot siunataan.| ©ShareAlike 3.0

Tiedämme, että Italian pääkaupungissa Vespa-skootterit nauttivat jumalallisuuden sädekehää, mistä todisteena on se, että Audrey Hepburn itse alistui näihin kahteen viehätysvoimaan, ja sieltä voit varata Vespa-kierroksen Roomassa. Mutta mikä rooli autoilla on ikuisessa kaupungissa? Tarkastelemme tätä esimerkkiä tarkemmin.

Roomassa on kirkko, jossa autot voidaan siunata 9. maaliskuuta. Vaikka se saattaa kuulostaa oudolta, myös vuokra-autot voivat osallistua ja nauttia tästä ainutlaatuisesta ja erilaisesta juhlasta omakohtaisesti.

Missä? Santa Francesca Romanan basilikassa, joka sijaitsee hyvin lähellä Forum Romanumia. Tämä kirkko pukeutuu siunaamaan suuren määrän kirkkoa ympäröiviä ajoneuvoja. Lopussa kaikki autot torveilevat improvisoidussa konsertissa, joka on yksi kummallisimmista suunnitelmistani pääkaupungissa!

Varaa Vespa-kierros Roomassa

9. Lähetä isällesi selfie San Giuseppen juhlasta

San Giuseppe al Trionfale -basilikan julkisivu| ©Esteban Fernández García
San Giuseppe al Trionfale -basilikan julkisivu| ©Esteban Fernández García

Jos matkustat Roomaan tässä kuussa, voit nauttia yhdestä ikuisen kaupungin suosituimmista tapahtumista: isänpäivästä. Roomalaiset ovat aina kunnioittaneet suuresti pyhän Joosefin hahmoa. Tästä ovat osoituksena lukuisat hänen kunniakseen rakennetut kirkot ja "Giuseppe"-nimen suuri levinneisyys kansan keskuudessa. Tästä syystä maaliskuun 19. päivä on aina ollut Italian pääkaupungissa hyvin erityinen päivä.

Näet, kuinka messua viettävän San Giuseppe al Trionfale -basilikan ympärillä olevat pääkadut täyttyvät jännityksestä, ja voit maistella zeppolea, juhlapäivän tyypillistä makeaa, joka on tehty lehtitaikinasta ja täytetty maukkaalla vaniljakastikkeella.

Koe pyhän Joosefin johtama kulkue

Päivää juhlistetaan perinteisesti nuotioilla ja joskus myös erikoisilla kulkueilla, joissa kuvataan kohtauksia Pyhän Joosefin elämästä. Vielä 1960-luvulla järjestettiin kulkue, jossa pyhimyksen patsasta kannettiin uskovien harteilla.

.

10. Nauti hyvä kuppi kahvia, ikuisen kaupungin symboli

Kahvi Café Grecossa| ©Ami Zhang
Kahvi Café Grecossa| ©Ami Zhang

Jos sanon, että matkasi aikana haistat Rooman parhaiden pizzojen, puu-uunin ja tuorekahvin tuoksun kävellessäsi kaduilla, en valehtele. Rooman talvi on synonyymi kahville Italian pääkaupungissa. Löydät tuhansia erilaisia kahvipapuja, yhtä monta kuin maapallolla on persoonallisuuksia: makeaa, karvasta, hassua, cortadoa... Tässä lista suosikkikahviloistani:

  • Sant'Eustachio Il Caffè (Piazza Sant'Eustachio, 82): viihtyisä paikka vuodelta 1938, joka on säilyttänyt alkuperäisen sisustuksen ja viehätyksen - kofeiinihullujen temppeli!
  • Café Greco (Via Condotti, 86): pidetään ikuisen kaupungin vanhimpana kahvilana. Se on klassikko tämän juoman ystäville.

Lämpötilat maaliskuussa Ikuisessa kaupungissa

Sateiset päivät Roomassa| ©FRANCO600D
Sateiset päivät Roomassa| ©FRANCO600D

Ennen lennolle lähtöä yksi suurimmista huolenaiheistamme on lähes aina lämpötila. Siksi suosittelen, että vilkaiset sääennustetta muutamaa päivää ennen matkaa. Yleensä ne ovat 8 °C:n ja 15 °C:n välillä maaliskuussa.

Muista ottaa mukaan hyvä takki ja sateenvarjo, sillä on melko todennäköistä, että joinakin päivinä sataa. Maaliskuussa valoisat päivät ovat lähes 12 tuntia, joten sinulla on aikaa tutustua ikuisen kaupungin jokaiseen salaiseen nurkkaan. Auringonnousu on kello 06:22 ja auringonlasku kello 18:17.

.

Maaliskuu Roomassa: matkailijamäärät ja hinnat maaliskuussa

Vierailu Vatikaanissa| ©Kai Pilger
Vierailu Vatikaanissa| ©Kai Pilger

Maaliskuuta pidetään vielä hiljaisena sesonkina, eikä kaupunki onneksi ole yhtä täynnä turisteja kuin muina vuodenaikoina, joten voit tutustua kaupunkiin mukavasti ilman, että sinun tarvitsee jonottaa ikuisuuksia päästäksesi nähtävyyksiin.

Poikkeus, joka vahvistaa säännön, on pyhä viikko, juhla, joka houkuttelee tuhansia uskonnollisia vierailijoita kaikkialta maailmasta, mikä saa ikuisen kaupungin hinnat (lähinnä lennot ja hotellit) nousemaan huomattavasti. Neuvoni on ostaa liput mahdollisimman hyvissä ajoin etukäteen. Ota mukaan kynä ja paperia ja kirjoita ylös joitakin avaimia Rooman matkan järjestämiseen.

Varaa kaupungin kiertoajelubussi