Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Rooma maaliskuussa: opas kaupungin parhaimpiin nähtävyyksiin (vinkit, juhlat, matkareitit...)

Ikuinen kaupunki toivottaa tässä kuussa tervetulleeksi värikkään kevään, juhlii kuuluisinta pääsiäistä ja käynnistää ulkoilma-aktiviteetit. Oletko valmis?

Nuria Rozas

Nuria Rozas

6 minuuttia luettu

Rooma maaliskuussa: opas kaupungin parhaimpiin nähtävyyksiin (vinkit, juhlat, matkareitit...)

Caer de la nochen nauttiminen Roomassa | © Julius Silver

Rooman talven loppu ja kevään alku Roomassa on ihanteellinen aika järjestää matka Roomaan. Lämpötila on maltillisempi kuin talvikauden ankarampina kuukausina ja päivät pitenevät.

Lisäksi yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista, pääsiäinen, alkaa täydellä voimalla, ja kalenteri on täynnä ulkoilma-aktiviteetteja, joissa puutarhat ja ulkoterassit ovat pääosassa. Ota huomioon tämä opas, jossa on 10 asiaa, joita kannattaa tehdä maaliskuussa, jos matkustat tässä erityisessä kuussa. Lue lisää!

1. Koe roomalainen pääsiäisviikko

Pääsiäisestä nauttiminen| ©OPUS DEI
Pääsiäisestä nauttiminen| ©OPUS DEI

Olitpa hengellinen ihminen tai et, yksi ikuisen kaupungin vaikuttavimmista tapahtumista on Rooman pääsiäisviikko. Sitä vietetään yleensä suurella hartaudella katolisissa maissa, mutta tiedätkö, miten pääsiäistä vietetään Italian pääkaupungissa? Lue tarkkaan.

Jos suunnittelet matkaa Roomaan pyhäinviikolla etkä ole varma, milloin, yksi tunteikkaimmista päivistä on palmusunnuntai, joka merkitsee pyhäinviikon alkua. Voit osallistua paavin toimittamaan messuun, jossa juhlistetaan Kristuksen voittoisaa saapumista Jerusalemiin, ja nähdä tuhansia oliivinoksineen kokoontuneita uskovia sekä halutessasi osallistua paavin audienssiin. Siitä tulee seikkailu, josta voit kertoa lapsenlapsillesi.

Toinen Roomassa tähän aikaan vuodesta kokemisen arvoinen päivä on pääsiäissunnuntain suuri juhla, jolla juhlistetaan Kristuksen ylösnousemusta. Pyhän Pietarin aukiolla voit kokea iloa ja riemua!

Varaa liput paavin audienssille

2. Tunne itsesi keisariksi Julius Caesarin kuolemassa!

Julius Caesarin patsas Roomassa| ©Santiago Abella
Julius Caesarin patsas Roomassa| ©Santiago Abella

Jos olet historian ystävä, et voi jättää väliin Roomassa 15. maaliskuuta järjestettävää kunnianosoitusta, joka järjestetään antiikin Rooman karismaattisimpiin ja palvotuimpiin hahmoihin kuuluneen keisari Julius Caesarin kuoleman vuosipäivänä. Tänä päivänä järjestetään useita kulttuuritapahtumia Forum Romanumilla Julius Caesarin patsaan vieressä.

Minut yllätti epäilemättä eniten tässä juhlassa se, että hänen kuolemansa näyteltiin uudelleen ihanien näyttelijöiden voimin oikealla surmapaikalla: Largo di Torre Argentinan arkeologisella alueella, joka on vilkas aukio ikuisen kaupungin keskustassa. Se saa hiuksesi nousemaan pystyyn! Täällä näet niin sanotut Vapauttajat naamioituneina, jotka toteuttivat kohtalokkaan suunnitelman. Sinut viedään pysähtymättömälle aikamatkalle!

Varaa liput Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

3. Osallistu kevätjuhlaan!

Villa Borghesen puutarhat maaliskuussa| ©Stefano Consolo
Villa Borghesen puutarhat maaliskuussa| ©Stefano Consolo

Yksi suosikkiharrastuksistani Roomassa oli kävelylenkki täydessä kukassa olevissa puutarhoissa, kuten Villa Borghesen puutarhassa, jossa löysin myös Villa Borghesen vaikuttavia veistoksia. Mutta jos haluat kokea kevään puhtaimmillaan, suosittelen, että menet maaliskuun lopussa Piazza di Spagnan Espanjalaisille portaille, jossa näet värien festivaalin.

Kevätfestivaali peittää aukion barokkiportaat tuhansilla valkoisilla, vaaleanpunaisilla ja violeteilla atsaleoilla. Vaikka ne ovat viehättäviä ympäri vuoden, keväällä ne herättävät vieläkin enemmän huomiota niitä koristavan väriyhdistelmän ansiosta. Sieltä voit ottaa joitakin ikuisen kaupungin parhaista tilannekuvista!

Varaa Segway-kierros Villa Borgheseen

4. Juhli Pyhän Patrickin päivää kuin aito irlantilainen!

Roomalainen Colosseum on maalattu vihreäksi Pyhän Patrickin päivänä.| ©Federico
Roomalainen Colosseum on maalattu vihreäksi Pyhän Patrickin päivänä.| ©Federico

Joka maaliskuun 17. päivä ikuiseen kaupunkiin vyöryy vihreän aalto, ja irlantilaispubit muuttuvat Irlannin suojeluspyhimyksen Pyhän Patrickin päivän kunniaksi. Nämä pubit täyttyvät Roomassa asuvista punapäästä, ja niissä järjestetään hauskoja aktiviteetteja, joissa on olutta (kuuluisat pintit), kansanperinnettä ja shamrockeja välissä. Perinne on omaksuttu myös muissa maailman suurkaupungeissa, kuten New Yorkissa, Buenos Airesissa ja Madridissa. Loppujen lopuksi mikä tahansa tekosyy on hyvä tekosyy kohottaa malja, eikö totta?

Pyhän Patrickin päivää juhlitaan myös kaupungin tunnetuimmassa monumentissa, Rooman Colosseumissa, joka on värjätty smaragdinvihreäksi Irlannin matkailuviraston kampanjan ansiosta, joka joka täyttää joka vuosi maailman tärkeimmät julkisivut värillä, mukaan lukien ikonisen amfiteatterin julkisivut. Jos olet Italiassa tähän aikaan vuodesta, suosittelen, että etsit pääkaupungista irlantilaispubin, jossa voit kohottaa maljan pyhimykselle, mutta muista sanoa "Silent!", jotta tunnet itsesi aidoksi irlantilaiseksi, perinteisen "cheers" sijaan.

Varaa yksityinen kiertoajelu Roomassa

5. Aseta itsesi koetukselle Rooman maratonilla

Rooman maratoniin osallistuminen| ©Greg Johnson
Rooman maratoniin osallistuminen| ©Greg Johnson

Jos yksi uudenvuodenlupauksistasi on kalorien pudottaminen ja haluat tehdä sen ainutlaatuisessa paikassa, suosittelen maratonia, joka järjestetään joka vuosi ikuisessa kaupungissa. Lähtö tapahtuu Colosseumin edestä, joka on yksi Rooman kuuluisimmista monumenteista ja joka on ollut pystyssä 2000 vuotta. Onko parempaa tapaa päästä kuntoon?

Sieltä juokset ohi upeiden postikorttikuvien, kuten Pietarinkirkon, Trevin suihkulähteen, Piazza Navonan, Espanjalaiset portaat ja monien muiden kaupungin historiallisen keskustan boheemien ja viehättävien kujien ohi. Et halua enää palata kuntosalille.

Maratonin kevyempi versio

Suosittu Rooman maraton järjestetään yleensä maaliskuun kolmantena sunnuntaina, ja osallistujat juoksevat 42 kilometriä ikuisen kaupungin halki. Tapaat osallistujia kaikkialta maailmasta, eikä tarvitse huolehtia, jos et ole kovin hyväkuntoinen, sillä voit juosta aloittelijoille suunnitellun lyhyen 4 kilometrin reitin.

Varaa pyöräretki Appiantietä pitkin

6. Juhli naistenpäivää Festa della Donna -tapahtumassa!

Mimosa-kukka, joka on tyypillinen äitienpäiväkimppu.| ©crabchick
Mimosa-kukka, joka on tyypillinen äitienpäiväkimppu.| ©crabchick

Haluatko nauttia kansainvälisestä naistenpäivästä eri tavalla matkallasi Italian pääkaupunkiin? Maaliskuun 8. päivää juhlitaan useimmissa maissa ympäri maailmaa, mutta Italiassa sille on ominaista hyvin erityinen tapa: kauniin mimosakimpun antaminen naisille. Käy missä tahansa kukkakaupassa tai Piazza del Campo dei Fiorin ikonisilla markkinoilla ja hanki oma. Se on aina hyvä hetki hemmotella itseään, ja vielä enemmän lomalla.

Tämän perinteen alkuperä juontaa juurensa toisen maailmansodan päättymiseen vuonna 1946, jolloin Teresa Noce, Rita Montagnana ja Teresa Mattei jakoivat kaduilla oleville naisille kimpun tätä kukkaa, joka symbolisoi voimaa ja kykyä syntyä uudelleen missä tahansa, jopa palaneessa maassa.

Maista kukkien muotoisia makeisia

Makeannälkäiset voivat kokeilla "mimosa"-kakkua, joka on muuten... sormia nuoleskellen hyvää! Mikä tahansa juhlapäivä on hyvä hetki Transalpiinien maassa esitellä raskasta tykistöään: sen hienoja makeisia ja sen gastronomiaa! Lähes kaikki leipomot valmistavat tälle päivälle keltaisia kakkuja, jotka muistuttavat kasveista.

Lisäksi monet kaupat tarjoavat alennuksia ja ravintolat valmistavat naistenpäiväksi erikoismenuja. Joinakin vuosina museoihin on ollut jopa ilmainen sisäänpääsy naisille. Hyödynnä tämä!

Varaa gastronominen kierros Campo de Fiorille

7. Turvaudu museoihin ilmaiseksi talvisunnuntaisin

Yksityiskohta Castel Sant'Angelosta| ©Michele Bitetto
Yksityiskohta Castel Sant'Angelosta| ©Michele Bitetto

Jos sinulla on onni viettää Roomassa vähintään seitsemän päivää, mukaan lukien sunnuntai, hyvä tapa päästä pois pakkasesta on käydä museoissa ja ihastella Rafaelin, Rubensin ja Caravaggion suuria teoksia. Ei kuulosta pahalta, vai mitä?

Tärkeä fakta: talvikuukausien ensimmäisenä sunnuntaina sisäänpääsy on täysin ilmainen. Aivan kuten luitkin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kuuluisimmissa museoissa on hyvin pitkät jonot, joihin voi mennä tunteja. Neuvoni on, että jos todella haluat mennä, osta etukäteen erityisesti liput Colosseumiin ja liput Castel Sant'Angeloon.

Toisaalta Vatikaanin museoiden lippujen hinta on myös nolla euroa; eli ilmainen (kuinka rakastammekaan tuota pientä sanaa!) kuukauden viimeisenä sunnuntaina. Suosittelen nousemaan mahdollisimman aikaisin, jotta pääset ensimmäisten joukossa jonoon, ja usko pois, tulet arvostamaan sitä.

Ota huomioon ikuisen kaupungin parhaat museot:

8. Lähetä isällesi selfie San Giuseppen juhlasta...

San Giuseppe al Trionfale -basilikan julkisivu| ©Esteban Fernández García
San Giuseppe al Trionfale -basilikan julkisivu| ©Esteban Fernández García

Jos matkustat Roomaan tässä kuussa, voit nauttia yhdestä ikuisen kaupungin suosituimmista tapahtumista: isänpäivästä. Rooman kansa on aina kunnioittanut suuresti pyhän Joosefin hahmoa. Tästä ovat osoituksena lukuisat hänen kunniakseen rakennetut kirkot ja "Giuseppe"-nimen suuri levinneisyys kansan keskuudessa. Tästä syystä 19. maaliskuuta on aina ollut Italian pääkaupungissa hyvin erityinen päivä.

Näet, kuinka messua viettävän San Giuseppe al Trionfale -basilikan ympärillä olevat pääkadut täyttyvät jännityksestä, ja voit maistella zeppolea, juhlapäivän tyypillistä makeaa, joka on tehty lehtitaikinasta ja täytetty maukkaalla kermavaahdolla.

Koe Pyhän Joosefin johtama kulkue

Päivää juhlistetaan perinteisesti nuotioilla ja joskus myös erikoisilla kulkueilla, joissa kuvataan kohtauksia Pyhän Joosefin elämästä. Vielä 1960-luvulla järjestettiin kulkue, jossa pyhimyksen patsasta kannettiin uskovien harteilla.

9. Juo hyvää kahvia, ikuisen kaupungin symboli

Kahvi Café Grecossa| ©Ami Zhang
Kahvi Café Grecossa| ©Ami Zhang

Jos sanon, että matkasi aikana haistat Rooman parhaiden pizzojen, puu-uunin ja tuorekahvin tuoksun kävellessäsi kaduilla, en valehtele. Talvi on synonyymi kahville Italian pääkaupungissa. Löydät tuhansia erilaisia kahvipapuja, yhtä monta kuin maapallolla on persoonallisuuksia: makeaa, karvasta, hassua, cortadoa... Tässä on lista suosikkikahviloistani:

  • Sant'Eustachio Il Caffè (Piazza Sant'Eustachio, 82): viihtyisä paikka vuodelta 1938, joka on säilyttänyt alkuperäisen sisustuksen ja viehätyksen - kofeiinihullujen temppeli!
  • Café Greco (Via Condotti, 86): pidetään ikuisen kaupungin vanhimpana kahvilana. Se on klassikko tämän juoman ystäville.

10. Osallistu kuljettajien suojeluspyhimyksen Santa Francescan juhlaan

Santa Francesca Romanan basilika, jossa autot siunataan.| ©ShareAlike 3.0
Santa Francesca Romanan basilika, jossa autot siunataan.| ©ShareAlike 3.0

Tiedämme, että Italian pääkaupungissa Vespa-skootterit nauttivat jumaluuden sädekehää, mistä todisteena on se, että Audrey Hepburn itse antautui näiden kahden viehätysvoiman vietäväksi. Mutta mikä rooli autoilla on ikuisessa kaupungissa? Tutustumme tarkemmin tähän esimerkkiin.

Roomassa on kirkko, jossa autot voidaan siunata 9. maaliskuuta. Vaikka se saattaa kuulostaa oudolta, jopa vuokra-autot voivat osallistua ja nauttia tästä ainutlaatuisesta ja erilaisesta juhlasta omakohtaisesti.

Missä? Santa Francesca Romanan basilikassa, joka sijaitsee hyvin lähellä Forum Romanumia. Tämä kirkko pukeutuu siunaamaan suuren määrän kirkkoa ympäröiviä ajoneuvoja. Lopussa kaikki autot torveilevat improvisoidussa konsertissa, joka on yksi kummallisimmista asioista, joita olen pääkaupungissa tehnyt!

Lämpötilat maaliskuussa ikuisessa kaupungissa

Sateiset päivät Roomassa| ©FRANCO600D
Sateiset päivät Roomassa| ©FRANCO600D

Ennen lennolle lähtöä yksi suurimmista huolenaiheistamme on lähes aina lämpötila. Siksi suosittelen, että vilkaiset muutamaa päivää ennen sääennustetta. Yleensä ne ovat 8 °C:n ja 15 °C:n välillä maaliskuussa.

Muista ottaa mukaan hyvä takki ja sateenvarjo, sillä on melko todennäköistä, että joinakin päivinä sataa. Maaliskuussa valoisan ajan pituus on lähes 12 tuntia, joten sinulla on aikaa tutustua ikuisen kaupungin jokaiseen salaiseen nurkkaan. Auringonnousu on kello 06:22 ja auringonlasku kello 18:17.

.

Matkailijavirrat ja hinnat maaliskuussa Roomassa

Vierailu Vatikaanissa| ©Kai Pilger
Vierailu Vatikaanissa| ©Kai Pilger

Maaliskuuta pidetään vielä hiljaisena sesonkiaikana, eikä kaupunki onneksi ole yhtä täynnä turisteja kuin muina vuodenaikoina, joten voit kiertää kaupunkia mukavasti ilman, että sinun tarvitsee jonottaa ikuisuuden päästäksesi nähtävyyksiin.

Poikkeus, joka vahvistaa säännön, on pyhä viikko, juhla, joka houkuttelee tuhansia uskonnollisia vierailijoita kaikkialta maailmasta, mikä saa ikuisen kaupungin hinnat (lähinnä lennot ja hotellit) nousemaan huomattavasti. Neuvoni on ostaa liput mahdollisimman hyvissä ajoin etukäteen. Ota mukaan kynä ja paperia ja kirjoita ylös joitakin avaimia Rooman matkan järjestämiseen.