Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Kuuluisat hautausmaat Pariisissa

Anna hautausmaiden synkän viehätyksen vietellä itsesi. Pariisin hautausmaat ovat sekä tyylikkäitä että rauhallisia, ja ne sopivat erinomaisesti hautausmailla käynnin jälkeiseen taukoon.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minuuttia luettu

Kuuluisat hautausmaat Pariisissa

Lápidas con crecimiento verde | ©Juan José Vázquez Blanco

Hautausmaamatkailu houkuttelee miljoonia matkailijoita ympäri maailmaa. Ranskan pääkaupunki on kuuluisa myös haudoistaan, ja National Geographic on sisällyttänyt kaksi hautausmaata maailman 12 parhaan hautausmaan luetteloonsa.

Ne ovat kuuluisat Père Lachaise ja Montmartren hautausmaat, mutta siellä on paljon muutakin löydettävää. Jos etsit , mitä nähdä ja tehdä Pariisissa, tämä artikkeli auttaa sinua lomasi suunnittelussa.

1. Père Lachaisen hautausmaa

hautausmaan merkki| © astrid caels
hautausmaan merkki| © astrid caels

Luultavasti maailman kuuluisin hautausmaa. Sen rakentaminen on seurausta Saint Cloudin ediktistä, määräyksestä, jonka mukaan ruumiit oli haudattava kaupungin muurien ulkopuolelle. Tämä rauhallinen hautausmaa sijaitsi 1800-luvun alussa muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Vuosi toisensa jälkeen hautausmaa on toivottanut tervetulleeksi sekä julkkiksia että tavallisia ihmisiä, eikä ilman vaikeuksia. Tunnetuin hauta on Pariisissa vuonna 1971 kuolleen Jim Morrisonin hauta. Se ei kuitenkaan ole ainoa näkemisen arvoinen:

 • Puolalainen muusikkoFryderyk Chopin(lukuun ottamatta hänen sydäntään, joka on Varsovassa) lepää Père Lachaisessa. Itkevää muusaa esittävä veistos vartioi paikkaa
 • Georges Rodenbach, belgialainen runoilija ja kirjailija, joka asui Ranskan pääkaupungissa. Hänen hautansa esittää Rodenbachia itseään nousemassa suuresta graniittilohkareesta
 • Oscar Wilde, mausoleumin suunnitteli Jacob Epstein ja se esittää siivekästä hahmoa, joka on luultavasti saanut inspiraationsa runosta "Sfinksi ilman salaisuutta".

Jos haluat tutustua muihin hautakammioihin, kannattaa varata opastettu kierros asiantuntijan kanssa, joka vie sinut reilun 2 tunnin ajan ja selittää paikan kaikki salaisuudet.

Hautausmaalla kävelemisen jälkeen on normaalia, että tulee pieni nälkä. Tässä tapauksessa suosittelen pöydän varaamista Bistrot Pèrestä (Avenue du Père Lachaise 10).

 • Hinta: 40-80 euroa
 • Miten sinne pääsee: lähimmät metroasemat ovat Gambetta (linjat 3 ja 3B), Père Lachaise (linjat 2 ja 3) ja Philippe Auguste (linja 2).

2. Cimetière du Montparnasse

kukkia haudalla| ©ayearineurope.com
kukkia haudalla| ©ayearineurope.com

Montparnasse on yksi Pariisin parhaista kaupunginosista. Montparnasse oli aikoinaan taiteilijaelämän keskus, ja nykyään sitä suositellaan sekä yöpymis- että ulkoilupaikaksi.

Siellä on kymmeniä viehättäviä baareja ja ravintoloita, kuten Le Barbylone (kuuluisa käsityöoluistaan) ja Hardware Société (brunssien ystävien Mekka).

Useimmat matkailijat tulevat kuitenkin käymään samannimisellä hautausmaalla. Vuonna 1824 käyttöön otettu hautausmaa on todellinen ulkoilmamuseo, ja monet haudoista on merkitty historiallisiksi monumenteiksi.

Se ulottuu Montparnassen rautatieasemalta Place Denfert-Rochereau -aukiolle ja on jaettu kahteen osaan: Petit-Cimetière ja Grand-Cimetière. Tunnetuimpia ovat Charles Baudelairen, André Citroënin, Jean-Paul Sartren ja Samuel Beckettin haudat, mutta luettelo voisi olla pidempi.

 • Hinta: sisäänpääsy on ilmainen
 • Miten sinne pääsee: hautausmaata ympäröivät metroasemat Raspail (linjat 4 ja 6), Edgar Quinet (linja 6), Denfert-Rochereau (linjat 4 ja 6) ja Gaîté (linja 13)

Jos pidät karmivista asioista ja haluat viettää pelottavan yön Pariisissa, älä jätä väliin yöllistä kummituskierrosta, jossa sinulle kerrotaan kaikki kaduille kätketyt legendat ja karmeimmat tarinat.

Varaa liput Montparnassen torniin

3. Cimetière de Passy

näkymä Eiffel-tornille Passyn hautausmaalta käsin| ©Kay Harpa
näkymä Eiffel-tornille Passyn hautausmaalta käsin| ©Kay Harpa

Tällä pienellä hautausmaalla on aristokraattien, teollisuusmiesten ja taiteilijoiden hautoja 1800-luvulta. Kävely hautausmaalla antaa sinulle mahdollisuuden ihailla Eiffel-tornin siluettia ja Marcel Renault' n (lentäjä ja samannimisen yrityksen perustaja), muusikko Claude Debussyn, impressionistisen taidemaalarin Édouard Manet'n ja Bảo Đạin, Vietnamin viimeisen keisarin, hautoja.

Pääset hautausmaalle monumentaalisen sisäänkäyntiportin ja arkkitehti René Bergerin 1930-luvun alussa suunnitteleman vastaanottopaviljongin (pavillon d'accueil) kautta. Jos haluat suunnitella reittisi etukäteen, voit ladata kartan virallisilta verkkosivuilta.

 • Hinta: sisäänpääsy on ilmainen
 • Miten sinne pääsee: hautausmaa sijaitsee Trocaderon puutarhojen läheisyydessä, vastapäätä Eiffel-tornia Pariisissa. Lähin metroasema on Trocadéro (linjat 6 ja 9).

Varaa yöllinen aavekierros Pariisissa

4. Cimetière de Montmartre

puiden reunustama polku hautausmaan läpi| ©BrendanDougherty
puiden reunustama polku hautausmaan läpi| ©BrendanDougherty

Mikään Pariisin vierailu ei ole täydellinen ilman kävelyä Montmartren läpi. Kun Ranskan pääkaupunki oli maailman taidepääkaupunki, täällä käyskentelivät Degasin, Van Goghin ja Picasson kaltaiset taiteilijat. Sen suosituin muistomerkki on Sacré Coeurin basilika, jota seuraa lähempänä kaupunginosan hautausmaa.

Serkkunsa Père-Lachaise-hautausmaan tavoin se tunnetaan romanttisena keitaana kaupungissa. Sen tunnetuimpia hautoja ovat elokuvaohjaaja **François Truffaut'**n, kirjailija Alexandre Dumas' n ja impressionistimaalari Edgar Degas'n haudat.

Montmartre on mukulakivikatujensa ja historiallisten kahviloidensa ansiosta romanttinen kohde par excellence. Jos haluat tietää, mitä Montmartressa on nähtävää ja koettavaa, lue artikkeli Mitä nähtävää ja koettavaa Montmartressa on.

 • Hinta: ilmainen
 • Miten sinne pääsee: Lähimmät metroasemat ovat La Fourche (linja 13), Blanche (linja 2) ja Place de Clichy (linjat 2 ja 13).

Varaa opastettu kierros Montmartressa

5. Cimetière de Picpus

Hautakammiot hautausmaalla| ©Kay Harpa
Hautakammiot hautausmaalla| ©Kay Harpa

Vaikka se ei ole yksi kuuluisimmista hautausmaista, se on ehdottomasti vierailun arvoinen. Sen alkuperä liittyy Ranskan vallankumoukseen ja sitä seuranneeseen kauhun aikaan. Arviolta 16 000-40 000 ihmistä teloitettiin, ja heidän jäännöksensä päätyivät Picpusin hautausmaalle.

Nykyään se on yksityinen hautausmaa, ja tänne voidaan haudata vain terrorin uhrien jälkeläisiä. Eniten vierailtu hauta on markiisi de La Fayetten hauta, joka oli sotilas, poliitikko ja demokraattisten periaatteiden vankkumaton puolustaja.

Hänellä oli ratkaiseva rooli Yhdysvaltojen perustamisessa, ja hänen hautansa on monien amerikkalaisten matkailijoiden matkakohde.

Jos päätät lähteä keskustasta tutustumaan tähän Pariisin alueeseen, voit käyttää tilaisuutta hyväksenne nähdä monumentaalisen Place de la Nationin, ihailla trompe l'oeil -maalausta "Fresque La Serre" (Rue de Reuilly) tai pelata biljardia kuuluisassa Billard Nation Shoot Again -huoneessa (Cité Debergue 9).

 • Hinta: Sisäänpääsy hautausmaalle maksaa noin 2 euroa
 • Miten sinne pääsee: hautausmaa sijaitsee Bel-Airin ja Picpusin metroasemien läheisyydessä, jotka molemmat ovat linjalla 6.

6. Cimetière des Batignolles

Lähikuva Valokuvaus betonihautakivistä| ©Mike B
Lähikuva Valokuvaus betonihautakivistä| ©Mike B

Vaikka siellä on André Bretonin ja Paul Verlainen jäännökset, se ei ole kovin kuuluisa, ja tänne tulee vain vähän turisteja. Hautausmaa rajoittuu yhteen kaupungin meluisimmista ja vilkkaimmista kehäteistä, Boulevard Périphérique -bulevardiin, mutta edes tämä valtatie ei voi vähentää sen viehätystä.

Se oli 1970-luvulle asti Ranskan pääkaupungin venäläisyhteisön hautapaikka. Tästä syystä hautausmaan yhdessä nurkassa on Léon Bakstin hauta, taidemaalari ja lavastussuunnittelija, joka suunnitteli upeita pukuja Pariisin Opéra Garnieriin.

 • Hinta: ilmainen
 • Miten sinne pääsee: sisäänkäynti on lyhyen kävelymatkan päässä Porte de Clichystä, joka on metrolinjojen 13 ja 14 sekä RER C -junan asema.

Varaa lippusi Pariisin Opéra Garnieriin

7. Panthéon

näkymä pantheoniin| ©California Hiker
näkymä pantheoniin| ©California Hiker

Arkkitehti Jacques-Germain Soufflotin suunnittelema uusklassinen rakennus. Aurinkokuninkaan toimeksiannosta monarkki pyysi häntä suunnittelemaan suuren kirkon, joka oli omistettu Pariisin suojeluspyhimykselle Saint Genevièvelle. Sen korkea kupoli ja korinttilaisista pylväistä koostuva pylväikkö kertovat sen alkuperäisestä käytöstä.

Kaikki muuttui Ranskan vallankumouksen jälkeen. Hallinnon vaihtuessa tästä suuresta temppelistä tuli tunnetuimpien ranskalaisten hautapaikka. Täällä sijaitsevat Èmile Zolan, Voltairen, Marie Curien ja muiden merkittävien henkilöiden jäännökset.

Muuten, jos haluat tietää enemmän tästä historiallisesta ajanjaksosta, voit vierailla Musée Carnavalet' ssa, jossa on kokoelma vallankumouskaudella käytettyjä esineitä (Rue de Sévigné 23).

 • Hinta: tavallinen lippu maksaa noin 11 €. Jos haluat myös panoraamanäköalapaikan, sinun on maksettava noin 15 euroa
 • Miten sinne pääsee: kätevin metropysäkki on Cardinal Lemoine (linja 10).

8. Katakombit

Kallojen seinä| ©Guillermo Bisso
Kallojen seinä| ©Guillermo Bisso

1700-luvulla Pariisissa ei ollut enää paikkaa, johon kuolleet olisi voitu haudata. Hätätilanteen vuoksi viranomaiset päättivät siirtää luut joukkohaudoista maanalaisiin louhoksiin, jotka olivat piilossa Seinen rannan ja kaupungin keskustan välissä.

Ensimmäiset vierailut tehtiin 1800-luvun lopulla, ja yli 100 vuotta myöhemmin ne herättävät edelleen matkailijoiden kiinnostuksen. Ennen kuin laskeudumme pääkaupungin uumeniin, kyltti varoittaa "Arrête!". C'est ici l'empire de la mort" (Nouse ylös! Tämä on kuoleman valtakunta). Kierrokset ovat hyvin elämyksellisiä ja kestävät yhdestä kahteen tuntia.

Kierrosten kokoontumispaikka on yleensä Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy. Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan artikkelin Pariisin katakombeihin tutustumisesta.

 • Hinta: 30-80 euroa
 • Miten sinne pääsee: lähin metroasema on Denfert-Rochereau (linjat 4 ja 6).

9. Napoleonin hauta

Napoleonin haudalla vierailevat ihmiset| ©PRIMIFER
Napoleonin haudalla vierailevat ihmiset| ©PRIMIFER

Ranskan Ludvig XIV, lempinimeltään "Aurinkokuningas", määräsi monumentaalisen Versaillesin palatsin rakentamisen ja rakennutti Invalidien hotellin (Hôtel des Invalides). Tämä rakennus oli alun perin tarkoitettu taistelussa haavoittuneiden sotilaiden majoitus- ja sairaalahoitopaikaksi.

Se ei ole varsinainen hautausmaa, mutta siellä on maailman kuuluisimman ranskalaisen, Napoleon Bonaparten, jäännökset. Kaksikymmentäyksi vuotta kuolemansa jälkeen keisari palasi viimeisen kerran Pariisiin, ja sittemmin hänet on laskettu lepäämään suureen punaiseen kvartsiittisarkofagiin.

Hautakammion lisäksi rakennuksessa on armeijamuseo ja avustuskarttojen museo. Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan postauksen Musée des Invalides -museossa ja Napoleonin haudalla käymisestä.

 • Hinta: aikuisten lippu maksaa noin 15 euroa. Alle 25-vuotiaat EU-kansalaiset pääsevät sisään ilmaiseksi
 • Miten sinne pääsee: lähin metroasema on Invalides (linjat 8 ja 13).

10. Tuntemattoman sotilaan hauta

kukkia tuntemattoman sotilaan haudalla| ©granero76
kukkia tuntemattoman sotilaan haudalla| ©granero76

Ensimmäisen maailmansodan aikana Ranska menetti 1,5 miljoonaa miestä. Nämä sotilaat kuolivat uuvuttavassa juoksuhautasodassa, joka koski pääasiassa itärintamaa Saksan kanssa. Konfliktin jälkeen viranomaiset päättivät pystyttää muistomerkin Riemukaaren alle.

Tuntemattoman sotilaan hauta on kunnianosoitus Verdunin kauheassa taistelussa kuolleelle nimettömälle gallialaiselle sotilaalle. Ikuinen liekki kunnioittaa kaikkien sotien nimettömiä uhreja.

 • Hinta: ilmainen
 • Miten sinne pääsee: lähimmät metroasemat ovat Kléber (linja 6) ja Argentine (linja 1).

Varaa Paris Pass -turistikortti

Voitteko vierailla yöllä?

Seine yöllä| ©manuel ibañez
Seine yöllä| ©manuel ibañez

Valitettavasti hautausmaat eivät yleensä ole auki auringonlaskun jälkeen. Tämänkaltaisen aktiviteetin voit valita esimerkiksi yöristeilyn Seinen risteilyllä, kävelykierroksen vanhassa kaupungissa tai matkan Montmartren ympäri Citroën 2 CV:llä.

Muita suosittuja vaihtoehtoja ovat yksityiset kierrokset Segwayllä, polkupyörällä tai hop-on/hop-off-bussilla. Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan artikkelin, jossa kerrotaan kaikki, mitä sinun on tiedettävä Pariisissa yöllä vierailusta.