10 tekemistä Amsterdamissa kesällä

Kun kesä saapuu Amsterdamiin, kaupunki täyttyy valosta, musiikista ja tuhansista ulkoilma-aktiviteeteista. Odotatko sinäkin innolla, että pääset sinne?

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minuuttia luettu

10 tekemistä Amsterdamissa kesällä

Amsterdam pyörällä | ©Franklin Heijnen

Kukapa ei haluaisi mennä Amsterdamiin ja nähdä kaupunkia kesällä? Se on upeaa aikaa vierailla Alankomaiden pääkaupungissa. Miksi sanon niin? Koska lämpötilaltaan leuto ja sademäärältään vähäsateinen sää kutsuu lähtemään ulos ja tekemään suunnitelmia, joissa musiikki, taide ja luonto ovat pääosassa.

Vaikka on selvää, että turistien virta on suurempi, Amsterdamissa on kesä-, heinä- ja elokuussa erityinen hehku. Minun, kuten kaikkien amsterdamilaisten suosikkisuunnitelmani on olla ulkona ja nauttia pitkistä, lämpimistä öistä. Hyödynnä tilaisuus käydä konserteissa ja ulkoilmateattereissa, mutta myös tutustua kaupungin ympäristöön.

1. Nauti kanavaristeilystä

Kanaaliveneet| ©Erik Cleves Kristensen
Kanaaliveneet| ©Erik Cleves Kristensen

Kun kesä saapuu Amsterdamiin, elämä siirtyy kanaaleille, joten ota kaikki irti jokaisesta auringonsäteestä, mikä ei ole niin yleistä muina vuodenaikoina! Kun menet sinne, yllätyt varmasti nähdessäsi ne täynnä ihmisiä ja värejä, jotka toivottavat sinut tervetulleeksi tutkimaan niitä. Tässä on suunnitelma: lähde jokiristeilylle Amsterdamin kanavia pitkin. Voit risteillä niitä pitkin kaikessa rauhassa, lempeä aurinko kasvoillasi ja aaltojen hento keinuminen tekevät maisemasta entistäkin idyllisemmän, eikö totta?

Näissä laivamatkoissa Amsterdamin kanavia pitkin on se hieno puoli, että näet kaupungin tunnusomaisimmat nähtävyydet vedestä käsin kadehdittavan näköalapaikan kera. Esimerkiksi? No, Anne Frankin talo, Kapea silta tai Kultainen mutka, josta näet uskomattomia taloja, joissa on aina asunut (ja joilla on käyty kauppaa) rikkaimpien ihmisten kanssa. Jos haluat, voit myös risteillä Amsterdamin kanaaleja pitkin yöllä, kun aurinko laskee ja kaupungin valot alkavat syttyä. Tälle yöristeilylle voit varata liput täältä.

Mutta tarjolla on myös monia muita vaihtoehtoja, jotka saattavat kiinnostaa sinua ja jotka ovat tarjolla:

Jos tarvitset vielä yhden syyn nauttia kanaaleista kesällä, kannattaa tietää, että ne ovat maailmanperintökohde. Vakuutan, että kesäisessä valossa ja auringonpaisteessa niiden kauneus tulee vielä selvemmin esiin, joten älä mieti liikaa ja varaa risteily nyt.

Varaa kanavaristeily Amsterdamissa

2. Pyöräile kaupungin ja sen puutarhojen läpi

Polkupyöräretki| ©Franklin Heijnen
Polkupyöräretki| ©Franklin Heijnen

Ei ole mikään salaisuus, että Amsterdam on polkupyörien kaupunki, vaikka turistit ovat usein haluttomia ottamaan niitä sateen ja kylmyyden vuoksi. Kesällä, kun sää on hyvä, kaupunki kuitenkin kutsuu tutustumaan siihen pyörällä. Suosittelen vuokraamaan pyörän ja tekemään Amsterdamin pyöräretken, joka vie sinut keskustan lisäksi myös sen puistojen ja puutarhojen läpi.

Koska ei ole liian kuuma ja kadut ovat tasaisia, pyöräily ei uuvuta sinua, ja itse asiassa olen varma, että rakastat sitä. Ylität siltoja ja kuljeskelet kaupungin kuuluisimmissa kaupunginosissa kuin aito amsterdamilainen. Lisäksi kesäkuussa järjestetään avoimien puutarhojen päiviä, jolloin pääsee tutustumaan yksityisiin puutarhoihin, joihin yleisöllä ei yleensä ole pääsyä. Kannustan sinua jättämään pyöräsi hetkeksi parkkiin ja kävelemään kasvillisuuden ja veistosten seassa.

Kun tarvitset taukoa, voit mennä puistoon pysähtymään hetkeksi varjoon. Ne ovat kesällä yleensä hyvin vilkkaita. Esimerkiksi Sarphati ja Museumplein ovat täynnä urheilijoita, jotka tekevät akrobatiaa, pelaavat pelejä... Ja vaikka Oosterpark on hiljaisempi, musiikki ei puutu sieltäkään.

Varaa pyöräretki Amsterdamissa

3. Tee retki läheisiin kyliin

Vierailu Volendamissa| ©Paul Smeets
Vierailu Volendamissa| ©Paul Smeets

Jos vietät Amsterdamissa enemmän kuin yhden päivän, suosittelen lämpimästi tutustumaan ympäröiviin kyliin. Sen maisemat ovat lumoavia ympäri vuoden, mutta kesäkuukausina ne ovat vihreämpiä kuin koskaan. Aivan kuin tämä ei riittäisi, kesä on Graskaas-juuston (laidunjuusto) sesonkiaikaa, ja Volendamin kaltaisissa kaupungeissa sitä voi maistella parhaiten.

Volendam, Marken, Edam tai Zaanse Schans ovat vain muutamia kaupunkeja, jotka ovat vain vajaan tunnin matkan päässä Amsterdamista ja jotka olet varmasti nähnyt postikorteissa. Niiden suuret tunnukset ovat tuulimyllyt ja vihreät pellot. Jos haluat vierailla useammassa kuin yhdessä (mitä suosittelen), on parasta lähteä järjestetylle kiertoajelulle Amsterdamin kyliin, sillä silloin sinulla on aina käytettävissäsi ajoneuvo ja opas, joka selittää sinulle kaiken.

Volendam

Yksi suosikeistani, ja jos pidät juustosta, siitä tulee varmasti myös sinun suosikkisi. Kesällä valmistetaan Graskaas-juustoa. Sitä kutsutaan "ruohon juustoksi", koska se valmistetaan korkealaatuisella ruoholla ruokittujen lehmien maidosta. Voit vierailla heidän juustotehtaassaan.

Marken

Markenissa suosittelen sinua käymään mahdollisimman monessa protestanttisessa kirkossa, sillä ne ovat siellä hyvin kuuluisia. Tietenkin sinun pitäisi nähdä myös tämän pienen saaren kalastajien talot. Tämä on epäilemättä yksi parhaista retkistä, joita voit tehdä Amsterdamista käsin.

Edam

Edam on kuuluisa myös juustostaan, mutta siellä on myös toinen tunnettu tuote: tee. Näet 1700-luvulta peräisin olevia rakennuksia, kuten kallistuvan tornin. Jokin kertoo, ettet halua lähteä.

Zaanse Schans

Tämä kaupunki on yksi kuuluisimmista, erityisesti tuulimyllyistään. Voit myös käyttää tilaisuutta hyväksenne ja vierailla klönttitehtaassa, noissa puukengissä, jotka ovat niin tyypillisiä Hollannille.

Löydä parhaat retket Amsterdamista

4. Tutustu Amsterdamin eläintarhaan kesäiltoina

Amsterdamin eläintarha| ©Charlotte de Vries
Amsterdamin eläintarha| ©Charlotte de Vries

Hollantilaiset nauttivat mielellään kesäpäivistä Amsterdamissa. Tämä on ainoa vuodenaika, jolloin sää on sopiva ulkoiluun, joten voit ottaa kaiken irti kaupungin kaikista tiloista, myös eläintarhasta. Lauantai-iltapäivisin kesäkuusta elokuuhun järjestetään Zoomeravonden-tapahtumia: opettavaisia esityksiä, musikaaleja, tarinankerrontaa... Lapset ja aikuiset viihdyttävät iltaan asti.

Mitä eläintarhassa tapahtuu lauantaisin? Monet ihmiset tulevat katsomaan konsertteja, mutta myös oppimaan lisää alueella elävistä eläimistä. Tilaa ja aikaa on myös kirjallisille ja maalaustehtäville. Päivän päätteeksi järjestetään konsertti, jolla hyvästellään päivä seuraavaan viikkoon asti.

Varaa liput Amsterdamin eläintarhaan

5. Seuraa konserttien rytmiä Vondelparkissa

Amsterdamin Vondelpark| ©Franklin Heijnen
Amsterdamin Vondelpark| ©Franklin Heijnen

Kesä kuulostaa musiikilta, ja erityisesti Amsterdamissa sävelet tulevat Vondelparkista. Miksi? Koska kesä-, heinä- ja elokuussa Vondelparkissa, kaupungin suurimmassa ja tunnetuimmassa puistossa, järjestetään kesä-, heinä- ja elokuussa monia konsertteja ja lapsille suunnattuja esityksiä sen teatterissa. Niissä tietenkin hyödynnetään miellyttäviä lämpötiloja ja ne järjestetään ulkoilmassa - parempaa suunnitelmaa ei olekaan! Etenkin, jos siihen liittyy piknik.

Kunkin konsertin ohjelmaan voi tutustua puiston verkkosivuilta, mutta voin jo nyt kertoa, että musiikkityylit ovat monipuolisia ja että jos matkustat pienten lasten kanssa, he nauttivat suunnitelmasta todella, sillä näytelmät on suunniteltu erityisesti heitä varten. Näiden esitysten lisäksi Vondelpark on näyttämönä monille katusoittajille ja ihmisille, jotka tuovat sinne soittimensa harjoittelemaan. Kesä on heidän suosikkivuodenaikansa, sillä silloin heillä on suurempi yleisö ja ilmasto innostaa ketä tahansa.

Elävän musiikin lisäksi tässä puistossa on paljon tekemistä ja satoja hehtaareja, joiden läpi voi kävellä. Jos haluat kävellä, ota mukaan mukavat kengät ja paljon energiaa, sillä tulet tarvitsemaan sitä. Jos et, voit myös vuokrata polkupyörän tai rullaluistimet. Et tietenkään voi jättää väliin mahdollisuutta ottaa valokuvaa kuuluisan iamsterdam-monumentin luona, joka sijaitsee tässä puistossa.

6. Juhli kesää Amsterdamin festivaaleilla

Uitmarkt, Amsterdam| ©Martijn van Exel
Uitmarkt, Amsterdam| ©Martijn van Exel

Kulttuuri leimaa kesää Alankomaiden pääkaupungissa, ja jos et usko minua, odota, kunnes kerron, kuinka monta festivaalia, joista monet ovat ilmaisia, järjestetään tänä aikana Amsterdamissa. Edullisten tai joskus olemattomien hintojensa lisäksi Amsterdam Rootsin kaltaiset tapahtumat ovat loistava tapa tutustua kaupunkiin ainutlaatuisella tavalla.

Amsterdam on nuori paikka, jossa on paljon kulttuuria ja halua pitää hauskaa, joten kesä-elokuun välisenä aikana järjestetään joitakin festivaaleja, joita et voi jättää väliin. Älä kuitenkaan luule, että ne koskevat vain musiikkia, sillä myös gastronomia on kesällä asialistalla.

  • Amsterdamin Roots-festivaali: se on sitoutunut nuoriin, kansainvälisiin lahjakkuuksiin ja antaa tilaa vähän tunnetuille, ei-länsimaisille yhtyeille. Se on oodi monimuotoisuudelle, ja sen näyttämönä ovat kaupungin kuuluisat kanavat sekä muut kaupungin tärkeät paikat. Tapahtuma on maksuton.
  • Bacchus Winefestival: Kukapa ei haluaisi lasillista viiniä kesäiltojen pidentämiseksi? Hollantilaiset tuntuvat pitävän, ja siksi Bacchus Winefestival järjestetään joka kesäkuu. Täällä voit maistella viinejä kaikkialta maailmasta, mutta myös ruokaa ruokarekkojen antimista. Kaikki tämä tietenkin paikallisen DJ:n soittaman hyvän musiikin kera.
  • Grachtenfestival Amsterdam: Amsterdamin kanaalit hiljenevät joka elokuu, mutta niiden mukana saapuu myös tuhansia ihmisiä, vaikka se saattaa tuntua ristiriitaiselta. Syy? Grachtenfestival Amsterdam, joka kokoaa maailman parhaat klassisen musiikin artistit yhteen joka kesä 10 päiväksi.
  • Uitmarkt: Usko tai älä, Amsterdamin kulttuurikauden avaus tapahtuu elokuussa Uitmarktin aikana. Tämä festivaali kokoaa yhteen satojatuhansia ihmisiä, jotka kerääntyvät yli 30 lavalle (hajallaan ympäri kaupunkia) kuuntelemaan suosikkijazzeja, kabareeta tai jopa komediaa.

7. Saat maistiaisen Amsterdamin monimuotoisuudesta Pride-tapahtumassa

Pride Amsterdamissa| ©Kitty Terwolbeck
Pride Amsterdamissa| ©Kitty Terwolbeck

Tiesitkö, että Amsterdam Pride on yksi maailman tunnetuimmista Pride-tapahtumista? Se järjestetään kesällä, joten jos matkustat tähän aikaan vuodesta, sinulla on mahdollisuus nähdä se itse. Kaupungin tapahtumapaikat täyttyvät LGTBIQ+-sateenkaarista, jotta kaikki tuntevat olevansa edustettuina ja vapaita juhlapäivinä ja myös koko loppuvuoden ajan.

Neuvoni on, että osallistu tähän tasa-arvon juhlaan, erityisesti sen vuotuiseen paraatiin, joka tietenkin järjestetään kanaalien vesillä. Mutta tämän keskeisen tapahtuman lisäksi kaupunki järjestää keskusteluja, näyttelyitä, urheiluotteluita, juhlia... Ja paljon muuta, joten tutustukaa ohjelmaan ja nauttikaa hyvästä säästä ja monimuotoisuudesta.

Vaikka käytännössä Amsterdamin joka kolkassa juhlitaan Pridea, jos johonkin paikkaan on pakko mennä, se on Zandvoort aan Zee. Tällä keinotekoisella rannalla on paljon aktiviteetteja, joihin voi osallistua.

8. Uppoudu Amsterdamin kaupunkirannoilla

IJburgin ranta| ©Franklin Heijnen
IJburgin ranta| ©Franklin Heijnen

Oletko menossa rannalle Amsterdamissa? Kyllä, se on mahdollista kesällä IJburgin keinotekoisten saarten ansiosta. Hyvän sään ansiosta saatat jopa saada muutaman auringonsäteen uinnin välissä. Sinun ei nimittäin tarvitse lähteä kaupungista viettämään virkistävää päivää, joka jatkuu iltaan asti, jolloin sytytetään nuotiotulet ja DJ:t soittavat musiikkia.

Amsterdamin urbaaneilla rannoilla riittää tekemistä, mutta jos haluat uida, voit mennä vain IJburgiin, avantgardistiseen kompleksiin, jossa on rento tunnelma ja jonne niin paikalliset kuin turistitkin kerääntyvät kesän kuumimpina päivinä. Tämä kaupunginosa koostuu kolmesta saaresta, Steigereilandista, Haveneilandista ja Rieteilandenista, ja parasta on se, että se on vain 15 minuutin junamatkan päässä päärautatieasemalta.

Siellä on toinenkin ranta, Strandzuid, mutta uiminen ei ole täällä sallittua, vaikka suosittelen sitä lentopallo-ottelun katsomiseen tai cocktailin nauttimiseen riippumatossa.

9. Käy kesäisin Amsterdamin ulkoilmaelokuvissa

Pluk de Nacht - Amsterdam| ©Michiel
Pluk de Nacht - Amsterdam| ©Michiel

Heinäkuusta syyskuuhun Amsterdamin elokuvateatteri nousee kaduille, kaupungin terasseille ja kaupunkirannoille. Paitsi yksittäisiä näytöksiä järjestetään myös useamman päivän kestäviä festivaaleja. Nappaa mukaan popcornit, vuokraa riippumatto (tai tuo oma pyyhe mukanasi) ja istuudu katsomaan elokuvaa Amsterdamin lempeässä kesätuulessa.

Yksi tunnetuimmista festivaaleista on Pluk de Nacht, joka kiertää myös muissa Alankomaiden kaupungeissa. Se saapuu Amsterdamiin juuri ennen kesän loppua, ja siellä voi nähdä kokeellisempia elokuvia ja lyhytelokuvia.

Nykyaikaisempia, blockbuster-elokuvia esitetään Forest Film Festivalilla, joka sijoittuu kaupungin metsään. Jos haluat syödä illallista, voit varata piknik-korin. Vinkki: älä lähde pois elokuvan päätyttyä, sillä siellä järjestetään yleensä bileet, joissa on musiikkia ja juomia.

Jos haluat tehdä kokemuksesta vieläkin mahtavamman, voit mennä johonkin Rooftop Movie Night-tapahtumista. Kuten nimestä voi päätellä, se järjestetään katolla, joten elokuvan lisäksi silmiesi edessä on panoraamanäkymä Amsterdamiin.

10. Maista hollantilaisia mansikoita, suurta kesäherkkua

Hollantilaisia mansikoita| ©Ben Eekhof
Hollantilaisia mansikoita| ©Ben Eekhof

Alankomaat on monarkia, mutta voisi sanoa, että kesällä " mansikoiden kuningas" on toinen: mansikat! Zomerkoninkjes" (kirjaimellisesti käännettynä kesän kuninkaat) ovat makeita, ja vielä makeampia, kun ne tarjoillaan jäätelön tai kerman kanssa, kuten kaikki paikalliset tekevät. Ne ovat niin tyypillisiä, että niitä voi tilata jälkiruoaksi mutta myös mille tahansa terassille.

Vaikka hollantilaisia mansikoita voi maistaa missä tahansa Amsterdamin ravintolassa, suosittelen ostamaan niitä Noordermarktilta, kaupungin parhaalta torilta. Siellä olevilla myyjillä on parhaat tuotteet, joten saat laadukkaita, tuoreita ja erittäin maukkaita zomerkoninkjeja. Varmista, että menet lauantaina, sillä maanantaisin markkinat ovat antiikkimarkkinat.

.

Millaiset ovat lämpötilat Amsterdamissa kesällä?

Kesä Amsterdamissa| ©Franklin Heijnen
Kesä Amsterdamissa| ©Franklin Heijnen

Kesä on minusta parasta aikaa matkustaa Amsterdamiin. Lämpötilat ovat leudot (10-22ºC); ei koskaan liian kuuma, mutta mahdollistaa kävelyn kaupungilla ilman Amsterdamin talven sateista tai kylmää sääennustetta. Itse asiassa tuulen pakkasta ei ole, ja sademäärät ovat minimaalisia, ja ne ovat vuoden alhaisimmat.

Muina vuodenaikoina sade ei ole harvinaista Alankomaiden pääkaupungissa, ja sen voi helposti välttää, jos matkustaa kesällä. Amsterdam on aina kaunis, mutta valon, auringonpaisteen ja leudon kesäsään ansiosta vierailu on aina miellyttävämpi.

Matkailijoiden määrä Amsterdamissa kesäkuukausina

Amsterdamin punaisen valon alue| ©Jennifer K
Amsterdamin punaisen valon alue| ©Jennifer K

En aio valehdella sinulle, lämpimät mutta ei hellekesäiset lämpötilat tekevät Amsterdamista erittäin suositun matkakohteen kesäisin. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupungissa on paljon enemmän ihmisiä, majoituspaikkoja on vähemmän saatavilla ja hinnat nousevat.

Neuvoni Amsterdamin-matkalle on, että kannattaa varata lennot ja hotellit etukäteen, jotta löytää edullisia tarjouksia. Samoin jos aiot käydä Amsterdamin parhaissa museoissa tai osallistua kiertoajelulle, varaa paikkasi hyvissä ajoin etukäteen, sillä kysyntä on suurta ja kapasiteetti on yleensä täynnä. Muista myös, että suosituimmilla alueilla, kuten Amsterdamin punaisen valon alueella, on enemmän väkeä, etkä pääse näkemään niitä samalla tavalla.

Kesä-, heinä- ja elokuussa koko kaupunki on kuitenkin vilkkaampi ja ottaa sinut avosylin vastaan.

Mitä sinä aiot tehdä juhlistaaksesi, että kesä on saapunut Amsterdamiin? Toivottavasti suositukseni auttavat sinua valitsemaan.