Amsterdam 5 päivässä: vinkkejä, nähtävää ja paljon muuta tietoa

Jos Amsterdamin matkasi kestää viisi päivää, sinulla on mahdollisuus tutustua kaupungin jokaiseen kolkkaan ja tutustua myös ympäröiviin nähtävyyksiin, jotka täydentävät matkasi.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

Amsterdam 5 päivässä: vinkkejä, nähtävää ja paljon muuta tietoa

Amsterdamin valot | ©Andrew Hawkes

Matkustaminen Amsterdamissa ja sen ympäristössä on melko helppoa. Tehokkaalla julkisella liikenteellä pääset minne tahansa kaupungissa alle tunnissa. Voit seurata vaistojasi ja eksyä kaupunkiin tai seurata tätä 5 päivän Amsterdamin reittiohjelmaa, jotta saat matkastasi kaiken irti.

Tässä 5 päivän reittiohjelmassa ajatuksena olisi nähdä Amsterdamin keskustan tärkeimmät alueet ja tehdä sen jälkeen lyhyt kierros kaupungin etelä- ja pohjoisosissa. Jokaisesta päivästä on lyhyt kuvaus reittisuunnitelmasta, joten en mene sen enempää yksityiskohtiin.

Päivä 1: Kaupunkikierros kävellen ja risteilyaluksella

Amsterdamin kanaaliristeily| ©DennisM2
Amsterdamin kanaaliristeily| ©DennisM2

Ensimmäisenä päivänä kannattaa aina tutustua kaupunkiin kävellen, ainakin kiinnostavimpiin paikkoihin. Lisäksi kaupungin tasainen luonne ja alhaiset lämpötilat väsyttävät helposti. Tällä kierroksella vierailet Dam-aukiolla, kuninkaallisessa palatsissa, Begijnhofissa ja päätät päivän kanaaliristeilyllä.

.

Dam-aukio

Ikivihreä Dam-aukio on ensimmäinen vierailukohde. Näet joka sekunti kulkevia raitiovaunuja, satoja ihmisiä polkupyörillään ja matkustajia kaikkialla.

Kansallismonumentti on toisella puolella ja Kuninkaallinen palatsi toisella. Suosittelen, että vietät aikaa nauttien Amsterdamin ensisilmäyksistä ja suuntaat sitten upeaan Kuninkaalliseen palatsiin.

Amsterdamin kuninkaallinen palatsi

Ihaile arkkitehtuuria, kuninkaallisia kalusteita ja taideteoksia Amsterdamin kuninkaallisessa palatsissa parin tunnin ajan. Sisäänpääsy Kuninkaalliseen palatsiin maksaa 10 euroa, ja sen saa lipputiskiltä.

Kysy etukäteen, ottaako Kuninkaallinen palatsi vastaan vierailijoita kyseisenä päivänä, sillä palatsi on suljettu vierailijoilta silloin, kun se on kuninkaallisen perheen käytössä.

Varaa liput Amsterdamin kuninkaalliseen palatsiin

Begijnhof

Begijnhofin sisäpiha| ©Christophe PINARD
Begijnhofin sisäpiha| ©Christophe PINARD

Tälle alueelle on ominaista ryhmä tyylikkäitä taloja, jotka rakennettiin 1300-luvulla naimattomille naisille, jotka elivät nunnina ja joilla ei ollut äänioikeutta. Alue ympäröi kaunista, hyvin hoidettua vihreää sisäpihaa. Naimattomat naiset asuvat näissä taloissa tänäkin päivänä. Miehet eivät saa mennä sisään ennen klo 10 aamulla ja klo 18 jälkeen.

Kanavaristeily

Hyvän kävelyretken jälkeen suosittelen päättämään päivän illalla kanavaristeilylle. Ne ovat enemmän tai vähemmän samanlaisia ja alkavat puolen tunnin välein Damrakin laiturilta. Suosittelen tätä kehityspostausta näiden risteilyjen hinnoista.

Tunnin mittainen kanaaliristeily vie sinut läpi kuuluisien ja merkittävien kanaalien ja näyttää sinulle Amsterdamin kohokohdat vedestä käsin. Kanaaliristeily eroaa hyvin paljon perinteisestä laivakierroksesta, ja se on pakollinen aktiviteetti viiden päivän Amsterdamin matkasuunnitelmassasi.

Varaa Amsterdamin risteily

2. päivä: Museopäivä kaupungissa

Vierailu Rijksmuseumissa| ©Becky Houtman
Vierailu Rijksmuseumissa| ©Becky Houtman

Tänä päivänä syvennymme Alankomaiden historiaan, kulttuuriin ja taiteeseen. Keskitymme tänä päivänä käymään Amsterdamin parhaissa museoissa: Rijksmuseumissa ja Van Gogh -museossa.

Rijksmuseum

Rijksmuseum sijaitsee Museumpleinillä Amsterdamin keskustassa. Sijaintisi vuoksi se on lähellä kaupungin historiallisia kanaaleja ja kauppoja.

Amsterdamin suosituin museo, Rijk-museo, vie sinut matkalle hollantilaisen keskiajan historiaan ja esittelee esineitä ja maalauksia vuosisatojen takaa. Museossa on kokonainen osasto, joka on omistettu Alankomaiden kultakauden merkittävän taiteilijan Rembrandtin elämälle ja maalauksille.

Jos olet historian ystävä, arvostat museota enemmän kuin kukaan muu. Museo aukeaa kello 9 aamulla, ja sinne kannattaa saapua ajoissa, jotta vältät ruuhkan ja jonot. Liput Rijk-museoon maksavat 17,50 euroa, ja niitä saa myös lipputiskiltä. Täältä löydät lisätietoja Rijk-museosta (liput, opastetut kierrokset, hinnat...).

Varaa opastettu kierros Rijksmuseumiin

Van Goghin museo

Van Goghin museon ulkopuolella| ©Marcelo Campi
Van Goghin museon ulkopuolella| ©Marcelo Campi

Van Gogh -museo sijaitsee 300 metrin päässä edellisestä museosta, eli noin 4 minuutin kävelymatkan päässä.

Tässä museossa voit nähdä maailmankuulun Vincent van Goghin luomia mestariteoksia. Lisäksi tässä museossa opit paljon Vincent van Goghin elämästä ja hänen maalauksistaan.

Suosittelen ostamaan liput netistä, hinta on 18 euroa. Tämä johtuu siitä, että sisään pääsee vain tietty määrä ihmisiä, ja epäselvyyksien selvittämiseksi suosittelen tätä täydellistä viestiä Van Gogh -museosta. Jatkamalla matkasuunnitelmaa voit helposti viettää täällä pari tuntia.

Varaa opastettu kierros Van Gogh -museoon

Albert Cuypin markkinat

Tähän aikaan päivästä on aika käydä vähän katuruokailemassa ja ostoksilla. Albert Cuypin markkinoiden ehdoton herkku on Stroopwafel, eräänlainen ohut, karamellitäytteinen vohveli.

Albert Cuypin markkinoilla sinulla on toisaalta mahdollisuus käyttää tinkimistäitojasi ostamalla vaatteita, asusteita ja matkamuistoja. Voit myös käyttää tilaisuutta hyväkseen ja ostaa kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä.

Vondelpark

Nauti matkasta Westerkerkistä Vondelparkiin pyöräilemällä tai nauttimalla mukavasta kävelyretkestä suosittujen Nine Streetsin ja Jordaanin alueiden läpi. Löydät trendikkäitä putiikkeja ja viihtyisiä kahviloita, joissa voit viettää aikaa.

Vondelpark on valtava, ja siihen tutustuminen on siunaus. Vondelparkin rauhallinen ympäristö tekee siitä rentouttavan paikan iltapäiväunille. Nauti auringonlaskusta Vondelparkissa lukiessasi kirjaa tai katsellessasi mielenkiintoisia katunäytöksiä.

Päivä 3: Tutki ja löydä Amsterdamin salaisuudet

Anne Frankin piilopaikka| ©Dennis Jarvis
Anne Frankin piilopaikka| ©Dennis Jarvis

Viisipäiväisen Amsterdamin matkasuunnitelman kolmantena päivänä keskitytään kuuluisaan Anne Frankin taloon ja punaisen valon kaupunginosaan. Edellinen on juutalaisen kulttuurin ja sen kehityksen ymmärtämisen lippulaiva toisen maailmansodan aikana, ja jälkimmäinen on alue, joka kronikoi Alankomaiden pääkaupungin prostituutiokulttuuria.

Anne Frankin talo

Yksi Saksan historian synkkien aikojen muistetuimmista hahmoista on rohkea nuori Anne Frank. Hän oli tuskin teini-ikäinen, kun hän alkoi kirjoittaa holokaustin juutalaisten uhrien kärsimyksistä. Hänen perheensä piileskeli Amsterdamissa sijaitsevassa varastorakennuksessa ja pysyi siellä kaksi vuotta, ennen kuin natsit pidättivät hänet vuonna 1944.

Tämä talo on nykyään muutettu Anne Frankille omistetuksi museoksi, ja museokierroksella pääset tutustumaan hänen elämäänsä. Liput Anne Frankin taloon maksavat 10 euroa, ja liput myydään loppuun hyvin helposti. Kourallinen lippuja on yleensä saatavilla myös sisäänkäynnillä; en kuitenkaan suosittele ottamaan riskiä. Jos haluat lisätietoja lipuista, aukioloajoista ja hinnoista, suosittelen tätä Anne Frankin museota käsittelevää postausta.

Varaa Anne Frank -kierros juutalaiskortteliin

Westerkerk

Westerkerkin kirkko| ©RoofG
Westerkerkin kirkko| ©RoofG

Vain lyhyen kävelymatkan päässä Anne Frankin talosta sijaitsee Amsterdamin suurin kirkko. Westerkerk on yksi kaupungin vanhimmista kirkoista, ja sen kellotorni on todellinen katseenvangitsija. Se soi yleensä tunnin välein.

Jos vierailet Amsterdamissa kesäkuussa tai Amsterdamissa syyskuussa, suosittelen osallistumaan johonkin kirkon järjestämiin, sen näköalatasanteelle keskittyviin ryhmäkierroksiin, joita järjestetään puolen tunnin välein ja jotka antavat sinulle tilaisuuden nauttia upeasta 360 asteen näkymästä kaupungin keskustaan. Lisätietoja saat verkkosivustolta.

Punaisen valon alue

Valmistaudu tutustumaan Amsterdamin prostituution historiaan Punaisen valon alueella. On luonnollista, että punaisen valon alueen läpi käveleminen hieman pelottaa, mutta saatat yllättyä siitä, kuinka turvallinen paikka on.

Alue on maaginen paikka, joka erottuu edukseen valollaan, tunnelmallaan ja kaikilla tarinoilla ja legendoilla, joita sen ympärillä liikkuu. Lisäksi kaupunginosassa on useita ruokapaikkoja ja jopa ravintoloita. Ehdottomasti loistava tapa ja ikoninen paikka päättää päivä.

Varaa opastettu kierros Punaisen valon alueella

4. päivä: Retki Zaanse Schansin kaupunkiin

Zaanse Schansin maaseutu| ©Gabriel Bermejo
Zaanse Schansin maaseutu| ©Gabriel Bermejo

Kun olet viettänyt kolme ensimmäistä päivää Amsterdamin keskustassa, olisi hyvä käyttää tämä neljäs päivä Amsterdamin alueen seesteiseen maaseutuun tutustumiseen. Retki Zaanse Schansin tuulimyllyille.

Miten pääset Zaanse Schansiin Amsterdamista?

  • Bussilla: Ota bussi (# 391) Amsterdamin päärautatieasemalta joka toinen tunti pysäkiltä E pysäkille Zandaam / Zaanse Schans. Koko matka kestää alle tunnin, ja lippuja voi ostaa 7 eurolla, ja niihin sisältyy meno-paluu.

  • Junalla: Ota Amsterdamin keskusasemalta juna Koog-Zaandijkiin, joka kestää vain 17 minuuttia. Seuraa sitten opastaulua ja kävele noin 15 minuuttia Zaanse Schansille. Tie on suora, joten et eksy.

Suosittelen lämpimästi ottamaan bussin Zaanse Schansiin, sillä se on edullisin vaihtoehto, eikä sinun tarvitse kävellä.

Varaa retki Zaanse Schansiin

Vieraile historiallisilla tuulimyllyillä

Kaupan puukengät| ©Daryl Mitchell
Kaupan puukengät| ©Daryl Mitchell

Zaanse Schansin todellinen nähtävyys ovat historialliset tuulimyllyt. Heti kylään saapuessasi sinua tervehtii kaunis vehreys, mukaan lukien kasvihuoneet ja vanhat tuulimyllyt joen varrella. Ennen joen varrella oli paljon muitakin, mutta nyt jäljellä on vain 13 tuulimyllyä, ja ne ovat hajallaan eri puolilla lomakohdetta.

Kaikki nämä tuulimyllyt antavat hienon käsityksen siitä, millaista elämä oli 17-18-luvulla. Jotkut niistä on muutettu kaupoiksi, toisissa on nyt korokkeita, joille voi kiivetä ja nähdä kaupungin ylhäältä.

Jokaiseen tuulimyllyyn on oma pääsylippunsa, ja se maksaa yleensä 3 euroa. Jos kuitenkin haluat käydä kaikissa myllyissä, suosittelen ostamaan Zaanse Schans -kortin, joka maksaa 10 euroa.

Vieraile koko maan suurimmassa puukenkäkaupassa

Aivan Zaanse Schansin sisäänkäynnin yhteydessä on lahjatavarakauppa, jonka ulkoseinällä on esillä useita pareja kirkkaasti maalattuja puisia klogeja.

Tämä kauppa on osa Zaanse Schansin klogipajaa, eräänlaista kenkämuseota, jossa on nähtävillä klogiluistimia ja monia muita ainutlaatuisia klogeja. Kyseessä on yksinkertaisesti Alankomaiden suurin valikoima kaikenvärisiä ja -kokoisia puukenkiä.

Aikaisemmin klogit tehtiin käsityönä, ja niitä saatettiin valmistaa jopa seitsemän paria päivässä, nykyään tähän käytetään koneita; kloginvalmistajat valmistavat klogit kuitenkin edelleen käsityönä työpajassa. Zaanse Schansin klogiverstas on avoinna päivittäin kello 8.30-17. 00, ja sinne on vapaa pääsy.

Maksuttomia kloginvalmistusnäytöksiä järjestetään jatkuvasti koko päivän ajan. Voit seurata kengän valmistusta alusta loppuun. Tällaiset esitykset kestävät noin 15 minuuttia.

Käy Catharina Hoeve Farmilla

Kenkätehtaan lisäksi tilalla on juustokauppa, jossa on loputtomalta tuntuvia näytteitä, joita voit maistella kävellessäsi yllä olevan myymälän läpi.

Tämän juustotilan goudan valikoima on ihailtava. Tarjolla on tavallista goudaa, yrttisavustettua goudaa, chiligoudaa ja jopa neonvihreää goudaa pestolla. Jos gouda ei ole sinun makuusi, tarjolla on myös monia muita hollantilaisia juustoja. Catharina Hoeve 's Farm on **avoinna päivittäin kello 08:00-18:**00.

Nauti maisemista Amsterdamissa

Vierailun päätteeksi voit myös kävellä kylän läpi ja ihailla hollantilaista maaseutua. Zaan-joen itärannalta näet tyypillisiä vihreitä puutaloja rivissä. Tuulimyllyjä vastapäätä on maatila, jossa voit nähdä lehmiä laiduntamassa vapaasti. Lisäksi siellä on tislaamomuseo ja saippuatehdas.

Varaa retki Zaanse Schansiin

Päivä 5: Jätä hyvästit Amsterdamissa kaupungin sydämestä käsin

Bloemenmarkt| ©zak mc
Bloemenmarkt| ©zak mc

Viisipäiväisen Amsterdamin matkan viimeisenä päivänä emme eksy kauas Amsterdamin keskustasta ja vierailemme kaupunginmuseossa, kuuluisilla Bloemenmarktin markkinoilla ja vilkkaalla Leidsepleinin alueella.

Amsterdamin museo

Amsterdamin historiallinen museo kertoo kaupungin tarinan viime vuosituhannen ajalta multimedianäyttelyiden, uskonnollisten esineiden, posliinin ja maalausten avulla. Näytteillä on myös, miksi pyöräily on nousussa.

Sen galleriassa on keskiaikaisten vartijoiden ja kansalaisten ryhmämuotokuvia sekä Anne Frankin ja Alfred Heinekenin valokuvia. Museo on avoinna klo 10-17, ja sinne on vapaa pääsy.

Varaa retki Zaanse Schansiin

Bloemenmarkt

Amsterdamin kaupungissa sijaitseva Bloemenmarkt on kukkatori, joka on kuuluisa tuoksuistaan ja miellyttävästä ulkonäöstään. Historiallisesti kukat tuotiin tänne veneellä maaseudulta. Bloemenmarktissa myydään kaikkea kaikenlaisista leikkokukista siemeniin, kasveihin ja muihin puutarhanhoitotarvikkeisiin. Kyseessä ei kuitenkaan ole vain viherkasvien ystävien ehdoton vierailukohde, sillä täällä on paljon historiaa ja tunnelmaa. Bloemenmarkt on avoinna talvella ja syksyllä kello 9.00-17.30 ja keväällä ja kesällä kello 8.30-19. 30.

Amsterdamin Bloemenmarktissa on monia syitä vierailla, eikä vähiten siksi, että se havainnollistaa, miten Amsterdam toimi ennen. Torilla on 15 myyntikojua, joista jokainen tarjoaa jotakin hieman erilaista kuin edellinen. Bloemenmarkt on täydellinen paikka ostaa kukkia ja muita rihkamaa, ja se on avoinna ympäri vuoden. Suosittelen vierailua Bloemenmarktilla erityisesti, jos vierailet Amsterdamissa keväällä.

Leidsepleinin alue

Kun kyse on juhlatunnelmasta, mikään muu kaupunginosa Amsterdamissa ei kiteytä sitä paremmin kuin Leidseplein. Siitä on tullut baari- ja pubikävijöiden paratiisi. Kun katsot täällä katuesityksen, voit uppoutua paikalliseen tunnelmaan. Siitä hetkestä lähtien, kun aurinko laskee, Leidsepleinistä tulee täydellinen näyttämö, jossa voit hyvästellä Amsterdamin musiikin ja ilon kera.