Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Amsterdam 5 päivässä: vinkkejä, nähtävää ja paljon muuta tietoa

Jos matkasi Amsterdamiin kestää viisi päivää, sinulla on mahdollisuus tutustua kaupungin jokaiseen kolkkaan ja tutustua myös ympäröiviin nähtävyyksiin, jotka täydentävät matkasi.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

Amsterdam 5 päivässä: vinkkejä, nähtävää ja paljon muuta tietoa

Amsterdamin valot | ©Andrew Hawkes

Matkustaminen Amsterdamissa ja sen ympäristössä on melko helppoa. Tehokkaalla julkisella liikenteellä pääset minne tahansa kaupungissa alle tunnissa. Voit seurata vaistojasi ja eksyä kaupunkiin tai seurata tätä 5 päivän Amsterdamin reittiohjelmaa, jotta saat matkastasi kaiken irti.

Tässä 5 päivän reittiohjelmassa ajatuksena on nähdä Amsterdamin tärkeimmät alueet Amsterdamin keskustassa ja tehdä sen jälkeen lyhyt kiertoajelu kaupungin etelä- ja pohjoisosissa. Jokaisesta päivästä on lyhyt kuvaus matkasuunnitelmasta, joten en mene siihen sen enempää.

Päivä 1: Kaupunkikierros kävellen ja risteilyaluksella

Amsterdamin kanaaliristeily| ©DennisM2
Amsterdamin kanaaliristeily| ©DennisM2

Ensimmäisenä päivänä on aina suositeltavaa tutustua kaupunkiin kävellen, ainakin mielenkiintoisimpiin paikkoihin. Lisäksi kaupungin tasainen luonne ja alhaiset lämpötilat väsyttävät helposti. Tällä kierroksella vierailet Dam-aukiolla, kuninkaallisessa palatsissa, Begijnhofissa ja päätät päivän kanaaliristeilyllä.

Dam Square

Ikivihreä Dam Square on ensimmäinen paikka, jossa kannattaa vierailla. Raitiovaunuja kulkee joka sekunti, satoja ihmisiä pyöräilee ja matkustajia on kaikkialla.

Kansallismonumentti on toisella puolella ja kuninkaallinen palatsi toisella. Suosittelen, että vietät jonkin aikaa nauttien Amsterdamin ensimmäisistä vilauksista ja suuntaat sitten upeaan kuninkaalliseen palatsiin.

Amsterdamin kuninkaallinen palatsi

Ihaile Amsterdamin kuninkaallisen palatsin arkkitehtuuria, kuninkaallisia kalusteita ja taideteoksia parin tunnin ajan. Sisäänpääsy kuninkaalliseen palatsiin maksaa 10 euroa, ja sen saa lipputiskiltä.

Kysy etukäteen, ottaako kuninkaallinen palatsi vastaan kävijöitä kyseisenä päivänä, sillä palatsi on suljettu vierailijoilta silloin, kun se on kuninkaallisen perheen käytössä.

Varaa liput Amsterdamin kuninkaalliseen palatsiin

Begijnhof

Begijnhofin sisäpiha| ©Christophe PINARD
Begijnhofin sisäpiha| ©Christophe PINARD

Tälle alueelle on ominaista ryhmä tyylikkäitä taloja, jotka rakennettiin 1300-luvulla naimattomille naisille, jotka elivät nunnina ja joilla ei ollut äänioikeutta. Tontti ympäröi kauniin, hyvin hoidetun vihreän sisäpihan. Naimattomat naiset asuvat näissä taloissa tänäkin päivänä. Miehet eivät saa tulla sisään ennen klo 10 aamulla ja klo 18 jälkeen.

Kanavan risteily

Hyvän kävelyretken jälkeen suosittelen päättämään päivän illalla kanavaristeilylle. Ne ovat suurin piirtein samat ja alkavat puolen tunnin välein Damrakin laiturilta. Suosittelen tätä kehityspostausta näiden risteilyjen hinnoista.

Tunnin mittainen kanaaliristeily vie sinut kuuluisien ja merkittävien kanaalien läpi ja näyttää Amsterdamin kohokohdat vedestä käsin. Kanaaliristeily eroaa hyvin paljon tavanomaisesta veneristeilystä, ja se on ehdoton aktiviteetti viisipäiväisellä Amsterdamin matkasuunnitelmallasi.

Varaa Amsterdamin risteily

Päivä 2: Museopäivä kaupungissa

Vierailu Rijksmuseumissa| ©Becky Houtman
Vierailu Rijksmuseumissa| ©Becky Houtman

Tänä päivänä tutustumme Alankomaiden historiaan, kulttuuriin ja taiteeseen. Keskitymme tänä päivänä Amsterdamin parhaisiin museoihin: Rijksmuseumiin ja Van Gogh -museoon.

Rijksmuseum

Rijksmuseum sijaitsee Museumpleinillä Amsterdamin keskustassa. Sijaintisi vuoksi se on lähellä kaupungin historiallisia kanavia ja kauppoja.

Amsterdamin suosituin museo, Rijk-museo, vie sinut matkalle Alankomaiden keskiajalle, ja siellä on esillä esineitä ja maalauksia vuosisatojen takaa. Museossa on kokonainen osasto, joka on omistettu Alankomaiden kultakauden merkittävän taiteilijan Rembrandtin elämälle ja maalauksille.

Jos olet historian ystävä, arvostat tätä museota enemmän kuin mitään muuta. Museo aukeaa klo 9.00, ja kannattaa saapua ajoissa, jotta vältät ruuhkan ja jonot. Liput Rijk-museoon maksavat 17,50 euroa, ja niitä voi ostaa myös lipputiskiltä. Täältä löydät lisätietoja Rijk-museosta (liput, opastetut kierrokset, hinnat...).

Varaa lippusi Rijksmuseumiin

Van Goghin museo

Van Gogh -museon ulkotilat| ©Marcelo Campi
Van Gogh -museon ulkotilat| ©Marcelo Campi

Van Gogh -museo on 300 metrin päässä edellisestä museosta, eli noin 4 minuutin kävelymatkan päässä.

Tässä museossa voit nähdä maailmankuulun Vincent van Goghin luomia mestariteoksia. Lisäksi tässä museossa opit paljon Vincent van Goghin elämästä ja hänen maalauksistaan.

Suosittelen ostamaan liput netistä, hinta on 18 euroa. Tämä johtuu siitä, että sisään pääsee vain tietty määrä ihmisiä, ja epäilyjen selvittämiseksi suosittelen tätä täydellistä viestiä Van Gogh -museosta. Jos jatkat matkaohjelmaasi, voit viettää täällä helposti pari tuntia.

Varaa opastettu kierros Van Gogh -museossa

Albert Cuypin markkinat

Tähän aikaan päivästä on aika nauttia katuruokaa ja tehdä katuostoksia. Albert Cuypin markkinoilla on pakko maistaa Stroopwafeliä, joka on eräänlainen ohut, karamellitäytteinen vohveli.

Albert Cuypin markkinoilla sinulla on toisaalta mahdollisuus käyttää tinkimistäitojasi ostamalla vaatteita, asusteita ja matkamuistoja. Voit myös käyttää tilaisuutta hyväkseni ja ostaa kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä.

Vondelpark

Nauti matkasta Westerkerkistä Vondelparkiin pyöräilemällä tai nauttimalla mukavasta kävelyretkestä suosittujen Nine Streetsin ja Jordaanin alueiden läpi. Löydät trendikkäitä putiikkeja ja viihtyisiä kahviloita, joissa voit viettää laatuaikaa.

Vondelpark on valtava, ja sen tutkiminen on siunaus. Vondelparkin rauhallinen ympäristö tekee siitä rentouttavan paikan iltapäiväunille. Nauti auringonlaskusta Vondelparkissa lukiessasi kirjaa tai katsellessasi mielenkiintoisia katunäytöksiä.

Päivä 3: Tutki ja löydä Amsterdamin salaisuudet

Anne Frankin piilopaikka| ©Dennis Jarvis
Anne Frankin piilopaikka| ©Dennis Jarvis

Viisipäiväisen Amsterdamin matkan kolmantena päivänä keskitytään kuuluisaan Anne Frankin taloon ja punaisen valon kortteliin. Ensin mainittu on juutalaisen kulttuurin ja sen kehityksen ymmärtämisen lippulaiva toisen maailmansodan aikana, ja jälkimmäinen on alue, joka kertoo Alankomaiden pääkaupungin prostituutiokulttuurista.

Anne Frankin talo

Yksi Saksan historian synkkien aikojen muistetuimmista henkilöistä on rohkea nuori Anne Frank. Hän oli tuskin teini-ikäinen, kun hän alkoi kirjoittaa holokaustin juutalaisten uhrien kärsimyksistä. Hänen perheensä piileskeli varastossa Amsterdamissa ja pysyi siellä kaksi vuotta, ennen kuin natsit pidättivät hänet vuonna 1944.

Tämä talo on nyt muutettu Anne Frankille omistetuksi museoksi, ja museokierroksella pääset tutustumaan hänen elämäänsä. Liput Anne Frankin taloon maksavat 10 euroa, ja ne myydään loppuun hyvin helposti. Kourallinen lippuja on yleensä saatavilla myös sisäänkäynnin yhteydessä, mutta en kuitenkaan suosittele ottamaan riskiä. Jos haluat lisätietoja lipuista, aukioloajoista ja hinnoista, suosittelen tätä Anne Frank -museota käsittelevää postausta.

Varaa Anne Frank -kierros juutalaiskortteliin

Westerkerk

Westerkerk kirkko| ©RoofG
Westerkerk kirkko| ©RoofG

Vain lyhyen kävelymatkan päässä Anne Frankin talosta on Amsterdamin suurin kirkko. Westerkerk on yksi kaupungin vanhimmista kirkoista, ja sen kellotorni on todellinen katseenvangitsija. Se soi yleensä tunnin välein.

Jos vierailet Amsterdamissa kesäkuussa tai Amsterdamissa syyskuussa, suosittelen osallistumaan johonkin kirkon järjestämiin, sen näköalatasanteelle suuntautuviin ryhmäkierroksiin, joita järjestetään puolen tunnin välein ja jotka antavat sinulle tilaisuuden nauttia upeasta 360 asteen näköalasta kaupungin keskustaan. Lisätietoja saat verkkosivuilta.

Punaisen valon alue

Valmistaudu tutustumaan Amsterdamin prostituution historiaan Punaisen valon alueella. On luonnollista, että punaisen valon alueen läpi käveleminen hieman pelottaa, mutta saatat yllättyä siitä, kuinka turvallinen paikka se on.

Alue on maaginen paikka, joka erottuu edukseen valonsa, tunnelmansa ja kaikkien sen ympärillä pyörivien tarinoiden ja legendojensa vuoksi. Lisäksi naapurustossa on useita ruokapaikkoja ja jopa ravintoloita. Ehdottomasti hieno tapa ja ikoninen paikka päättää päivä.

Varaa opastettu kierros Punaisen valon alueella

Päivä 4: Retki Zaanse Schansin kaupunkiin

Zaanse Schansin maaseutu| ©Gabriel Bermejo
Zaanse Schansin maaseutu| ©Gabriel Bermejo

Kun olet viettänyt kolme ensimmäistä päivää Amsterdamin keskustassa, olisi hyvä käyttää tämä neljäs päivä Amsterdamin alueen rauhalliseen maaseutuun tutustumiseen. Matka Zaanse Schansin tuulimyllyille.

Miten päästä Zaanse Schansille Amsterdamista?

  • Bussilla: Ota bussi (# 391) Amsterdamin päärautatieasemalta joka toinen tunti pysäkiltä E pysäkille Zandaam / Zaanse Schans. Koko matka kestää alle tunnin, ja lippuja voi ostaa 7 eurolla edestakaisin. Junalla: Ota Amsterdamin keskusasemalta juna Koog-Zaandijkiin, ja matka kestää vain 17 minuuttia. Seuraa sitten opastetaulua ja kävele noin 15 minuuttia Zaanse Schansiin. Tie on suora, joten et eksy.

Suosittelen lämpimästi ottamaan bussin Zaanse Schansiin, koska se on edullisin vaihtoehto, eikä sinun tarvitse kävellä.

Varaa retki Zaanse Schansiin

Vieraile historiallisilla tuulimyllyillä

Clogs kaupasta| ©Daryl Mitchell
Clogs kaupasta| ©Daryl Mitchell

Zaanse Schansin todellinen nähtävyys ovat historialliset tuulimyllyt. Heti kylään saapuessasi sinua tervehtii kaunis vehreys, kuten kasvihuoneet ja joen varrella olevat vanhat tuulimyllyt. Joen varrella oli ennen paljon muitakin tuulimyllyjä, mutta nyt jäljellä on vain 13 tuulimyllyä, jotka ovat hajallaan eri puolilla lomakeskusta.

Kaikki nämä tuulimyllyt antavat hienon käsityksen siitä, millaista elämä oli 17-18-luvulla. Jotkut niistä on muutettu kaupoiksi, ja toisissa on nyt korokkeita, joille voi kiivetä ja katsella kaupunkia ylhäältä.

Jokaiseen tuulimyllyyn on oma pääsylippunsa, ja se maksaa yleensä 3 euroa. Jos olet kuitenkin kiinnostunut vierailemaan niissä kaikissa, suosittelen ostamaan Zaanse Schans -kortin 10 eurolla.

Vieraile koko maan suuressa puukenkäkaupassa

Aivan Zaanse Schansin sisäänkäynnin luona on lahjatavarakauppa, jonka ulkoseinällä on esillä useita pareja kirkkaasti maalattuja puisia puukenkiä.

Tämä kauppa on osa Zaanse Schans Clog Workshopia, eräänlaista kenkämuseota, jossa on nähtävillä kengänluistimia ja monia muita ainutlaatuisia kenkiä. Se on yksinkertaisesti Alankomaiden suurin valikoima kaikenvärisiä ja -kokoisia klumpuja.

Aikaisemmin puukenkiä tehtiin käsin, ja niitä saatettiin valmistaa jopa seitsemän paria päivässä, nykyään siihen käytetään koneita, mutta puukenkien tekijät valmistavat niitä edelleen käsin työpajassa. Zaanse Schansin puukenkätyöpaja on avoinna päivittäin kello 8.30-17. 00, ja sinne on vapaa pääsy.

Puukenkien valmistuksen esittelyjä järjestetään jatkuvasti koko päivän ajan. Voit seurata kengän valmistusta alusta loppuun. Tämäntyyppiset esitykset kestävät noin 15 minuuttia.

Vieraile Catharina Hoeven maatilalla

Kenkätehtaan lisäksi siellä on juustokauppa, jossa on näennäisesti loputtomasti näytteitä, joita voit maistella kävellessäsi yllä olevan myymälän läpi.

Tämän juustotilan goudan valikoima on ihailtava. Tarjolla on tavallista goudaa, yrttisavustettua goudaa, chiligoudaa ja jopa neonvihreää goudaa pestolla. Jos gouda ei ole sinun makuusi, on myös monia muita hollantilaisia juustoja. Catharina Hoeven maatila on **avoinna päivittäin klo 08:00-18:**00.

Nauti maisemista Amsterdamissa

Vierailun päätteeksi voit myös kävellä kylän läpi ja ihailla hollantilaista maaseutua. Zaan-joen itärannalta näet tyypilliset vihreät puutalot rivissä. Tuulimyllyjä vastapäätä on maatila, jossa voit nähdä lehmiä laiduntamassa vapaasti. Lisäksi siellä on myös tislaamomuseo ja saippuatehdas.

Varaa retki Zaanse Schansiin

Päivä 5: Jäähyväiset Amsterdamissa kaupungin sydämestä käsin

Bloemenmarkt| ©zak mc
Bloemenmarkt| ©zak mc

Viisipäiväisen Amsterdamin matkan viimeisenä päivänä emme eksy kauas Amsterdamin keskustasta ja vierailemme kaupunginmuseossa, kuuluisilla Bloemenmarkt-markkinoilla ja vilkkaalla Leidsepleinillä.

Amsterdamin museo

Amsterdamin historiallinen museo kertoo kaupungin tarinan viime vuosituhannen ajalta multimedianäyttelyiden, uskonnollisten esineiden, posliinin ja maalausten avulla. Näytteillä on myös, miksi pyöräily on nousussa.

Sen galleriassa on keskiaikaisten vartijoiden ja kansalaisten ryhmämuotokuvia sekä valokuvia Anne Frankista ja Alfred Heinekenistä. Museo on avoinna klo 10:00-17:00, ja sinne on vapaa pääsy.

Varaa retki Zaanse Schansiin

Bloemenmarkt

Amsterdamissa sijaitseva Bloemenmarkt on kukkatori, joka on kuuluisa tuoksuistaan ja miellyttävästä ulkonäöstään. Historiallisesti kukat tuotiin tänne veneellä maaseudulta. Bloemenmarktissa myydään kaikkea kaikenlaisista leikkokukista siemeniin, kasveihin ja muihin puutarhanhoitotarvikkeisiin. Se ei kuitenkaan ole pakollinen vierailukohde vain viheralueiden ystäville, sillä tässä laitoksessa on paljon historiaa ja tunnelmaa. Bloemenmarkt on avoinna talvella ja syksyllä kello 9.00-17.30 ja keväällä ja kesällä kello 8.30-19. 30.

Amsterdamin Bloemenmarktissa on monia syitä vierailla, eikä vähiten siksi, että se havainnollistaa, miten Amsterdam toimi ennen. Torilla on 15 myyntikojua, joista jokainen tarjoaa jotakin hieman erilaista kuin edellinen. Bloemenmarkt on täydellinen paikka ostaa kukkia ja muita rihkamaa, ja se on avoinna ympäri vuoden. Suosittelen vierailua Bloemenmarktilla erityisesti, jos käyt Amsterdamissa keväällä.

Leidsepleinin kaupunginosa

Mikään muu Amsterdamin kaupunginosa ei ole juhlatunnelmaltaan parempi kuin Leidseplein. Siitä on tullut baarien ja pubien kävijöiden turvapaikka. Katuesityksen katsominen täällä antaa sinulle mahdollisuuden uppoutua paikalliseen ilmapiiriin. Auringon laskiessa Leidsepleinistä tulee täydellinen näyttämö, jossa Amsterdamin voi hyvästellä musiikilla ja ilolla.