Parhaat ruokamatkat Roomassa

Ruokakulttuuri on yksi parhaista tavoista tutustua Roomaan, ja siksi tässä postauksessa suosittelen joitakin parhaita gastronomisia retkiä, joista voit nauttia Italian pääkaupungissa.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

6 minuuttia luettu

Parhaat ruokamatkat Roomassa

Roma | ©Marko Erman

Italiassa gastronomia on olennainen osa maan kulttuuria. Maan rajojen ulkopuolella maa tunnetaan ensin historiastaan ja kulttuuriperinnöstään ja sitten ruoastaan. Ja pääkaupungissa tämä näkyy joka nurkassa. Jokaista Roomassa nähtävää paikkaa voi parantaa maistamalla sen ruokaa kaupunkikierroksella.

Rooman gastronomia ulottuu tyypillisiä pizzoja ja pastaa pidemmälle. Siellä on valtava valikoima makuja, joihin voi tutustua, ja siksi kerron tässä postauksessa Italian pääkaupungin parhaista gastronomisista retkistä. Jos Rooma valloittaa silmäsi monumenteillaan, rakastut siihen makujen kautta.

1. Gastronominen kierros Trasteveressä, Campo de' Fiorilla ja juutalaiskorttelissa

Trastevere| ©Patrick T'Kindt
Trastevere| ©Patrick T'Kindt

Trasteveressä ja juutalaiskorttelissa on paljon nähtävää, kahdessa paikassa, jotka kuuluvat Rooman parhaimpiin gastronomisiin alueisiin.

Näiden kahden välissä on Campo de' Fiori -markkinat, yksi Rooman parhaista paikoista ostaa ja maistaa tuoreita paikallisia tuotteita. Siksi näillä paikoilla järjestetään monia gastronomisia retkiä, jotka tarjoavat mahdollisuuden maistaa Rooman aitoja makuja.

Kierrokset on suunnattu pienille, enintään 10 hengen ryhmille, ja ne sisältävät kierroksen joihinkin näiden alueiden gastronomisiin laitoksiin ja pysähdyksen Campo de Fiori -aukiolla sijaitsevilla markkinoilla. Kierrokset kestävät noin 3,5-4 tuntia.

Kierrokset alkavat yleensä aikaisin aamiaisella ja välipaloilla, pysähdytään markkinoilla ja huipentuvat hyvään ateriaan ja maisteluihin, joihin kuuluu tyypillisiä juomia ja kuuluisaa gelatoa. Asiantunteva paikallinen opas on mukana.

Tämäntyyppisellä kierroksella maistat kaikkea tyypillisemmistä tuorepastoista vähemmän tunnettuihin antipasti-annoksiin, kuten kylmää lihaa, juustoja, tuoreita raaka-aineita ja monia muita asioita, jotka on parasta löytää itse.

Kun olet tehnyt tämäntyyppisen kierroksen, tiedät tarpeeksi, jotta tiedät, missä Trasteveren parhaat ruokapaikat ovat.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia

  • Hinta: Noin 80 € alkaen.
  • Kesto: 1: Kesto: 3-4 tuntia.
  • Paikkakunta: Trasteveren kaupunginosa, juutalaiskortteli ja Campo de' Fiori -markkinat.
  • Tämän vaihtoehdon edut: Se on yksi täydellisimmistä vaihtoehdoista tutustua perusteellisesti roomalaiseen gastronomiaan.
  • Vaihtoehdon haitat: Se vaatii koko aamupäivän.

Varaa Trasteveren gastronominen kierros

2. Trionfalen gastronominen kierros

Trionfalen markkinat| ©Tobi
Trionfalen markkinat| ©Tobi

Tämäntyyppinen kierros on nimetty Trionfalen markkinoiden mukaan. Se on Rooman suurin markkina-alue, joka sijaitsee kaupungin gastronomisimmalla alueella. Se sijaitsee Vatikaanin pohjoispuolella, alueella, joka on täynnä ravintoloita, baareja, pubeja, cocktailbaareja, jäätelöbaareja ja kaikenlaisia paikkoja, joissa voi nauttia gastronomiasta.

Kierrokset näille alueille kuuluvat täydellisimpiin ja sisältävät Triunfale-markkinoille pääsyn lisäksi lukuisia maistiaisia eri ravintoloissa.

Monipuolisuus on niiden tärkein valtti, sillä ne sisältävät maistiaisia italialaisista kahveista, makeisista, italialaisista viineistä ja juustoista, pastasta, kotitekoisesta jäätelöstä ja kaikenlaisista ruoka-aineista. Siihen sisältyy usein myös vierailuja joihinkin kaupungin parhaista gourmet-kaupoista.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia

  • Hinta: Alkaen noin 80 euroa
  • Kesto: Noin 4 tuntia
  • Sijainti: Triunfale-markkinoiden ympäristössä keskustan pohjoispuolella.
  • Tämän vaihtoehdon edut: Se on täydellisin ja monipuolisimmat maistiaiset.
  • Vaihtoehdon haitat: Triunfale-markkina-alue on kaukana keskustasta, eikä siihen sisälly kuljetusta markkinoille.

Varaa Rooman ruokakierros

3. Kierros Rooman katuruokakojuihin

Campo de' Fiorin markkinat| ©Miguel S
Campo de' Fiorin markkinat| ©Miguel S

Myös katuruoka on osa Rooman gastronomista kulttuuria. Kaduilla on satoja kojuja, jotka tarjoavat nopeaa, edullista ja yhtä lailla herkullista ruokaa nautittavaksi kaiken Rooman hälinän keskellä. Pizzoja, supplia (italialaisia kroketteja), kakkuja, jäätelöä ja paljon muuta myyviä kojuja.

Roomaan voi tutustua opastetuilla kierroksilla, joilla voi kiertää joitakin kaupungin historiallisia nähtävyyksiä, kuten Pantheonia, ja samalla pysähtyä näissä katukojuissa.

Yleensä tämäntyyppisillä kierroksilla Campo de' Fiori -markkinat ovat vierailun keskipisteenä, koska siellä on paljon katuruokakojuja.

Kaiken kukkuraksi voit vierailla Rooman parhaissa paikoissa, joissa voit maistaa aitoa italialaista pizzaa.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia

  • Hinta: Noin 40 € alkaen n.
  • Duration: 2-3 tuntia.
  • Sijainti: Rooman keskusta
  • Tämän vaihtoehdon edut: Tämä on erittäin mielenkiintoinen tapa kiertää Rooman keskustaa ja yhdistää nähtävyyksien katselu ja gastronomia.
  • Vaihtoehdon haitat: Monet reitin varrella olevista nähtävyyksistä näkyvät vain ulkopuolelta, ja ne voi ohittaa nopeasti.

Varaa yksityinen ruokakierros Roomassa

4. Ruoanlaittokurssit maisteluineen

Ruoanlaittokurssi| ©Pablo D
Ruoanlaittokurssi| ©Pablo D

Yksi parhaista tavoista nauttia gastronomiasta on tietenkin syömisen lisäksi oppia valmistamaan tyypillisiä ruokia. Siksi Roomassa järjestetään usein kokkikursseja, joissa opetetaan valmistamaan erilaisia tuorepastoja, pizzoja, makeisia ja erilaisia tyypillisiä italialaisia ruokia.

Tämäntyyppisessä vaihtoehdossa opit valmistamaan italialaisia erikoisuuksia tyypillisessä ravintolassa ja kokeneen kokin käskystä.

Ensimmäinen osa vastaa oppitunteja ja toinen osa maistelua, jossa maistat omia luomuksiasi ja kokin panosta. Parhaat Roomassa kursseja tarjoavat ravintolat sijaitsevat yleensä Piazza Navonan lähellä.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia

  • Hinta: Noin 60 €.
  • Kesto: Noin 3 tuntia oppituntien ja maistelujen välillä.
  • Paikka: Yleensä Rooman keskustassa Piazza Navonan alueella.
  • Tämän vaihtoehdon edut: Hauskan syömisen lisäksi opit valmistamaan tyypillisiä italialaisia ruokia.
  • Vaihtoehdon haitat: Ei à la carte -vaihtoehtoa.

5. Viinin- ja juustonmaistiaiset Roomassa

Viini ja juusto| ©Camille Brodard
Viini ja juusto| ©Camille Brodard

Yksi roomalaisten suosimista gastronomisista aktiviteeteista ovat juusto- ja viinimaistiaiset. Tapa, joka on yhä suositumpi matkailijoiden keskuudessa. Roomassa arvostetaan paikallisia tuotteita, ja koska kaupunkia ympäröivät viinitarhat, paikallisia viinejä arvostetaan suuresti.

Juustolla on myös johtava asema italialaisessa gastronomiassa, ja se on paras täydennys viininmaisteluun.

Roomassa on monia tällaisia maistiaisia ja monia paikkoja, joissa näitä maistiaisia järjestetään. Monet niistä ovat lähellä turistikohteita. Se on hyvin konkreettinen vaihtoehto viininmaistelun ystäville, mutta se on nopeaa ja helppoa puuhaa ja ennen kaikkea erittäin nautinnollista.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia

  • Hinta: Alkaen noin 40 €.
  • Kesto: 1-2 tuntia.
  • Paikka: Maistiaisia järjestetään useissa paikoissa, yleensä lähellä muistomerkkejä ja tärkeitä paikkoja.
  • Tämän vaihtoehdon edut: Se on erittäin suositeltava gastronominen kokemus, joka on nopea ja helppo toteuttaa.
  • Vaihtoehdon haitat: Valikko on suljettu ja voi muuttua kauden mukaan.

Varaa pyöräily- ja viininmaistelukierros

6. Työpaja gelaton ystäville

Gelaton syöminen| ©Lauren Shiplett
Gelaton syöminen| ©Lauren Shiplett

Yksi Rooman kiistattomista tähdistä, pastaa lukuun ottamatta, on sen Gelato. Italian pääkaupungin käsityönä valmistetut gelatot ovat hyvin erikoisia, eivätkä ne muistuta juuri lainkaan niitä gelatoja, joita voit maistaa muissa maailman kaupungeissa.

Kadut ovat täynnä gelato-kauppoja, ja joissakin niistä järjestetään työpajoja, joissa voi oppia gelaton valmistusta parhaiden käsityöläisten kanssa ja myös maistella gelatoa.

Rooman parhaat gelato-kaupat sijaitsevat yleensä Rooman keskustassa, erityisesti ne, joissa järjestetään tällaisia työpajoja.

Täällä voit oppia, miten käsityöläisgeelatoa valmistetaan, mitä koneita käytetään, mitä ainesosia käytetään ja niin edelleen. Ja soveltaa sitä käytäntöön tekemällä omia luomuksia eri mauista. Se on yksi parhaista aktiviteeteista, jos vierailet Roomassa lasten kanssa, ja varsinkin jos teet sen kesällä, kun lämpötila nousee.

Jos näin on, jätän sinulle tämän oppaan, jolla voit nauttia Roomasta kesällä muutenkin kuin gelatojen parissa.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia

  • Hinta: Noin 45 € noin.
  • Kesto: Noin 1 tunti
  • Paikka: Jäätelökioskit Rooman keskustassa.
  • Tämän vaihtoehdon edut: Se on erittäin hauskaa toimintaa lapsille ja aikuisille sekä erittäin maukasta.
  • Vaihtoehdon haitat: Työpajoissa on hyvin rajallinen määrä paikkoja.

Mitä ruokalajeja en saisi jättää väliin Rooman gastronomisella kiertomatkalla?

Antipasti| ©Dominic Lockyer
Antipasti| ©Dominic Lockyer

Roomalainen gastronomia perustuu yleensä tyypilliseen ruokalistaan, joka koostuu alkupaloista, antipastista, kuten niitä Italiassa kutsutaan, ensimmäisestä ja toisesta ruokalajista sekä jälkiruoasta. Jokaiselle niistä on tuhat vaihtoehtoa, mutta kerron sinulle, mitkä niistä ovat olennaisimmat:

  • Antipasti: Tässä osiossa on maistettava bruschettaa, paahdettua leipää, jossa on valkosipulia, oliiviöljyä ja yleensä tomaattia tai tuoreita ainesosia. Mozzarella tapas, tuorejuusto, jota voi syödä yksin tai salaattien, kuten caprese-salaatin, jossa on mozzarellaa, tomaattia ja basilikaa, kanssa. Bresaola, joka on kypsytettyä vasikanlihaa, carpaccio, joka on hyvin ohueksi viipaloitua lihaa ja makkaraa, jota syödään raakana, sekä tyypilliset leikkelelautaset täydentävät tämän luettelon Rooman yleisimmistä ja suositeltavimmista antipastoista. Parhaat paikat, joissa näitä alkupaloja voi kokeilla, löytyvät tästä linkistä.
  • Ensimmäinen ruokalaji: Pasta on Rooman ja koko Italian kiistaton kuningas. Valikoima on ääretön, ja tässä on parasta valita makunsa mukaan. Riisi risoton, perunagnocchien tai keittojen muodossa ovat muita yleisimpiä ruokalajeja roomalaisissa ravintoloissa.
  • Toinen ruokalaji: Pastan tai ensimmäisen ruokalajin seurana on yleensä lihaa tai kalaa. Liha on useimmiten sian- tai vasikanlihaa ja kala riippuu vuodenajasta, mutta molempien ruokien kanssa tarjoillaan yleensä perunoista ja vihanneksista koostuva contorno-niminen lisuke.
  • Jälkiruoat: Tuoreet hedelmät ja makeiset ovat välttämättömiä. Mikään itseään kunnioittava jälkiruoka Roomassa ei kuitenkaan ole täydellinen ilman hyvää italialaista kahvia ja aitoa roomalaista gelatoa.

Ruokakierrosten lisäksi tässä on linkki joihinkin Rooman parhaisiin ruokapaikkoihin.

.

Vinkkejä Rooman gastronomista kiertomatkaa varten

Pizza Roomassa| ©Giovanni Prestige
Pizza Roomassa| ©Giovanni Prestige

Kun lähdet ruokakierrokselle Roomaan, on syytä pitää mielessä useita seikkoja ruokailutottumuksista

  • Keskipäivän ateria on aina pääateria, päivälliset ovat rakenteeltaan samanlaisia, mutta aina kevyempiä. Aamiainen on yleensä hyvin kevyt, vain kahvia ja leivonnaisia, sillä on tapana ottaa cappuccino tai vastaava keskellä aamua.
  • Ravintoloissa ateriat ovat yleensä klo 12.30-14. 30 ja illallinen klo 19.30-22.00.
  • Myös katuruoka on esillä. Aina kun haluat syödä ruokatuntien ulkopuolella tai jotain nopeampaa ja halvempaa Roomassa, löydät satoja katukojuja, joissa on pizza-annoksia tai vastaavia.

Varaa Rooman ruokakierros

Miksi ruokakierrokselle kannattaa lähteä?

Ruokakierros Roomassa| ©Lubomír Buchta
Ruokakierros Roomassa| ©Lubomír Buchta

Roomassa vieraillessasi liikut yleensä turistisimmilla alueilla ja kaduilla, joilla kuuluisimmat monumentit sijaitsevat. Näillä alueilla useimmat ravintolat käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja tarjoavat pienemmän ruokalistan, jossa rajoitutaan tyypillisimpiin ja yleensä korkeampiin hintoihin.

Sellaisen ravintolan löytäminen, jossa voit nauttia aitoa roomalaista ruokaa edullisesti, on joskus vaikea tehtävä.

Vuokraamalla gastronomisen retken voit varmistaa, että tutustut aitoon italialaiseen ruokaan rajoittumatta tyypillisimpiin ja aina asiantuntijoiden kanssa, jotka opettavat sinulle kaikki Rooman gastronomian salaisuudet.

Toinen etu on se, että et vain maista parhaita ruokia, vaan opit myös, miten ne valmistetaan, ja opit tarpeeksi, jotta osaat itse valita, missä ravintoloissa Roomassa kannattaa käydä.

Varaa gastronominen kiertoajelu Trastevereen