Parhaat ruokamatkat Roomassa
Ruokakulttuuri on yksi parhaista tavoista tutustua Roomaan, ja siksi tässä postauksessa suosittelen joitakin parhaita gastronomisia retkiä, joista voit nauttia Italian pääkaupungissa.

Roma | ©Marko Erman
Italiassa gastronomia on olennainen osa maan kulttuuria. Maan rajojen ulkopuolella maa on tunnettu ensin historiastaan ja kulttuuriperinnöstään ja sitten ruoastaan. Pääkaupungissa tämä näkyy joka nurkassa. Jokainen nähtävyys Roomassa saa lisäarvoa maistamalla sen ruokaa kaupunkikierroksen aikana.
Rooman gastronomia on muutakin kuin tyypillisiä pizzoja ja pastaa. Makuja on valtavasti, ja siksi kerron tässä postauksessa Italian pääkaupungin parhaista gastronomisista retkistä. Jos Rooma valloittaa silmäsi monumenteillaan, rakastut siihen makujen kautta.
1. Gastronominen kierros Trasteveressä, Campo de' Fiorilla ja juutalaiskorttelissa

Trasteveressä ja juutalaiskortteleissa on paljon nähtävää, ja ne ovat Rooman parhaita gastronomisia alueita.
Näiden kahden välissä on Campo de' Fiori -markkinat, yksi Rooman parhaista paikoista ostaa ja maistaa tuoreita paikallisia tuotteita. Siksi on monia gastronomisia retkiä, jotka kiertävät näitä paikkoja ja tarjoavat mahdollisuuden maistaa Rooman aitoa makua.
Nämä kierrokset on suunnattu pienille, enintään 10 hengen ryhmille, ja niihin sisältyy kierros joihinkin näiden alueiden gastronomisiin laitoksiin ja pysähdys Campo de Fiori -aukion markkinoilla. Kierros kestää noin 3,5-4 tuntia.
Kierrokset alkavat yleensä aikaisin aamiaisella ja välipaloilla, pysähdys markkinoilla ja huipentuvat hyvään ateriaan ja maisteluihin, joihin kuuluu tyypillisiä juomia ja kuuluisaa gelatoa. Kaikkien matkojen mukana on asiantunteva paikallinen opas.
Tämäntyyppisellä kierroksella maistat kaikkea tyypillisemmistä tuorepastoista vähemmän tunnettuihin antipasti-annoksiin, kuten kylmää lihaa, juustoja, tuoreita raaka-aineita ja monia muita asioita, jotka on parasta löytää itse.
Kun olet tehnyt tämän tyyppisen kiertoajelun, tiedät, missä ovat Trasteveren parhaat ruokapaikat.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: Alkaen noin 80 € n.
- Kesto: 3-4 tuntia.
- Sijainti: Trasteveren kaupunginosa, juutalaiskortteli ja Campo de' Fiori -markkinat.
- Tämän vaihtoehdon edut: Se on yksi täydellisimmistä vaihtoehdoista tutustua perusteellisesti roomalaiseen gastronomiaan.
- Tämän vaihtoehdon haitat: Se vaatii koko aamun.
2. Gastronominen kierros Trionfale

Tämäntyyppinen kiertue on nimetty Trionfale-markkinoiden mukaan. Rooman suurimmat markkinat, jotka sijaitsevat kaupungin gastronomisella alueella. Se sijaitsee Vatikaanin pohjoispuolella, alueella, joka on täynnä ravintoloita, baareja, pubeja, cocktailbaareja, jäätelöbaareja ja kaikenlaisia paikkoja, joissa voi nauttia gastronomiasta.
Kierrokset näille alueille ovat yksi täydellisimmistä, ja Triunfale-markkinoille pääsyn lisäksi niihin sisältyy lukuisia maistiaisia eri ravintoloissa.
Monipuolisuus on niiden tärkein valtti, sillä tarjolla on maistiaisia italialaisista kahveista, makeisista, italialaisista viineistä ja juustoista, pastasta, kotitekoisesta jäätelöstä ja kaikenlaisesta ruoasta. Se sisältää usein myös vierailuja joihinkin kaupungin parhaista gourmet-kaupoista.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: Alkaen 80 euroa noin
- Kesto: Noin 4 tuntia noin
- Paikka: Triunfale-markkinoita ympäröivä alue keskustan pohjoispuolella.
- Tämän vaihtoehdon edut: Se on täydellisin ja monipuolisin maistiainen.
- Tämän vaihtoehdon haitat: Triunfale-markkina-alue on kaukana keskustasta, eikä sinne ole kuljetusta.
3. Kierros Rooman katuruokakojuissa

Myös katuruoka on osa Rooman ruokakulttuuria. Rooman kaduilla on satoja kojuja, jotka tarjoavat nopeaa, edullista ja yhtä herkullista ruokaa, jota voi nauttia Rooman kiireen ja hälinän keskellä. Paikalla on kojuja, joissa myydään pizzoja, supplia (italialaisia kroketteja), kakkuja, jäätelöä ja paljon muuta.
Roomaan voi tutustua opastetuilla kierroksilla, jotka tarjoavat mahdollisuuden kiertää joitakin kaupungin historiallisia nähtävyyksiä, kuten Pantheonia, ja samalla nauttia muutamasta pysähdyksestä näissä katukojuissa.
Yleensä tämäntyyppisellä kiertomatkalla Campo de' Fiori -markkinat ovat vierailun keskipisteenä, koska siellä on paljon katuruokakojuja. Kaiken kukkuraksi voit vierailla Rooman parhaissa paikoissa, joissa voit maistaa aitoa italialaista pizzaa.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: Alkaen noin 40 € noin
- Kesto: 2-3 tuntia.
- Sijainti: Rooman keskusta
- Tämän vaihtoehdon edut: Se on erittäin mielenkiintoinen tapa kiertää Rooman keskustaa ja yhdistää nähtävyyksien katselu ja gastronomia.
- Tämän vaihtoehdon haitat: Monet reitin varrella olevista nähtävyyksistä näkyvät vain ulkopuolelta, ja niiden ohi pääsee nopeasti.
4. Ruoanlaittokurssi maisteluineen

Yksi parhaista tavoista nauttia ruokakulttuurista on tietenkin syömisen lisäksi oppia valmistamaan tyypillisiä ruokia. Siksi Roomassa järjestetään usein ruoanlaittokursseja, joissa opetetaan valmistamaan erilaisia tuorepastoja, pizzoja, makeisia ja useita tyypillisiä italialaisia ruokia.
Tämäntyyppisessä vaihtoehdossa opit kokkaamaan italialaisia erikoisuuksia tyypillisessä ravintolassa ja kokeneen kokin käskystä.
Ensimmäinen osa vastaa oppitunteja ja toinen osa nautintoa maistamalla omia luomuksiasi sekä kokin panosta. Parhaat Roomassa kursseja tarjoavat ravintolat sijaitsevat yleensä Piazza Navonan lähellä.
Kiinnostuksen yksityiskohdat
- Hinta: Noin 60 € noin
- Kesto: Noin 3 tuntia oppituntien ja maistelujen välillä.
- Sijainti: Yleensä Rooman keskustassa Piazza Navonan alueella.
- Tämän vaihtoehdon edut: Sen lisäksi, että nautit ruokailusta, opit valmistamaan tyypillisiä italialaisia ruokia.
- Tämän vaihtoehdon haitat: Ei à la carte -vaihtoehtoa.
5. Viinin ja juuston maistelua Roomassa

Yksi roomalaisten suosimista gastronomisista aktiviteeteista ovat juusto- ja viininmaistiaiset. Tämä tapa on yhä suositumpi matkailijoiden keskuudessa. Roomassa arvostetaan paikallisia tuotteita, ja koska kaupunki on viinitarhojen ympäröimä, paikallisia viinejä arvostetaan suuresti.
Juustolla on myös keskeinen asema italialaisessa ruokakulttuurissa, ja se täydentää parhaiten viininmaistelua.
Roomassa on monia tällaisia maistiaisia ja monia paikkoja, joissa näitä maistiaisia järjestetään. Monet niistä ovat lähellä turistikohteita. Se on hyvin konkreettinen vaihtoehto viininmaistelun ystäville, mutta se on nopeaa ja mukavaa puuhaa ja ennen kaikkea erittäin nautinnollista.
Kiinnostuksen yksityiskohdat
- Hinta: Alkaen 40€ n.
- Kesto: 1-2 tuntia.
- Sijainti: Näitä maistiaisia järjestetään useissa paikoissa, yleensä lähellä muistomerkkejä ja tärkeitä paikkoja.
- Tämän vaihtoehdon edut: Se on erittäin suositeltava gastronominen kokemus, joka on nopea ja helppo toteuttaa.
- Tämän vaihtoehdon haitat: Ruokalista on suljettu, ja se voi muuttua kauden mukaan.
6. Työpaja gelaton ystäville

Yksi Rooman kiistattomista tähdistä, pastaa lukuun ottamatta, ovat sen gelatot. Italian pääkaupungin käsityönä valmistetut gelatot ovat hyvin erikoisia, eivätkä ne muistuta juuri lainkaan niitä gelatoja, joita voit maistaa muissa maailman kaupungeissa.
Kadut ovat täynnä gelato-kauppoja, ja jotkut niistä tarjoavat työpajoja, joissa voit oppia tekemään gelatoa parhaiden käsityöläisten kanssa ja myös maistella sitä.
Rooman parhaat gelatoliikkeet sijaitsevat yleensä Rooman keskustassa, erityisesti ne, jotka tarjoavat tällaisia työpajoja.
Täällä voit oppia, miten artesaanijäätelöä valmistetaan, mitä koneita käytetään, mitä ainesosia käytetään ja niin edelleen. Ja toteuta se käytännössä tekemällä omia luomuksia erilaisista mauista. Se on yksi parhaista aktiviteeteista, jos vierailet Roomassa lasten kanssa, ja varsinkin jos teet sen kesällä, kun lämpötila nousee.
Jos näin on, tässä on oppaasi, jolla voit nauttia Roomassa kesällä muutakin kuin gelatoa.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: Noin 45 € n.
- Kesto: 1 tunti n.
- Paikka: Jäätelökioskit Rooman keskustassa.
- Tämän vaihtoehdon edut: Se on erittäin hauskaa puuhaa lapsille ja aikuisille, ja se on myös erittäin maukasta.
- Tämän vaihtoehdon haitat: Työpajoissa on hyvin rajallinen määrä paikkoja.
Mitä ruokia ei kannata jättää väliin Rooman ruokakierroksella?

Roomalainen ruokakulttuuri perustuu yleensä tyypilliseen ruokalistaan, joka koostuu alkupaloista, antipastista, kuten niitä Italiassa kutsutaan, ensimmäisestä ja toisesta ruokalajista sekä jälkiruoasta. Jokaiseen niistä on tuhat vaihtoehtoa, mutta kerron, mitkä niistä ovat välttämättömiä:
- Antipasti: Tässä osiossa on maistettava bruschettaa, paahdettua leipää, jossa on valkosipulia, oliiviöljyä ja yleensä tomaattia tai tuoreita ainesosia. Mozzarella-tapas, tuorejuusto, jota voi syödä yksin tai salaattien, kuten caprese-salaatin, jossa on mozzarellaa, tomaattia ja basilikaa, kanssa. Bresaola, joka on suolattua vasikanlihaa, carpaccio, joka on hyvin ohueksi viipaloitua lihaa ja makkaraa, jota syödään raakana, tai tyypilliset leikkelelautaset täydentävät tämän Rooman yleisimpien ja suositeltavimpien antipastien luettelon. Parhaat paikat, joissa näitä alkupaloja voi kokeilla, löytyvät tästä linkistä.
- Ensimmäinen ruokalaji: Pasta on Rooman ja koko Italian kiistaton kuningas. Valikoima on rajaton, ja täällä on parasta valita maun mukaan. Riisi risottona, perunagnocchi tai keitot ovat muita yleisimpiä ruokalajeja roomalaisissa ravintoloissa.
- Toinen ruokalaji: Pastan tai ensimmäisen ruokalajin kanssa tarjotaan yleensä lihaa tai kalaa. Liha on useimmiten sian- tai vasikanlihaa, ja kala riippuu vuodenajasta, mutta molempien ruokien kanssa tarjoillaan yleensä perunoista ja vihanneksista koostuva contorno-niminen lisuke.
- Jälkiruoat: Tuoreet hedelmät ja makeiset ovat välttämättömiä. Mikään itseään kunnioittava jälkiruoka Roomassa ei kuitenkaan ole täydellinen ilman hyvää italialaista kahvia ja aitoa roomalaista gelatoa.
Ruokakierrosten lisäksi tässä on linkki joihinkin Rooman parhaisiin ruokapaikkoihin.
.
Vinkkejä Rooman gastronomiselle kiertomatkalle

Kun lähdet gastronomiselle kiertomatkalle Roomaan, on syytä pitää mielessä joitakin gastronomisiin tapoihin liittyviä seikkoja
- Lounas on aina pääateria, ja illalliset ovat rakenteeltaan samanlaisia, mutta aina kevyempiä. Aamiainen on yleensä hyvin kevyt, vain kahvia ja leivonnaisia, sillä on tapana ottaa cappuccino tai vastaava keskellä aamua.
- Ravintoloissa ateria-aika on yleensä 12:30-14:30 ja illallinen 19:30-22:00.
- Myös katuruoka on valokeilassa. Aina kun haluat syödä ulkona tai jotain nopeampaa ja halvempaa Roomassa, löydät satoja katukojuja, joissa on pizza-annoksia tai vastaavaa.
Miksi lähteä ruokakierrokselle Roomaan?

Kun vierailet Roomassa, liikut yleensä turistisimmilla alueilla ja kaduilla, joilla kuuluisimmat monumentit sijaitsevat. Näillä alueilla useimmat ravintolat käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja tarjoavat pienemmän ruokalistan, joka rajoittuu tyypillisimpiin ja yleensä kalliimpiin ruokalajeihin.
Joskus on vaikeaa löytää ravintola, jossa voi nauttia aitoa roomalaista ruokaa edullisesti.
Vuokraamalla gastronomisen kiertomatkan pääset tutustumaan aitoon italialaiseen ruokaan rajoittumatta vain tyypillisimpään ja aina asiantuntijoiden kanssa, jotka opettavat sinulle kaikki Rooman gastronomian salaisuudet.
Toinen etu on se, että et vain maista parhaita ruokia, vaan opit myös, miten ne valmistetaan, ja opit tarpeeksi, jotta osaat valita itse, missä ravintoloissa kannattaa käydä Roomassa.