Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 Parasta museota Roomassa

Roomalaisissa museoissa säilytetään vertaansa vailla olevia taideteoksia ja muinaisjäännöksiä imperiumin menneisyydestä. Tässä on joitakin parhaista, jotka kannattaa lisätä matkasuunnitelmaasi.

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

8 minuuttia luettu

10 Parasta museota Roomassa

Museopäivä | ©Yolanda

Jos mietit , mitä Roomassa kannattaa nähdä ja tehdä, kerron, että se on yksi maailman suurimmista pääkaupungeista. Kaupunki, jossa on kiistaton viehätysvoima ja jonka mutkikkaille kaduille eksyminen on seikkailu sinänsä. Mutta jos haluat oppia sen menneisyydestä ja selvittää, miksi taide on ollut täällä etuoikeutetussa asemassa vuosisatojen ajan, sinun kannattaa vierailla sen lukemattomissa museoissa.

Sikstuksen kappeli listan kärjessä, Michelangelon upeat freskot ja Pietà, Rooma jättää sinut sanattomaksi. Myös Kapitolina-museot, Borghesen galleria ja tietenkin GNAM, Rooman modernin taiteen museo, koska kyse ei ole vain menneisyydestä, ovat vierailun arvoisia. Siksi olen valinnut sinulle suosikkimuseoni Roomassa, joten pukeudu mukaviin kenkiin, sillä nyt mennään!

1. Vieraile Vatikaanin museossa ja Sikstuksen kappelissa

Sikstuksen kappeli| ©joserico
Sikstuksen kappeli| ©joserico

Top 10 -museoistani ensimmäinen on tietysti Vatikaanin museo. Se on yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista museoista. Se sijaitsee Vatikaanissa, ja siellä on vaikuttava kokoelma taidetta ja antiikkiesineitä antiikin Roomasta nykyaikaan. Joka vuosi miljoonat turistit kerääntyvät Vatikaanimuseoon katsomaan sen poikkeuksellisia taideteoksia, kuten Sikstuksen kappelia ja Rafaelin Ateenan koulua.

Et usko tämän paikan kauneutta. Vatikaanin museo alkoi paavien yksityisenä taidekokoelmana 1500-luvulla. Vuosisatojen kuluessa paavit jatkoivat taideteosten ja antiikkiesineiden lisäämistä kokoelmaan, joka lopulta avattiin yleisölle vuonna 1817. Siitä lähtien museo on jatkuvasti kasvanut ja laajentunut, ja nykyään siellä on yli 70 000 taide- ja antiikkiesineitä.

Yksi kohokohdista on tietenkin Sikstuksen kappeli. Se rakennettiin 1400-luvun lopulla paavi Sixtus IV:n toimeksiannosta. Kappeli on kuuluisa vaikuttavista kattofreskoistaan, jotka Michelangelo maalasi jo vuonna 1500. Kattoon kuvatut raamatulliset kohtaukset, kuten Aatamin luominen, tunnetaan kaikkialla maailmassa, ja ne houkuttelevat kävijöitä kaukaa ja kaukaa. Paras vaihtoehto on aina vuokrata opastettu kierros Vatikaaniin, vaikka voit kiertää Vatikaanin myös omin päin.

Miten Vatikaaniin pääsee

 • Metro: Rooman metrolinjan A pysäkki on "Ottaviano - San Pietro", joka on Vatikaania lähin asema. Kävele sieltä noin 10 minuuttia, kunnes saavut Pietarinaukiolle.
 • Bussi: linjat 64, 62 ja 40.
 • Jalkaisin: Matkaa esimerkiksi Trevin suihkulähteeltä on noin 2,5 kilometriä, mikä on noin 30 minuutin kävelymatka.

Hanki liput Vatikaanin museoon täältä

2. Vieraile Capitoliumin museoissa Rooman sydämessä

Capitoliumin museot| ©Rex Harris
Capitoliumin museot| ©Rex Harris

Numero 2:ksi on pakko laittaa yksi maailman vanhimmista museoista. Tarkoitan Capitoliumin museoita, jotka ovat taiteen ja historian ystävien ehdoton kohde. Vuonna 1471 perustetut museot sijaitsevat kuuluisan Piazza del Campidoglion ympärillä, aivan Rooman keskustassa. Museoita on kolme erilaista, joten niiden nimessä on monikko.

Täällä sinua odottaa todella vaikuttava kokoelma. Kokoelmassa on laaja valikoima taideteoksia ja historiallisia esineitä antiikin Roomasta renessanssiin, ja yksi kokoelman kohokohdista on museon edessä olevalla aukiolla seisova Marcus Aureliuksen pronssinen patsas, joka on yksi harvoista roomalaisista pronssipatsaista, jotka ovat säilyneet tähän päivään asti.

Tällä vierailulla näet myös keisarien gallerian, jossa on Kapitolinaari-patsas, joka on Rooman kaupungin ikoninen symboli ja yksi kaupungin 10 tärkeimmästä monumentista.

Kapitolinaari-museot tunnetaan myös kauniista arkkitehtuuristaan. Museo sijaitsee historiallisista rakennuksista koostuvassa kompleksissa, johon kuuluvat Palazzo dei Conservatori ja Palazzo Nuovo. Kompleksin on suunnitellut kukaan muu kuin Michelangelo, joka suunnitteli myös museoon johtavat kuuluisat kierreportaat. Muista aina tarkistaa etukäteen Kapitolina-museoiden nykyiset aukioloajat sekä lippujen hinnat.

Miten pääset Capitoliinisiin museoihin?

 • Metro: Rooman metrolinjan B pysäkki on "Colosseo", joka on lähin asema Capitoliinisille museoille. Sieltä pääset noin 10-15 minuutin kävelymatkan päässä aukiolle.
 • Bussi: linjat 40 ja 64.
 • Raitiovaunu: raitiovaunun numero 8 pysäkki on Piazza Venezialla, joka on muutaman minuutin kävelymatkan päässä Capitoliinisista museoista.
 • Kävellen: Matkaa esimerkiksi Trevin suihkulähteelle on noin 2 kilometriä, mikä on noin 25 minuutin kävelymatka.

Hanki täältä liput Capitoliinisiin museoihin

3. Vieraile kauniissa Borghesen galleriassa

Borghesen galleria| ©pommen
Borghesen galleria| ©pommen

Toinen ehdoton vierailukohde on Galleria Borghese. Se on yksi koko Italian merkittävimmistä taidemuseoista, ja se sijaitsee kauniissa Villa Borghesen puistossa Roomassa. Museossa on vaikuttava kokoelma taideteoksia ja veistoksia, jotka ovat peräisin pääasiassa barokin ja renessanssin ajalta.

Voit nauttia muun muassa Berninin veistoksista, kuten Apollo ja Daphne sekä Daavid. Tällä tavoin ja kriteerienne mukaan voitte selvittää, mitkä ovat Villa Borghesen parhaat veistokset.

Voit myös ihastella kuuluisan taidemaalarin Caravaggion monia teoksia ja 4. vuosisadan roomalaisia mosaiikkeja. Galleria Borghesen kaunis arkkitehtuuri on arkkitehti Flaminio Ponzion 1600-luvulla suunnittelema. Se on jaettu kahteen kerrokseen, ja sen maalatut katot ja koristeet jättävät sinut sanattomaksi.

Miten sinne pääsee

 • Bussi: linjat 910, 19 ja 52.
 • Metro ja bussi: voit mennä Rooman metron linjalla A Flaminion asemalle ja nousta sitten bussiin numero 910, joka jättää sinut gallerian sisäänkäynnin lähelle.
 • Raitiovaunu: raitiovaunu numero 3 pysähtyy Piazzale Flaminion aukion kohdalla, joka on muutaman minuutin kävelymatkan päässä Borghese-gallerian sisäänkäynniltä.
 • Kävellen: Matkaa esimerkiksi Trevin suihkulähteeltä on noin 3 kilometriä, mikä on noin 40 minuutin kävelymatka.

Varaa liput Borghesen galleriaan

4. Tutustu Dioclezianon museoon Roomassa

Dioclezianon museo Roomassa| ©Carole Raddato
Dioclezianon museo Roomassa| ©Carole Raddato

Muinaisessa termikompleksissa sijaitseva Rooman Diocletianuksen museo on ehdoton vierailukohde, jos olet historian ja arkeologian ystävä. Museossa on laaja valikoima muinaisia esineitä ja muinaisesineitä, kuten keramiikkaa, patsaita, kolikoita ja muita esineitä, jotka ovat peräisin roomalaiselta ajalta.

Terminen kompleksi, jossa museo sijaitsee, rakennettiin 3. vuosisadalla jKr. ja se oli yksi aikansa suurimmista. Museossa on säilynyt joitakin kompleksin alkuperäisiä osia, kuten kuuma- ja kylmävesialtaat ja höyrysaunat. Voit nähdä, millaista oli roomalaisten rentoutuminen tuohon aikaan.

Tämä on ehdottomasti yksi niistä paikoista, jotka kannattaa nähdä Roomassa kolmessa päivässä, sillä se ei ole vain ensiluokkainen museo, vaan sen avulla voit myös nähdä kaupungin elämäntyylin Rooman valtakunnan huippuvuosina.

Miten sinne pääsee

 • Metro: Rooman metrolinjat A ja B pysähtyvät Terminin asemalla, joka on vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä museosta.
 • Bussi: linjat 85, 64 ja 910.
 • Juna: Jos olet muualla Italiassa, voit matkustaa junalla Terminin asemalle, joka on Rooman päärautatieasema.
 • Kävellen: Matkaa esimerkiksi Trevin suihkulähteeltä on noin 3 kilometriä, mikä on noin 40 minuutin kävelymatka.

5. Vieraile Rooman modernin taiteen kansallisgalleriassa (GNAM)

Rooman modernin taiteen kansallisgalleria| ©Joe Shlabotnik
Rooman modernin taiteen kansallisgalleria| ©Joe Shlabotnik

Ja koska Roomassa ei ole kyse pelkästään menneisyydestä ja historiasta, suosittelen vierailua Modernin taiteen kansallisgalleriassa, jossa voit nauttia 1900- ja 2000-luvun taiteen parhaimmistosta. GNAM on yksi Rooman merkittävimmistä museoista ja yksi Italian tärkeimmistä modernin taiteen museoista. Museo sijaitsee Villa Borghesen puistossa.

Täällä voit nauttia muun muassa ranskalaisten impressionistien, kuten **Monet'n ja Degas'**n, maalauksista, tunnettujen italialaisten taiteilijoiden, kuten Giorgio de Chiricon ja Amedeo Modiglianin, teoksista sekä vaikuttavasta modernin ja nykytaiteen kokoelmasta, johon kuuluu muun muassa Picasson ja Jackson Pollockin teoksia.

GNAMin rakennuksen arkkitehtuuri on jo itsessään vaikuttava, sillä sen uusklassinen julkisivu ja tilavat näyttelytilat, joissa on korkeat katot ja runsaasti luonnonvaloa, ovat vaikuttavia. Kaikista Rooman museoista tämä sopii erinomaisesti lasten kanssa vierailtavaksi, sillä monissa esillä olevissa teoksissa on leikkisä ja värikäs henki.

Miten sinne pääsee

 • Bussi: linjat 52, 53 ja 910.
 • Metro ja bussi: Voit mennä Rooman metrolinjan A linjalla Flaminion asemalle ja nousta sieltä bussiin numero 910, joka jättää sinut Villa Borghesen puiston sisäänkäynnin lähelle, josta voit kävellä museoon.
 • Raitiovaunu: raitiovaunu numero 3 pysähtyy Piazzale Flaminion asemalla, joka on muutaman minuutin kävelymatkan päässä Villa Borghesen puiston sisäänkäynniltä.
 • Kävellen: Matkaa esimerkiksi Trevin suihkulähteeltä on noin 3 kilometriä, mikä on noin 40 minuutin kävelymatka.

6. Ihaile Kapusiinien krypta -museota

Kapusiinien krypta-museo| ©-JvL-
Kapusiinien krypta-museo| ©-JvL-

Tässä on hyvin erikoinen museo, joka sopii vain niille, jotka eivät helposti pelästy. Kyseessä on kapusiinien krypta-museo, joka sijaitsee Santa María de la Concepción de los Capuchinos -kirkon alla. Kuten nimestä voi päätellä, kyseessä on krypta, jossa säilytetään 1600-luvulta lähtien kuolleiden 4 000 kapusiinimunkin jäännökset sekä joidenkin kaupungin aatelisten jäännökset.

Voit kävellä käytävillä, jotka ovat täynnä parhaimpiinsa pukeutuneita luurankoja, joista joissakin on merkillisiä kaiverruksia. Sisäänkäynti museoon vie ihmisluilla koristeltujen kappelien läpi. Suurin osa luista on järjestetty mutkikkaisiin kuvioihin, jotka muistuttavat kaaria ja kynttilöitä. Yksi vaikuttavimmista kappeleista on Kallojen krypta, jossa on tuhansia kasoihin ja kuvioihin aseteltuja kalloja.

Siellä on myös kappeli, jossa on 1600-luvulla kuolleen kapusiinimunkki Fray Crispinin täydellisesti säilynyt muumio. Kuten huomaat, kapusiinien kryptamuseo on ainutlaatuinen kokemus. Vaikka se saattaa vaikuttaa hieman makaaberilta, se on mielenkiintoinen tapa tutustua ikuisen kaupungin historiaan ja kulttuuriin. Ja jos olet kiinnostunut kirkollisesta, suosittelen vierailemaan joissakin Rooman 10 parhaan kirkon joukossa.

Miten sinne pääsee

 • Metro: Kapusiinien kryptaa lähin metroasema on "Barberini"-asema, joka on vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä.
 • Bussi: linjat 52, 53 ja 63.
 • Kävellen: Matkaa esimerkiksi Trevin suihkulähteeltä on noin 1,5 kilometriä, mikä on noin 20 minuutin kävelymatka.

7. Käy Castel Sant'Angelon kansallismuseossa

Castel Sant'Angelon kansallismuseo| ©Pietro Perciballi
Castel Sant'Angelon kansallismuseo| ©Pietro Perciballi

Toinen pakollinen museo Roomassa on Castel Sant'Angelo, vaikuttava linna, joka sijaitsee Tiber-joen oikealla rannalla. Tämä linna rakennettiin alun perin keisari Hadrianuksen mausoleumiksi vuonna 139 jKr. ja sitä käytettiin myöhemmin linnoituksena ja paavin asuinpaikkana. Linnan rakenne on vaikuttava, ja sen paksut kivimuurit ja sylinterinmuotoinen torni, josta voit nauttia yhdestä parhaista panoraamanäkymistä Rooman kaupunkiin.

Linnan sisällä sinulla on mahdollisuus tutustua erilaisiin huoneisiin, kuten asehuoneeseen, kappeliin, aarrehuoneeseen ja kidutusvälineiden huoneeseen (joka voi olla hieman levoton). Vatikaaniin johtaa myös joukko maanalaisia käytäviä, joita käytettiin aikoinaan paavien salaisena pakoreittinä. Toinen nähtävyys on haarniskojen, muinaisten aseiden, maalausten ja veistosten kokoelma.

Miten Vatikaaniin pääsee

 • Metro: Castel Sant'Angeloa lähin metroasema on Rooman metron A-linjan Lepanto-asema. Sieltä voit kävellä noin 10-15 minuuttia linnaan.
 • Bussi: linjat 23, 34, 49 ja 87.
 • Raitiovaunu: raitiovaunulla numero 19 on pysäkki lähellä Castel Sant'Angeloa.
 • Kävellen: Matkaa esimerkiksi Trevin suihkulähteeltä on noin 2 kilometriä, mikä on noin 30 minuutin kävelymatka.

Varaa liput Castel Sant'Angeloon

8. Nauti kierroksesta nykytaiteen museossa (MACRO)

Nykytaiteen museon sisällä| ©Satellite Voices
Nykytaiteen museon sisällä| ©Satellite Voices

Testaccion kaupunginosassa, entisessä panimossa sijaitseva MACRO on nykytaiteen museo, jossa on laaja kokoelma italialaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden teoksia ja erilaisia säännöllisesti vaihtuvia näyttelyitä. Museo on jaettu kahteen osastoon, MACRO Testaccio ja MACRO Via Nizza, jotka molemmat sijaitsevat kunnostetuissa historiallisissa rakennuksissa, joissa on modernia arkkitehtuuria.

MACRO Testacciossa on intiimimpi ja viihtyisämpi tila, jossa on esillä nousevien ja vakiintuneiden taiteilijoiden vaihtuvia näyttelyitä. MACRO Via Nizzassa puolestaan on pysyvä nykytaiteen kokoelma sekä kansallisten ja kansainvälisten taiteilijoiden vaihtuvia näyttelyitä. GNAMin tapaan tämäkin on modernimpi näkemys Rooman taiteesta.

Koska useimmat turistit tulevat ikuiseen kaupunkiin etsimään menneisyyttä, löydät näistä museoista paljon enemmän paikallisia. Se on ehdottomasti yksi Rooman pakollisista kohteista modernin taiteen ystäville. Museo sulkee ovensa kello 19, joten lähtiessäsi voit nauttia yhden Rooman parhaista pizzoista, joka on italialainen must.

Miten sinne pääsee

 • Metro: MACROa lähin metroasema on "Piramide"-asema Rooman metron B-linjalla. Sieltä voit kävellä noin 10-15 minuuttia museoon.
 • Bussi: linjat 75 ja 280.
 • Raitiovaunu: raitiovaunulla numero 3 on pysäkki MACROn lähellä.
 • Juna: "Roma Ostiense" -juna-asema on noin 15 minuutin kävelymatkan päässä MACROsta.

9. Tutustu Palazzo Massimo alle Termeen

Palazzo Massimo alle Terme| ©J Zhang
Palazzo Massimo alle Terme| ©J Zhang

Vieraile mahtavassa Palazzo Massimo alle Terme -palatsissa. Itse museo on renessanssiarkkitehtuurin mestariteos, ja siinä on suuri kokoelma antiikin taidetta, kuten veistoksia, freskoja, kolikoita ja muita esineitä.

Museo on jaettu neljään kerrokseen, joissa jokaisessa on oma teemakokoelmansa. Pohjakerroksessa on laaja valikoima roomalaisia ja kreikkalaisia veistoksia, kuten kuuluisa patsas Taistelija levossa (tai yksinkertaisesti Nyrkkeilijä).

Ensimmäisessä kerroksessa on roomalaisten freskojen ja maalausten kokoelma, johon kuuluu italialaisten mestareiden, kuten Caravaggion ja Tintoretton, teoksia. Ensimmäisessä kerroksessa on esillä suuri kokoelma roomalaisia, kreikkalaisia ja etruskilaisia kolikoita. Yläkerrassa on lisäksi esillä suuri määrä antiikin koruja, kuten sormuksia, rintaneuloja ja korvakoruja. Täydellinen museo, jossa voit oppia lisää kaupungin menneisyydestä.

Miten sinne pääsee

 • Metro: Piazza Massimo alle Terme -aukiota lähin metroasema on Rooman metron A- ja B-linjojen Termini-asema. Sieltä voit kävellä noin 10 minuuttia aukiolle.
 • Bussi: linjat 16, 38, 75 ja 360.
 • Raitiovaunu: raitiovaunu numero 5 pysähtyy Piazza Massimo alle Termen lähellä.
 • Juna: "Roma Termini" -juna-asema on vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä aukiolta.

10. Vieraile keisarillisella Forum Romanumilla ja sen museossa

Keisarillinen roomalainen foorumi| ©Bervaz
Keisarillinen roomalainen foorumi| ©Bervaz

Ja numero 10 on Museo dei Fori Imperiali. Se on arkeologinen museo, joka sijaitsee Rooman sydämessä, Imperial Forum -kompleksissa. Se avattiin vuonna 2007, ja siinä on suuri kokoelma esineitä ja esineitä, jotka kertovat antiikin foorumien historiasta ja arkeologiasta.

Museossa on useita näyttelytiloja, jotka kattavat Rooman historian eri aikakausia. Pysyvässä näyttelyssä on pienoismalleja keisarillisista foorumeista sekä freskoja ja antiikin mosaiikkeja. Museossa on myös suuri määrä muinaisia esineitä, kuten kolikoita, veistoksia ja arkielämän esineitä, joten museovierailu on välttämätöntä.

Museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä, joissa tutkitaan foorumien historian ja arkeologian eri näkökohtia. Näyttelyissä on käsitelty muun muassa naisten asemaa roomalaisessa yhteiskunnassa ja muinaisia rakennustekniikoita.

Miten museoon pääsee

 • Metro: Piazza dei Fiori Imperiali -aukiota lähin metroasema on Rooman metron B-linjan "Colosseo"-asema. Sieltä voit kävellä noin 10-15 minuuttia aukiolle.
 • Bussi: linjat 51, 75 ja 85.
 • Juna: "Roma Termini" -juna-asema on noin 30 minuutin kävelymatkan päässä Forum Romanumilta.