Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

3 päivää Roomassa

Roomaan tutustuminen pitkänä viikonloppuna on mahdollista, mutta sinun on optimoitava matkasuunnitelmasi ajoitus. Tässä on luettelo olennaisista asioista.

Alex Grande

Alex Grande

10 minuuttia luettu

3 päivää Roomassa

Piazza Venezia Roomassa | ©Michele Bitetto

Rooma on ehtymätön lähde uskomattomille vierailukohteille, sekä sen kuuluisimmille monumenteille että salaisille kulmille. Temppelit, rauniot ja suihkulähteet sekä kaikki renessanssin ja barokin aikakauden loisto tekevät ikuisesta kaupungista ainutlaatuisen paikan maailmassa.

Vaikka kolme päivää ei riitäkään tutustumaan Roomaan kunnolla, ne ovat enemmän kuin riittävät kaupungin kauneimpien nähtävyyksien näkemiseen ja jopa sen kaduilla kulkemiseen nauttien sen jäljittelemättömästä tunnelmasta. Tässä on ihanteellinen matkasuunnitelma kolmen päivän Rooman-matkalle, jossa on vinkkejä ja niksejä, joiden avulla näet paljon lyhyemmässä ajassa.

Päivä 1: Tutustu Vatikaaniin ja historialliseen keskustaan

Paras tapa aloittaa Rooman vierailu on tutustua kaupungin ikonisimpiin nähtävyyksiin- varaudu siihen, että suu jää auki heti matkan alettua!

Sikstuksen kappeli

Sikstuksen kappeli| ©Unsplash
Sikstuksen kappeli| ©Unsplash

Vatikaani on matkasuunnitelman ensimmäinen pysähdyspaikka. Vaikka et teknisesti ottaen ole Roomassa tämän vierailun aikana, sekä Sikstuksen kappeli että Pietarinkirkko voivat riittää tekemään matkasta ikuiseen kaupunkiin unohtumattoman.

Sikstuksen kappeli on osa Vatikaanin museoita, museota, jossa on vaikuttava kokoelma uskonnollista ja modernia taidetta, arkeologisten jäännösten näyttelyyn omistettuja huoneita ja jopa paavin vaunumuseo.

Mutta mennäänpä asiaan: jos haluat vierailla Michelangelon maalaamassa kuuluisassa kappelissa, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: joko ostaa liput Sikstuksen kappeliin tai osallistua kierrokselle Vatikaanin museoissa virallisen oppaan kanssa, joka kertoo sinulle kaikki yksityiskohdat tästä historiallisesta paikasta.

Ihanteellista on vierailla Sikstuksen kappelissa mahdollisimman aikaisin päivällä. Se avataan klo 9.00 (viikon jokaisena päivänä sunnuntaita lukuun ottamatta), joten olet hyvin kiitollinen, jos olet paikalla noin klo 8.30, jotta vältät turistilaumat, jotka vaivaavat tätä paikkaa keskipäivällä.

Voit tietysti hyödyntää vierailun nähdäksesi pari asiaa Vatikaanin museoissa. Minulle Sikstuksen kappelin jälkeen vaikuttavinta oli kävely Pinacoteca Vaticanassa ja vierailu Karttagalleriassa.

Varaa liput Vatikaaniin

Pietarinkirkko

Pietarinkirkon sisätilat| ©Unsplash
Pietarinkirkon sisätilat| ©Unsplash

Jätä Vatikaanin museot ja siirry majesteettiselle Pietarinaukiolle. Mene Viale Vaticanoa pitkin, kunnes käännyt oikealle Via Leone IV:lle. Jatka Viale dei Bastioni di Michelangeloa ja sitten Via di Porta Angelicaa pitkin, kunnes näet aukiota reunustavat pylväät. Etsi sisäänkäynti ja ihaile silmiesi eteen yhtäkkiä kohoavaa spektaakkelia.

Kun saavut paikalle, monet turistit jonottavat pääsyä temppeliin, joten sinua saattaa kiinnostaa tietää, että voit osallistua Pietarinkirkon kiertoajelulle virallisen oppaan johdolla, jolloin voit ohittaa jonotuksen ja saada myös syvällisen historian kaikesta siitä, mitä näet sisällä.

Tässä renessanssin ihmeessä on paljon nähtävää sisältä: Baldacchino, Michelangelon Pieta, Aleksanteri VII:n hauta ja Vatikaanin luolat ovat vaikuttavimpia, mutta jotain, joka mielestäni nostaa vierailun seuraavalle tasolle, on Pietarinkirkon kupoliin nouseminen. Sisällä pääset katsomaan läheltä sitä koristavia freskoja ja kirjoituksia, ja ulkoa avautuvat uskomattomat näkymät Vatikaaniin ja Roomaan.

Yksi huomionarvoinen asia on, että keskiviikkoisin basilika avataan vasta kello 13.00 paavin audienssia varten, jolloin paavi itse siunaa aukiolle kerääntyneet uskovaiset. Sunnuntaisin se on myös suljettu yleisöltä.

Ja muista: Pietarinkirkkoon pääsee vain, jos olkapäät ja polvet ovat peitossa, joten vältä shortseja, hameita, mekkoja ja hihatonta yläosaa.

Varaa liput Pietarinkirkkoon

Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo| ©Unsplash
Castel Sant'Angelo| ©Unsplash

Alun perin se rakennettiin keisari Hadrianuksen mausoleumiksi lähes kaksituhatta vuotta sitten. Siitä lähtien Tiber-joen rannalla sijaitseva Castel Sant'Angelo on ollut hautakammio, paavin linnoitus hyökkäyksen varalta, linna ja nykyään museo.

Sisällä voit nähdä paavin asunnot, Hadrianuksen mausoleumin ja kiertää bastionit, joista puolustustykit osoittavat yhä kohti, ja mikä parasta, voit kiivetä katolle nauttimaan Rooman näkymistä. Kolmipäiväisellä Rooman-matkalla en pidä tarpeellisena tutustua sisätiloihin osana matkasuunnitelmaa, mutta jos olet erityisen kiinnostunut, löydät kaikki tarvitsemasi tiedot täältä: Rooman Castel Sant'Angelo Liput: saatavilla olevat vaihtoehdotja kuinka ne ostaa.

Varaa liput Castel Sant Angeloon

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare
Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare

Castel Sant'Angelosta voit tehdä miellyttävän kävelyretken Tiber-joen rantaa pitkin, kunnes saavut Piazza del Popololle, paikalle, josta matkustajat saapuivat Roomaan.

Tämän aukion keskellä näet egyptiläisen obeliskin Ramses II:n ajalta ja molemmin puolin Santa Maria in Montesanton ja Santa Maria del Miracolin kaksoiskirkot, jotka sijaitsevat Via Corson molemmin puolin.

Voit pysähtyä levähtämään hetkeksi ja etsiä sitten ruokapaikan. Menin suosituksesta trattoria dal Pollarolo 1936:een, osoitteessa Via di Ripetta, 4, ja pidin siitä kovasti. Se on vaatimaton paikka, joka ei ole lainkaan turistinen, jossa tarjoillaan aitoa pizzaa ja pastaa ja joka on hyvä hinta-laatusuhteeltaan.

Varaa kiertoajelu Rooman aukioille ja suihkulähteille

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna| ©Jorgen Hendriksen
Piazza di Spagna| ©Jorgen Hendriksen

Iltapäivällä vieraillaan Rooman kauneimmilla ja tunnistettavimmilla paikoilla. Kävele Piazza del Popololta Via del Babuinoa pitkin, ja olet alle 10 minuutissa Piazza di Spagnalla, jonka tärkeimmät nähtävyydet ovat sen kuuluisat portaat, jotka johtavat kauniiseen Trinità dei Montin kirkkoon, ja Fontana della Barcaccia.

Portaita, jotka keväisin ja kesäisin täyttyvät kukkakoristeista ja ihmisistä, käytettiin Audrey Hepburnin elokuvassa "Roman Holiday" kulissina - ei vain Trevin suihkulähde ole kuuluisa elokuvassa esiintymisestä! Siitä puheen ollen, se on päivän seuraava pysähdyspaikka.

...

Trevin suihkulähde

Trevin suihkulähde| ©Michelle Bitetto
Trevin suihkulähde| ©Michelle Bitetto

Mikä upea taideteos. Sen symboliikka, sen toteutuksen tyylikkyys, paikan taika auringonlaskun aikaan ja se, miten paljon se on inspiroinut taiteilijoita ympäri maailmaa...

Sen edessä on aina ihmisiä, jotka heittävät kolikoita veteen. Perinteen mukaan yhden kolikon heittäminen tuo sinut tulevaisuudessa takaisin Roomaan, kahden kolikon heittäminen tuo sinulle italialaisen rakkauden ja kolmen kolikon heittäminen tuo sinulle avioliiton (tai avioeron). Mutta se on tehtävä oikein: kolikko on heitettävä oikealla kädellä vasemman olkapään yli.

Jos et halua, että Piazza di Trevin auk io on täynnä ihmisiä, voit vierailla Trevin suihkulähteellä toiseen aikaan: joko aamunkoitteessa tai keskiyöllä siellä on hyvin vähän ihmisiä, ja nämä ovat kaksi hyvin erityistä aikaa nähdä tämä paikka.

Varaa retki Rooman suihkulähteille ja aukioille

Pantheon

Pantheon| ©Christopher Czermak
Pantheon| ©Christopher Czermak

Lyhyen kävelymatkan päässä Trevin suihkulähteeltä on Piazza della Rotonda, jossa sijaitsee uskomaton Agrippan Pantheon (tunnetaan myös nimellä Santa Maria Rotondan kirkko). Se on kaupungin parhaiten säilynyt muinaisroomalainen rakennus, ja vaikka se on upea ulkoapäin, parasta on sen sisäpuolella.

On hienoa mennä sinne, kun on vielä valoisaa, sillä rakennuksessa on upea kupoli, jossa on oculus, jonka kautta auringonvalo pääsee sisään ja heijastuu Pantheonissa olevista mosaiikeista ja patsaista.

Alun perin Pantheon rakennettiin roomalaisten jumalten mytologialle omistetuksi temppeliksi, mutta se muutettiin kristilliseksi kirkoksi 7. vuosisadan alussa. Sisällä voit nähdä joidenkin Italian monarkkien hautoja ja taidemaalari Rafaelin haudan.

Varaa vierailu Pantheoniin Roomassa

2. päivä: Vieraile antiikin Rooman muistomerkeillä ja raunioilla

Olet jo nähnyt Rooman renessanssin ja barokin aikakauden näyttävimmät nähtävyydet, mutta vielä on jäljellä joitakin sen merkittävimpiä monumentteja, joihin voit tutustua ja syventyä syvemmälle valtakunnan historiaan.

Colosseum

Roomalainen Colosseum| ©Unsplash
Roomalainen Colosseum| ©Unsplash

Antiikin aikana julkisten spektaakkelien pitopaikaksi par excellence rakennettu Colosseum herättää mielikuvia areenalla elämästä ja kuolemasta taistelevista gladiaattoreista, ja se on myös tärkeä paikka katolisen jumalanpalveluksen kannalta, sillä täällä ensimmäiset kristityt kuolivat uskonsa puolesta.

Se on yksi Rooman suosituimmista paikoista turistien keskuudessa, ja siksi suosittelen, että teet siitä ensimmäisenä vierailun matkasi toisena päivänä. Jos haluat ohittaa jonon ja odottaa mahdollisimman vähän, kannattaa varata liput Colosseumiin verkossa. Voit myös osallistua opastetulle kierrokselle Colosseumiin, joka kestää noin 2,5 tuntia, jolloin pääset suoraan Colosseumiin ja saat tietää sen historiasta asiantuntevalta oppaalta.

Toinen vaihtoehto on ostaa Roma Pass, sillä se sisältää pääsyn Colosseumiin ja muihin nähtävyyksiin sekä julkisen liikenteen passin useaksi päiväksi. Itse asiassa Roma Pass sopii täydellisesti 3 päivän matkalle ikuiseen kaupunkiin. Huomaa, että vaikka käyttäisitkin turistipassia päästäksesi Colosseumiin, sinun on varattava sisäänpääsysi päivä ja kellonaika, minkä suosittelen tekemään mahdollisimman aikaisin varmistaaksesi, että pääset sisään mahdollisimman aikaisin.

Colosseum on avoinna joka päivä kello 8.30-19.00, paitsi 25. joulukuuta ja 1. tammikuuta. Colosseum sijaitsee Piazza del Colosseolla, ja sinne pääsee parhaiten B-linjan Colosseo-metropysäkiltä. Jos haluat tietää muita tapoja päästä monumentille, älä jätä väliin postausta How to get to the Colosseum in Rome.

Varaa vierailu Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

Rooman Forum ja Palatinuksen kukkula

Roomalainen foorumi| ©Fabio Fistarol
Roomalainen foorumi| ©Fabio Fistarol

Seuraava vierailu: matka antiikin Rooman sydämeen! Imperiumin aikana nykyisin Forum Romanumina tunnettu alue oli kaupungin julkisen elämän keskus. Siellä näet raunioita rakennuksista, jotka on omistettu kaupankäynnille ja poliittiselle elämälle, ja saat käsityksen siitä, millaista arki oli antiikin aikana.

Colosseum-lippu oikeuttaa pääsyn Forum Romanumiin, joka sijaitsee Palatinuksen kukkulalla, yhdellä Rooman seitsemästä kukkulasta, kunhan teet molemmat vierailut samana päivänä (siksi suosittelen, että teet tämän vierailun heti sen jälkeen, vink vink, ja myös siksi, että ne ovat hyvin lähellä toisiaan, ja matkasuunnitelma näyttää siten hyvältä).

Forum Romanumiin kannattaa mennä Via di San Gregorion sisäänkäynnin kautta, jossa on vähemmän jonoja, ja poistua Colosseumia lähinnä olevasta ovesta.

Tässä vaiheessa alkaa olla nälkä, ja suosittelen pysähtymään lounaalle nyt. Ristorante Fiammetta osoitteessa Piazza Fiammetta, 10, on perinteinen ravintola, jossa on söpö terassi ja jossa tarjoillaan aitoa roomalaista ruokaa. Siellä voit syödä 20-25 €:lla per henkilö.

Toinen vaihtoehto on Taverna dei Fori Imperiali, joka sijaitsee lähempänä Colosseumia. Se on perheomisteinen ravintola, jossa voit kokeilla kotitekoisia pastaruokia (eivätkä lihapääruoat ole kaukana perässä). Myös noin 20 €:lla per henkilö. Ravintolan osoite on Via della Madonna Dei Monti, 9.

Ja kun olet päättämässä, missä syöt, kannattaa tutustua myös muihin vaihtoehtoihin. Siksi olen kirjoittanut artikkelin suosikkiravintoloistani Roomassa, joka saattaa auttaa sinua paikan valinnassa: 10 ruokapaikkaa Roomassa.

Varaa vierailu Colosseumille, Forumille ja Palatine-kukkulalle

Caracallan kylpylät

Caracallan kylpylät| ©Wikimedia
Caracallan kylpylät| ©Wikimedia

Vaikka aika on vienyt veronsa kylpylöiltä ja niiden säilyneisyys on kaukana muista kohteista, kuten Colosseumista tai Pantheonista, Caracallan kylpylät ovat silti mielenkiintoinen vierailukohde, ja henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kävelyllä näiden raunioiden läpi on aivan erityinen viehätyksensä.

Voit kuvitella, kuinka sadat kylpijät, jotka kävivät päivittäin kylpylöissä, viettivät päivänsä kylpylän puutarhoissa, kirjastossa, kuntoilivat ja pitivät huolta hygieniastaan. Tämä rakennus edustaa antiikin Rooman loistoa paremmin kuin mikään muu, sillä se on synonyymi sille, että se saavutti nykyaikaan verrattavissa olevan hyvinvoinnin tason (joka oli varattu vain kansalaisille).

Caracallan kylpylät ovat avoinna vuoden jokaisena päivänä paitsi 25. joulukuuta. Colosseumilta pääset sinne Via di San Gregoriota pitkin, jatkat Viale delle Terme di Caracallaa ja käännyt Via Antoninalle.

Varaa vierailu Circus Maximukseen ja Thermae-rakennukseen

Totuuden suu

Totuuden suu| ©Wikimedia
Totuuden suu| ©Wikimedia

En ole kertonut tätä aiemmin, mutta katsokaa, tässä vaiheessa on parasta katsoa Audrey Hepburnin ja Gregory Peckin elokuva "Roman Holiday" ennen matkaa, sillä Piazza di Spagnalla tapahtuvan kohtauksen lisäksi elokuvan tähdet vierailevat myös kuuluisassa Bocca della Verità-nimisessä marmorinaamarissa, joka legendan mukaan puree valehtelijan käteen.

Se sijaitsee Piazza della Bocca della Verità -aukiolla, joka on juuri Tiber-saarta vastapäätä, jossa sijaitsee Santa Maria di Cosmedinin kirkko. Sen sisäpihalla sijaitsee Bocca della Verità. Aukio on varsin kaunis, ja kirkon edessä on myös Herkulekselle omistettu temppeli ja Tritonien suihkulähde.

Caracallan kylpylältä pääset sinne parhaiten kävellen: palaa Via di San Gregoriolle ja jatka suoraan Via dei Cherchiä pitkin Piazza della Bocca della Veritàlle.

.

Trastevere

Santa Maria in Trastevere| ©Wikimedia
Santa Maria in Trastevere| ©Wikimedia

Päivän päätteeksi viimeinen vierailu suuntautuu Tiber-joen toiselle puolelle: entinen työväenluokan asuinalue on nykyään yksi kaupungin kauneimmista paikoista ja kaupunginosa, joka ei ole koskaan lakannut olemasta muodikas niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa. Trasteveren mukulakivikatuja reunustavat viehättävät rakennukset ja nurkat sekä jotkut Rooman parhaista pizzerioista.

Kävele alueella ja vieraile Piazza di Santa Maria in Trastevere -aukiolla (jossa sijaitsee yksi Rooman vaikuttavimmista kirkoista) ja tutustu ympäröiviin katuihin, jotka ovat täynnä viiniköynnöksiä ja viehätystä.

Loistava ruokapaikka on Pizzeria Ai Marmi osoitteessa Viale di Trastevere, 53-59. Se on auki puoli kolmeen asti aamuyöllä, ja näet monia ihmisiä syömässä pizzaa terassin pöydissä tai seisten, sillä paikka näyttää enemmän keittiöltä kuin ravintolalta. Siihen on kuitenkin syy, miksi täällä on aina tungosta: heidän pizzansa ovat ihania.

Varaa kiertoajelu Trastevereen

3. päivä: Tutustu Rooman historiaan ja uskaltaudu katakombeihin

Rooman matkan päätteeksi on parasta lähteä pois keskustasta ja tutustua kaupungin muihin osiin, kuten sen katujen ja muistomerkkien alla piileviin salaisuuksiin.

Via Appia ja katakombit

Rooman katakombit| ©Wikimedia
Rooman katakombit| ©Wikimedia

Rakennettu vuonna 312 eKr, se on yksi maailman vanhimmista säilyneistä teistä, mikä on onneksi, sillä se osoittaa, miten suuri merkitys sillä oli Rooman valtakunnalle, sillä se yhdisti pääkaupungin alueen eteläosassa sijaitseviin asutuksiin sekä joukkojen ja tavaroiden liikkumiseen.

Suuri osa siitä, mitä Appian tiellä on nykyään nähtävissä, on sen rakentamisessa käytettyä alkuperäistä kiveä, ja sen varrella on useita nähtävyyksiä Parco dell'Appia Anticassa, joka on yksi Rooman kymmenestä parhaasta puistosta.

Aloita vierailu tien alkupisteestä, Porta San Sebastianosta. Keskustasta sinne kulkee useita busseja, kuten 118 tai 160, mutta suorin on Piazza Navonalta lähtevä bussi 628.

Porta San Sebastianolta on kymmenen minuutin kävelymatka Domino Quo Vadis -kirkolle, joka on 9. vuosisadan temppeli ja josta alkavat Appian tien kiinnostavat kohteet.

Sen jälkeen voit käydä Rooman katakombeissa. Kaksi niistä on avoinna yleisölle: Pyhän Callixtuksen katakombit ja Pyhän Sebastianuksen katakombit. Ensin mainitussa on pisin kierros, ja sen sisällä näet 16 ensimmäisen paavin haudat sekä useiden kristittyjen marttyyrien leposijat.

Katakombeissa käyntiä varten on parasta lukea kirjoittamani täydellinen opas, sillä siinä kerrotaan tarkkaan, miten kierros varataan ja mitä siellä on nähtävää: Rooman KatakombienLiput: kaikki mitä sinun tulee tietää.

Katakombeissa käynnin jälkeen tai jos et halua mennä sisälle kiertelemään katakombeja, jatka Appian Wayta pitkin Cecilia Metellan haudalle ja Maxentiuksen sirkukselle, noin 10-15 minuutin kävelymatkan päähän.

Tässä vaiheessa suosittelen pysähtymistä lounaalle. Via Piemonte 125:ssä sijaitsevan Ai Fienarolin ruokalistalla on hienoja ruokia, kuten tonnikalatartar rapean leivän ja fenkolikermaisen kerman kera, meribassicarpaccio pistaasipähkinöiden ja mustan tryffelin kera sekä suosikkini, artisokat papujen kera. Hinta on muita tämän artikkelin suosituksia korkeampi, noin 40 euroa per henkilö.

Varaa vierailu Rooman katakombeihin

Borghesen galleria

Borghesen gallerian sisätilat| ©Wikimedia
Borghesen gallerian sisätilat| ©Wikimedia

Villa Borghesen puutarhassa sijaitsevassa Borghese-galleriassa on yksi Rooman vaikuttavimmista kokoelmista, jossa on Rafaelin, Berninin ja Caravaggion kaltaisten taiteilijoiden teoksia.

Via Appia-kadulta on lyhyt kävelymatka Borghese-galleriaan, ja voit nauttia vähemmän ruuhkaisesta mutta yhtä mielenkiintoisesta museokierroksesta. Borghese-galleria on avoinna päivittäin kello 9.00-19.00, paitsi maanantaisin, jolloin se on suljettu yleisöltä.

Borghese-galleriaan pääsee sisään Roma Passilla, mutta jos haluat ostaa liput omatoimisesti, suosittelen ensin lukemaan tämän informatiivisen artikkelin: Borghese Gardens ja GalleriaKierrokset&Liput.

Kun olet käynyt Borghese-galleriassa, kävele Villa Borghesen puutarhassa nähdäksesi sen parhaat veistokset ja suuntaa länteen kohti Piazza del Popoloa. Löydät Terrazza del Pincion, jossa voit nauttia yhdestä Rooman parhaista näköaloista, erityisesti auringonlaskun aikaan. Jos olet jo käynyt Piazza Navonalla tai jos se ei kiinnosta sinua liikaa, suosittelen jäämään alueelle ja nauttimaan näkymistä, kun pidät taukoa näistä intensiivisistä matkapäivistä.

Varaa opastettu kierros Borghesen galleriaan

Piazza Navona

Piazza Navona| ©Gabriella Clare
Piazza Navona| ©Gabriella Clare

Palaa takaisin keskustaan ja pysähdy vielä Piazza Navonalla, kaupungin pääaukiolla, joten et lähde Roomasta näkemättä sitä. Täällä voit nähdä upean suihkulähteiden kolmikon ja nauttia kahvia tai jäätelöä tai istahtaa alas lepäämään tästä elämyksellisestä päivästä. Minusta tämä on yksi Rooman kauneimmista aukioista.

Kuten olet nähnyt, Roomassa käyminen kolmessa päivässä on mahdollista, jos tiedät, miten se tehdään. Älä pelkää sisällyttää samaan päivään suurta määrää vierailuja, sillä kuten olet lukenutkin, on erittäin helppo siirtyä paikasta toiseen, sillä nähtävyydet ovat hyvin keskittyneet kaupungin keskustaan. Nauti nyt lomastasi!