3 päivää Roomassa

Roomaan tutustuminen pitkänä viikonloppuna on mahdollista, mutta sinun on optimoitava matkasuunnitelmasi ajoitus. Tässä on luettelo olennaisista asioista.

Alex Grande

Alex Grande

9 minuuttia luettu

3 päivää Roomassa

Piazza Venezia Roomassa | ©Michele Bitetto

Vaikka kolme päivää on lyhyt aika tutustua Roomaan, se on enemmän kuin tarpeeksi aikaa nähdä kaupungin kauneimmat nähtävyydet ja jopa kävellä rauhassa sen kaduilla ja nauttia sen omaleimaisesta tunnelmasta. Tässä on ihanteellinen matkasuunnitelma kolmen päivän matkalle Roomaan, ja siinä on vinkkejä ja niksejä, joiden avulla näet paljon lyhyessä ajassa.

1. päivä: Tutustu Vatikaaniin ja historialliseen keskustaan

Paras tapa aloittaa Rooman vierailu on tutustua kaupungin ikonisimpiin nähtävyyksiin- varaudu siihen, että suu jää auki heti matkan alettua!

Sikstuksen kappeli

Sikstuksen kappeli| ©Unsplash
Sikstuksen kappeli| ©Unsplash

Vatikaani on matkasuunnitelman ensimmäinen pysähdyspaikka. Vaikka et teknisesti ottaen olekaan Roomassa tämän vierailun aikana, sekä Sikstuksen kappeli että Pyhän Pietarin basilika voivat riittää tekemään matkasta ikuiseen kaupunkiin unohtumattoman.

Sikstuksen kappeli on osa Vatikaanin museoita, museota, jossa on vaikuttava kokoelma uskonnollista ja modernia taidetta, arkeologisten jäännösten näyttelyyn omistettuja huoneita ja jopa paavin vaunujen museo. Mutta mennäänpä asiaan: jos haluat vierailla Michelangelon maalaamassa kuuluisassa kappelissa, sinulla on kaksivaihtoehtoa:

Ja jos otat vastaan vielä lisää neuvoja, kerron mitä:

 • Ihanteellista on käydä Sikstuksen kappelissa mahdollisimman aikaisin päivällä.
 • Se on avoinna klo 9 (viikon jokaisena päivänä paitsi sunnuntaisin).

Varaa liput Vatikaaniin

Pietarinkirkko

Pietarinkirkon sisällä| ©Unsplash
Pietarinkirkon sisällä| ©Unsplash

Jätä Vatikaanin museot ja siirry majesteettiselle Pietarinaukiolle. Seuraa näitä ohjeita:

 • Mene Viale Vaticanoa pitkin, kunnes käännyt oikealle Via Leone IV:lle.
 • Jatka Viale dei Bastioni di Michelangeloa pitkin.
 • Käänny sitten Via di Porta Angelicaa, kunnes näet aukiota reunustavat pylväät.
 • Etsi sisäänkäynti ja ihaile silmiesi eteen yhtäkkiä kohoavaa spektaakkelia.

Kun saavut paikalle, temppeliin jonottaa runsaasti turisteja, joten on erittäin suositeltavaa, että varaat opastetun kierroksen Pietarinkirkkoon virallisen oppaan johdolla, jotta saat koko tarinan kaiken sen takana, mitä näet sisätiloissa. Tässä renessanssin ihmeessä on paljon nähtävää:

 • Baldacchino
 • Michelangelon Pietà
 • Aleksanteri VII:n hauta
 • Vatikaanin luolat
 • Pietarinkirkon kupoli. Sisällä pääset katsomaan läheltä sitä koristavia freskoja ja kaiverruksia, ja ulkopuolelta avautuvat uskomattomat näkymät Vatikaaniin ja Roomaan.

Huomioitavaa on, että keskiviikkoisin basilika avataan vasta kello 13 paavin audienssia varten, jolloin paavi itse siunaa aukiolle kokoontuneet uskovaiset.

Sunnuntaisin se on myös suljettu yleisöltä. Jamuista: Pietarinkirkkoon pääsee vain, jos olkapäät ja polvet ovat peitossa, joten vältä shortseja, hameita, mekkoja ja hihatonta yläosaa.

Varaa opastettu kierros Pietarinkirkkoon

Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo| ©Unsplash
Castel Sant'Angelo| ©Unsplash

Rakennettiin alun perin keisari Hadrianuksen mausoleumiksi lähes kaksituhatta vuotta sitten.

Siitä lähtien Tiber-joen rannalla sijaitseva Castel Sant'Angelo on ollut hautakammio, paavin linnoitus hyökkäyksen varalta, linna ja nykyään museo. Sisällä voit nähdä paavin asunnot,Hadrianuksen mausoleumin ja kiertää bastionit, joista puolustustykit yhä osoittavat, ja mikä parasta, kiivetä katolle nauttimaan Rooman näkymistä. Kolmipäiväisellä Rooman-matkalla en pidä tarpeellisena tutustua sisätiloihin osana matkasuunnitelmaa, mutta jos olet erityisen kiinnostunut, löydät kaikki tarvitsemasi tiedot täältä: Rooman Castel Sant'Angelo Liput: saatavilla olevat vaihtoehdotja kuinka ne ostaa.

Varaa liput Castel Sant Angeloon

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare
Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare

Castel Sant'Angelosta voit tehdä miellyttävän kävelyretken Tiber-joen rantaa pitkin, kunnes saavut Piazza del Popololle, paikalle, josta matkustajat saapuivat Roomaan.

Ei ole mitään parempaa kuin tehdä kierros Rooman aukioilla ja suihkulähteillä tutustuaksesi sen historiaan ja salaisuuksiin. Tämän aukionkeskellä näet egyptiläisen obeliskin Ramses II:n ajalta ja molemmin puolin Via Corson molemmin puolin sijaitsevat Santa Maria in Montesanton ja Santa Maria del Miracolin kaksoiskirkot. Voit pysähtyä levähtämään hetkeksi ja etsiä sittenruokapaikan. Menin suosituksesta trattoria dal Pollarolo 1936:een, osoitteessa Via di Ripetta, 4, ja pidin siitä kovasti. Se on vaatimaton paikka, joka ei ole lainkaan turistinen, jossa tarjoillaan aitoa pizzaa ja pastaa ja joka on hyvä hinta-laatusuhteeltaan.

Varaa kiertoajelu Rooman aukioille ja suihkulähteille

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna| ©Jorgen Hendriksen
Piazza di Spagna| ©Jorgen Hendriksen

Iltapäivällä vieraillaan Rooman kauneimmilla ja tunnistettavimmilla paikoilla. Kävele Piazza del Popololta Via del Babuinoa pitkin, ja olet alle 10 minuutissa Piazza di Spagnalla, jonka tärkeimmät nähtävyydet ovat sen kuuluisat portaat, jotka johtavat kauniiseen Trinità dei Montin kirkkoon, ja Fontana della Barcaccia.

Portaita, jotka keväisin ja kesäisin täyttyvät kukkakoristeista ja ihmisistä, käytettiin Audrey Hepburnin elokuvassa "Roman Holiday" kulissina - ei vain Trevin suihkulähde ole kuuluisa elokuvassa esiintymisestä! Siitä puheen ollen, se on päivän seuraava pysähdyspaikka.

Varaa kiertoajelu Rooman aukioille ja suihkulähteille

Trevin suihkulähde

Trevin suihkulähde| ©Michelle Bitetto
Trevin suihkulähde| ©Michelle Bitetto

Mikä upea taideteos.

Sen symboliikka, sen toteutuksen tyylikkyys, paikan taika auringonlaskun aikaan ja se, miten paljon se on inspiroinut taiteilijoita ympäri maailmaa... Sen edessä on aina ihmisiä, jotka heittävät kolikoita veteen, koska perinteisesti yhden kolikon heittäminen tuo sinut tulevaisuudessa takaisin Roomaan, kahden kolikon heittäminen tuo sinulle italialaisen rakkauden ja kolmen kolikon heittäminen tuo sinulle avioliiton (tai avioeron).

Mutta se on tehtävä oikein: kolikko on heitettävä oikealla kädellä vasemman olkapään yli. Jos et halua, ettäPiazza di Trevin auk io on täynnä ihmisiä, voit vierailla Trevin suihkulähteellä toiseen aikaan: joko aamunkoitteessa tai puolenyön jälkeen siellä on hyvin vähän ihmisiä, ja nämä ovat kaksi hyvin erityistä aikaa nähdä tämä paikka.

Varaa retki Rooman suihkulähteille ja aukioille

Pantheon

Pantheon| ©Christopher Czermak
Pantheon| ©Christopher Czermak

Lyhyen kävelymatkan päässä Trevin suihkulähteeltä on Piazza della Rotonda, jossa sijaitsee uskomaton Agrippan Pantheon (tunnetaan myös nimellä Santa Maria Rotondan kirkko). Se on kaupungin parhaiten säilynyt antiikin roomalainen rakennus, ja vaikka se on upea ulkoapäin, parasta on sen sisäpuolella, joten vierailu Pantheoniin on yksi Rooman matkasi pakollisista aktiviteeteista.

Vierailu silloin, kun on vielä valoisaa, on kaunis kokemus, sillä rakennuksessa on upea kupoli, jonka oculuksen läpi auringonvalo pääsee sisään ja heijastuu Pantheoniin sijoitetuista mosaiikeista ja patsaista. Pantheon rakennettiin alun perinroomalaisten jumalien koko mytologialle omistetuksi temppeliksi, mutta se muutettiin kristilliseksi kirkoksi 7. vuosisadan alussa. Sisällä voit nähdä joidenkin Italian monarkkien hautoja ja taidemaalari Rafaelin haudan.

Varaa vierailu Pantheoniin Roomassa

2. päivä: Vieraile antiikin Rooman muistomerkeillä ja raunioilla

Olet jo nähnyt Rooman renessanssin ja barokin aikakausien näyttävimmät nähtävyydet, mutta vielä on jäljellä joitakin sen merkittävimpiä monumentteja, joihin voit tutustua ja syventyä syvemmälle valtakunnan historiaan.

Colosseum

Roomalainen Colosseum| ©Unsplash
Roomalainen Colosseum| ©Unsplash

Antiikin aikana julkisten spektaakkelien pitopaikaksi par excellence rakennettu Colosseum herättää mielikuvia areenalla elämästä ja kuolemasta taistelevista gladiaattoreista, ja se on myös tärkeä paikka katolisen jumalanpalveluksen kannalta, sillä täällä ensimmäiset kristityt kuolivat uskonsa puolesta. Se on yksi Rooman suosituimmista paikoista turistien keskuudessa, ja siksi suosittelen, että teet siitä ensimmäisenä vierailukohteenasi matkasi toisena päivänä:

 • Jos haluat ohittaa jonon ja odottaa mahdollisimman vähän, kannattaa varata liput Colosseumiin verkossa.
 • Voit myös osallistua opastetulle kierrokselle, joka kestää noin 2,5 tuntia, jolloin pääset suoraan Colosseumiin ja voit oppia sen historiasta asiantuntevan oppaan johdolla.
 • Toinen vaihtoehto on ostaa Roma Pass, joka sisältää pääsyn Colosseumiin ja muihin nähtävyyksiin sekä usean päivän julkisen liikenteen passin. Itse asiassa Roma Pass sopii täydellisesti 3 päivän matkalle ikuiseen kaupunkiin. Muista, että vaikka käyttäisitkin turistipassia päästäksesi Colosseumiin, sinun on varattava sisäänpääsysi päivä ja kellonaika, minkä suosittelen tekemään mahdollisimman aikaisin varmistaaksesi, että pääset sisään mahdollisimman aikaisin.

Muut yksityiskohdat, jotka sinun on tiedettävä, ovat seuraavat:

Varaa opastettu kierros Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

Rooman Forum ja Palatinuksen kukkula

Roomalainen foorumi| ©Fabio Fistarol
Roomalainen foorumi| ©Fabio Fistarol

Seuraava vierailu: matka antiikin Rooman sydämeen! Imperiumin aikana nykyisin Forum Romanumina tunnettu alue oli kaupungin julkisen elämän keskus.

Siellä näet raunioita rakennuksista, jotka on omistettu kaupankäynnille ja poliittiselle elämälle, ja saat käsityksen siitä, millaista arki oli antiikin aikana. Colosseumin lipulla pääsetRooman Forumille, joka sijaitsee Palatinuksen kukkulalla, joka on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta, kunhan teet molemmat vierailut samana päivänä (siksi suosittelen, että teet tämän vierailun heti sen jälkeen, vink vink, ja noh, koska ne ovat hyvin lähellä toisiaan, ja matkasuunnitelma näyttää siten hyvältä).

Forum Romanumiin kannattaa mennä Via di San Gregorion sisäänkäynnin kautta, jossa on vähemmän jonoja, ja poistua Colosseumia lähempänä olevasta ovesta.

Varaa opastettu kierros Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

Caracallan kylpylät

Caracallan kylpylät| ©Wikimedia
Caracallan kylpylät| ©Wikimedia

Vaikka aika on vienyt veronsa kylpylöiltä ja niiden säilyneisyys on kaukana muista paikoista, kuten Colosseumista tai Pantheonista, vierailu Caracallan kylpylöissä on erittäin mielenkiintoinen, ja henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kävelyllä näiden raunioiden läpi on aivan erityinen viehätysvoima. Voit kuvitella sadat kylpijät, jotka kävivät päivittäin kylpylöissä viettämässä päivänsä kylpylän puutarhoissa, kirjastossa jakuntoilemassa sekä huolehtimassa hygieniastaan.

Tämä rakennus edustaa antiikin Rooman loistoa paremmin kuin mikään muu, sillä se on synonyymi sille, että se saavutti nykyaikaan verrattavissa olevan hyvinvoinnin tason (joka oli varattu vain kansalaisille). Caracallan****kylpylät ovat avoinna vuoden jokaisena päivänä paitsi 25. joulukuuta. Colosseumilta pääset sinne kävelemällä Via di San Gregoriota pitkin, jatkamalla Viale delle Terme di Caracallaa ja kääntymällä Via Antoninalle.

Varaa vierailu Circus Maximukseen ja Thermae-rakennukseen

Totuuden suu

Totuuden suu| ©Wikimedia
Totuuden suu| ©Wikimedia

En ole kertonut tätä aiemmin, mutta katsokaa, tässä vaiheessa on parasta katsoa Audrey Hepburnin ja Gregory Peckin elokuva "Roman Holiday" ennen matkaa, sillä Piazza di Spagnalla tapahtuvan kohtauksen lisäksi elokuvan päähenkilöt vierailevat myös kuuluisassa Bocca della Verità-nimisessä kuuluisassa marmorinaamarissa, joka legendan mukaan puree käteen valehtelevia ihmisiä.

Se sijaitsee Piazza della Bocca della Veritàn aukiolla, joka on juuri Tiber-saarta vastapäätä, jossa sijaitsee Santa Maria di Cosmedinin kirkko. Sen sisäpihalla sijaitsee Bocca della Verità.

Aukio on varsin kaunis, ja kirkon edustalla voit myös käydä katsomassa Herkulekselle omistettua temppeliä ja Tritonien suihkulähdettä. Pääset sinne Caracallan kylpylältä parhaiten kävellen: palaa Via di San Gregoriolle asti ja jatka suoraan Via dei Cherchiä pitkin Piazza della Bocca della Veritàlle asti.

Trastevere

Santa Maria in Trastevere| ©Wikimedia
Santa Maria in Trastevere| ©Wikimedia

Päivän päätteeksi viimeinen vierailu suuntautuu Tiber-joen toiselle puolelle: entinen työväenluokan asuinalue on nykyään yksi kaupungin kauneimmista paikoista ja kaupunginosa, joka ei ole koskaan lakannut olemasta muodikas niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa.

T rasteveren mukulakivikatuja reunustavat viehättävät rakennukset ja nurkat sekä jotkut Rooman parhaista pizzerioista. Suosittelen kävelemään alueella ja vierailemaan Piazza di Santa Maria in Trastevere -aukiolla (jossa sijaitsee yksi Rooman vaikuttavimmista kirkoista) ja tutustumaan ympäröiviin katuihin, jotka ovat täynnä viiniköynnöksiä ja viehätystä, ja jos sinulla on aikaa, kierros Trasteveren kaupunginosassa, jossa voit tutustua siihen syvällisemmin, on erinomainen vaihtoehto.

Erinomainen ruokapaikka on Pizzeria Ai Marmi osoitteessa Viale di Trastevere, 53-59. Se on auki puoli kolmeen asti aamuyöllä, ja näet monia ihmisiä syömässä pizzaa terassin pöydissä tai seisaaltaan, sillä paikka näyttää enemmän keittiöltä kuin ravintolalta. Siihen on kuitenkin syy, miksi täällä on aina tungosta: heidän pizzansa ovat ihania.

Varaa kiertoajelu Trastevereen

3. päivä: Tutustu Rooman historiaan ja uskaltaudu katakombeihin

Rooman matkan päätteeksi on parasta lähteä pois keskustasta ja tutustua kaupungin muihin osiin, kuten sen katujen ja monumenttien alle kätkettyihin salaisuuksiin.

Via Appia ja katakombit

Rooman katakombit| ©Wikimedia
Rooman katakombit| ©Wikimedia

Rakennettu vuonna 312 eKr, se on yksi maailman vanhimmista säilyneistä teistä, mikä on onneksi, sillä se osoittaa, miten suuri merkitys sillä oli Rooman valtakunnalle, sillä se yhdisti pääkaupungin alueen eteläosassa sijaitseviin asutuksiin sekä joukkojen ja tavaroiden liikkumiseen.

Suuri osa siitä, mitä Appian tiellä on nykyään nähtävissä, on sen rakentamisessa käytettyä alkuperäistä kiveä, ja sen reitin varrella voit nähdä useita nähtävyyksiä Parco dell'Appia Anticassa, joka on yksi Rooman 10 parhaasta puistosta. Sen jälkeen voitvierailla Rooman katakombeissa. Niitä on kaksi, jotka ovat avoinna yleisölle:

 • Callixtuksen katakombit, joissa on pisin kierros ja joiden sisällä näet 16 ensimmäisen paavin haudat sekä useiden kristittyjen marttyyrien leposijat.
 • Pyhän Sebastianuksen katakombit.
 • Mielestäni paras vaihtoehto on vierailu Rooman katakombeihin.

Katakombivierailun jälkeen suosittelen pysähtymistä lounaalle. Via Piemonte 125:ssä sijaitsevan Ai Fienarolin ruokalista sisältää hienoja ruokia, kuten punaisen tonnikalatartarin rapean leivän ja fenkolikermaisen kerman kera, meribassicarpaccio pistaasipähkinöiden ja mustan tryffelin kera sekä suosikkini, artisokat papujen kera. Hinta on muita tämän artikkelin suosituksia korkeampi, noin 40 euroa per henkilö.

Varaa vierailu Rooman katakombeihin

Borghesen galleria

Borghesen gallerian sisätilat| ©Wikimedia
Borghesen gallerian sisätilat| ©Wikimedia

Villa Borghesen puutarhassa sijaitsevassa Borghesen galleriassa on yksi Rooman vaikuttavimmista kokoelmista, jossa on Rafaelin, Berninin ja Caravaggion kaltaisten taiteilijoiden teoksia.

S e on avoinna joka päivä klo 9.00-19.00, paitsi maanantaisin, jolloin se on suljettu yleisöltä. Borghese-galleriaan tutustumiseen on useita vaihtoehtoja: voitvarata opastetun kierroksen Borghese-galleriaan tai päästä sinne Roma Pass -lipulla. Kun olet käynyt Borghese-galleriassa, kävele Villa Borghesen puutarhassakatsomassa sen parhaita veistoksia ja suuntaa länteen kohti Piazza del Popoloa. Löydät sieltä Terrazza del Pincion, josta voit nauttia yhdestä Rooman parhaista näköaloista, erityisesti auringonlaskun aikaan.

Varaa opastettu kierros Borghesen galleriaan

Piazza Navona

Piazza Navona| ©Gabriella Clare
Piazza Navona| ©Gabriella Clare

Palaa takaisin keskustaan ja pysähdy vielä Piazza Navonalla, kaupungin pääaukiolla, joten et lähde Roomasta näkemättä sitä. Täällä voit nähdä upean suihkulähteiden kolmikon ja nauttia kahvia tai jäätelöä tai istahtaa lepäämään tästä elämyksellisestä päivästä.

Minusta tämä on yksi Rooman kauneimmista aukioista. Kuten olet nähnyt,Roomassa käyminen kolmessa päivässä on mahdollista, jos tiedät, miten se tehdään. Älä pelkää sisällyttää samaan päivään suurta määrää vierailuja, sillä kuten olet lukenut, on erittäin helppoa päästä pisteestä toiseen, koska nähtävyydet ovat hyvin keskittyneet kaupungin keskustaan. Nauti nyt lomastasi!

Varaa retki Rooman suihkulähteille ja aukioille