Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 Tekemistä Amsterdamissa marraskuussa

Marraskuussa Amsterdam on täynnä mahdollisuuksia joulun toivottamisesta muutaman oluen nauttimiseen. Hemmottele itseäsi hyvin ansaitulla lomalla Alankomaiden pääkaupungissa.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minuuttia luettu

10 Tekemistä Amsterdamissa marraskuussa

Amsterdamin silta | ©Marko Zirdum

Marraskuu on aliarvostettu kuukausi, mutta suunnitelmista nauttia Amsterdamin viehätyksestä ei ole pulaa. Jos matkustat lasten kanssa, olet valinnut hyvän ajankohdan, sillä Alankomaissa on ainutlaatuinen tapa: paikallinen joulupukki, Sinterklaas, saapuu kaupunkiin marraskuussa.

1. Vietä erilainen yö

Van Gogh-museo yöllä| ©Michael Shoop
Van Gogh-museo yöllä| ©Michael Shoop

Oletko nähnyt elokuvan "Yö museossa"? Marraskuussa voit viettää Ben Stillerin tavoin yön Amsterdamin kulttuurilaitoksissa. Et näe Theodore Rooseveltia tai Attilaa livenä, mutta voit ihailla ikonisia teoksia ja muita nähtävyyksiä. Tapahtuma järjestetään kuukauden ensimmäisenä lauantaina, ja siihen osallistuvat Alankomaiden pääkaupungin tärkeimmät museot:

  • NEMO Inside -näyttelyssä voit tutustua DNA:n salaisuuksiin, tehdä kokeita laboratorioissa tai osallistua interaktiivisiin näyttelyihin (Oosterdok 2).
  • Nieuwe Kerk, Amsterdamin uusi kirkko. Siellä on mielenkiintoisia valokuvanäyttelyitä (De Dam).
  • Van Gogh-museo. Kulttuurilaitoksessa on esillä muun muassa teoksia kuten "Keltainen talo" ja "Perunansyöjät" (Museumplein 6).
  • Rijksmuseum Sisällä voit nähdä Alankomaiden kultakauden parhaat teokset (Museumstraat 1).
  • Eremitaasi on kuuluisan Pietarin museon sivuliike. Venäläisen taiteen jalokivet matkaavat Alankomaiden pääkaupunkiin (Amstel 51).

Tässä luettelossa luetellaan vain muutamia Amsterdamin kulttuurilaitoksia. Koko sarjan löydät tapahtuman virallisilta verkkosivuilta. Huomaa, että museot avautuvat klo 19:00 ja sulkeutuvat klo 2:00.

Varaa yksityinen kierros Van Gogh -museossa

2. Lähde pyöräilemään

Polkupyörät ovat käytetyin liikenneväline kaikkialla Alankomaissa.| ©Anneke Vermeulen
Polkupyörät ovat käytetyin liikenneväline kaikkialla Alankomaissa.| ©Anneke Vermeulen

Haluatko tuntea itsesi paikalliseksi? Sitten sinun on ylitettävä kaupunki polkupyörällä - sen hollantilaisemmaksi ei voi enää mennä! Alankomaiden pääkaupungissa on laaja pyöräteiden verkosto, joka vie sinut kaikkialle. Marraskuu on vuoden viimeinen kuukausi, jolloin tämä toiminta on sallittua, mutta paikalliset eivät nouse satulasta edes kylmimpinä öinä. Reitit ja hyödyllistä tietoa löydät Biking Amsterdam-sivustolta.

Varaa pyöräretki Amsterdamissa

3. Poistu kaupungista ja osallistu Crossing Border -festivaaliin

Crossing Border Festival| ©Borja
Crossing Border Festival| ©Borja

Vain reilun 30 minuutin junamatkan päässä Amsterdamista sijaitsee Haag, joka tunnetaan kansainvälisesti kansainvälisestä tuomioistuimesta. Monet eivät tiedä, että tässä puolen miljoonan asukkaan kaupungissa järjestetään ainutlaatuinen kermesse: Crossing Border Festival. Kuten nimikin kertoo, tämä marraskuun tapahtuma ylittää kulttuuriset rajat tarjoamalla tilan, jossa kirjallisuus sekoittuu musiikkiin, elokuvaan ja kuvataiteeseen.

Päänäyttämö on Korzo-teatterissa (Prinsestraat 42), mutta se ei ole ainoa. Esityksiä ja keskustelutilaisuuksia voidaan järjestää myös muissa tiloissa, kuten Kuninkaallisessa teatterissa (Koninklijke Schouwburg) tai kulttuurikeskukseksi muutetussa Yhdysvaltain vanhassa suurlähetystössä Onze Ambassade(Lange Voorhout 102). Jos sinulla on enemmän aikaa ja haluat tutustua muihin kohteisiin Amsterdamin ympäristössä, suosittelen lukemaan postauksen Zaanse Schansin retkestä.

Varaa retki Zaanse Schansiin

4. Osallistu maailman suurimpaan dokumenttielokuvafestivaaliin

Kansainvälinen dokumenttielokuvafestivaali| ©Naval S
Kansainvälinen dokumenttielokuvafestivaali| ©Naval S

Kansainvälinen dokumenttielokuvafestivaali (ADFA) houkuttelee Alankomaiden pääkaupunkiin suuren määrän elokuvan harrastajia. Sen tavoitteena on tarkastella todellisuutta erilaisesta näkökulmasta tarjoamalla yhteiskunnallisesti merkityksellisiä elokuvia, jotka heijastavat nykymaailman ajan henkeä. Näytökset järjestetään joulukuussa eri puolilla kaupunkia. Tärkeimmät tapahtumat järjestetään yleensä Tuschinski-teatterissa (Reguliersbreestraat 26-34) tai hollantilaisten ja ulkomaisten elokuvien säilyttämiseen keskittyvässä EYE Film Institute-museossa (IJpromenade 1).

5. Tervetuloa hollantilainen joulupukki

Hollantilainen joulupukki| ©Door Berkh
Hollantilainen joulupukki| ©Door Berkh

Jos olet vieraillut Alankomaiden pääkaupungissa talvella, olet ehkä huomannut nukkeja, jälkiruokalaatikoita ja matkamuistoja, joissa on pitkävartisen valkoisen miehen hahmo, jonka seurassa on tummaihoisia ja kirkkaasti pukeutuneita avustajia. Ne ovat Sinterklaas ja Zwarte Piet eli Pyhä Nikolaus ja hänen maurilaiset apurinsa. Sinterklaas on hollantilainen joulupukki, ja toisin kuin Lapin serkkunsa, hän ratsastaa valkoisella hevosella, Ozosnelilla, ja hänellä on mukanaan suuri kirja, johon on merkitty kilttien lasten nimet.

Marraskuun puolivälissä Sinterklaas saapuu Alankomaiden pääkaupunkiin höyrylaivalla ja tuo mukanaan lahjoja, makeisia, suklaakirjeitä ja mandariineja. Tänä päivänä lapset pukeutuvat pukuihin, tekevät käsitöitä ja laulavat perinteisiä joululauluja: Sinterklaasliedjes. Hyödynnä tilaisuus ja maista tyypillisiä keksejä: pepernoten (ruisjauhoja, hunajaa ja anista), speculaas (tummat joulukeksit) ja kruidnoten (vehnäjauhoja, kanelia, muskottipähkinää, neilikkaa, inkivääriä, kardemummaa ja valkopippuria).

6. Ota kotiin erilainen matkamuisto

RAI-kongressikeskus| ©Solodam J
RAI-kongressikeskus| ©Solodam J

Oletko innostunut taiteesta? Silloin sinun pitäisi käydä Amsterdamissa marraskuussa. Tässä kuussa järjestetään Alankomaiden tärkeimmät taide-, antiikki- ja designmessut PAN. Kulttuuritapahtuma käynnistettiin vuonna 1987, ja siitä lähtien siitä on tullut antiikin, valokuvauksen, nykytaiteen, design-huonekalujen ja koriste-esineiden ystäville unohtumaton tapahtuma. Tapahtuma järjestetään RAI-kongressikeskuksessa kaupungin laitamilla. Paikalle on helppo päästä metrolla. Europapleinin pysäkki (sininen linja) on vain muutaman metrin päässä sisäänkäynniltä. Jos haluat lisätietoja liikkumisesta, suosittelen lukemaan postauksen liikkuminen Amsterdamissa.

7. Maista kauden oluita

Texels Bock -olut,| ©José D
Texels Bock -olut,| ©José D

Kun kesä väistyy syksyn tieltä, Alankomaiden panimot valmistavat erilaista olutta: herfstbockeja, tummia, pintakäymisteitse valmistettuja oluita. Niiden historia juontaa juurensa 1300-luvulle, jolloin hollantilaiset alkoivat valmistaa omaa tummaa oluttaan Hampurin oluiden innoittamana. Herfstboksin alkoholipitoisuus on kuudesta kahdeksaan astetta, ja se sopii hyvin Tulip-lasiin. Merkittävimmistä tuotannoista voidaan mainita seuraavat:

  • Texels Bock, rubiininpunainen ja karamellinmakuinen. Lisätty hiiva antaa sille täyteläisen, kermaisen suutuntuman.
  • Grolsch Rijke Herfstbok, joka on saatavilla Amsterdamissa syyskuusta alkaen. Kun maistat sitä, arvostat sen karamellin tuoksua sekä kanelin, sultanoiden ja mustikoiden sävyjä.
  • Hertog Jan Bockbier, jonka maku on raikas, makea ja hapan. Toisin kuin saksalaisille bock-oluille, sille on ominaista pintakäyminen.
  • Jopenin Vier Granen Bock, Haarlemista peräisin oleva olut. Panimomestarit ovat saaneet aikaan miellyttävän paahteisen aromin sekoittamalla neljä viljaa: ruista, vehnää, kauraa ja ohraa.

Jos olet kiinnostunut oluen maailmasta, suosittelen lukemaan Amsterdamin, Brysselin ja Bruggen kierrosta käsittelevän postauksen. Belgiassa valmistetaan joitakin vanhan mantereen parhaita oluita, ja tällä yhdistetyllä kiertomatkalla pääset maistamaan joitakin sen parhaista vuosikerroista.

8. Rentoudu jäähalleissa

Museumpleinin luistinrata| ©R Boed
Museumpleinin luistinrata| ©R Boed

Kylmän sään saapuessa Pohjoisen Venetsia avaa joitakin hyvin tyypillisiä pohjoiseurooppalaisia nähtävyyksiä: jäähallit. Tärkein niistä on Museumpleinillä, suurella aukiolla, jolla sijaitsevat kaupungin tärkeimmät museot. Se on nimeltään Ice Amsterdam, ja sen suorakulmion muotoinen jää on vain muutaman metrin päässä Rijksmuseumista. Rata on avoinna joka päivä klo 10:00-21:00. Tasaisen ja virheettömän pinnan säilyttämiseksi kaukalo on lakaistava kahdesti päivässä, yleensä klo 11.30-12.30 ja 17.30-18.30 välisenä aikana.

Vaihtoehtoisesti voit suunnata Park De Meeriin, entiseen työväenluokan kaupunginosaan, jossa legendaarinen Johan Cruyff syntyi. Täällä voit liukua Jaap Edenin, Amsterdamin suurimman jäärenkaan (Radioweg 64) pinnalla. Jos lämpötila nousee (vähintään) -4 asteeseen, voit kokea jotain hyvin hollantilaista: luistelua kanaaleilla. Tässä tapauksessa suosittelen ostamaan luistimet käytetyistä kaupoista.

9. Tutustu leikkisimpiin nisäkkäisiin

Risteily Wadden Sea| ©JJ Thomsom
Risteily Wadden Sea| ©JJ Thomsom

Kuka on sanonut, että alhaisia lämpötiloja ei voi sovittaa yhteen ulkoilun kanssa? Jos matkustat Amsterdamiin marraskuussa ja viivyt Amsterdamissa noin viisi päivää, voit hyödyntää pidennetyn oleskelusi ja tutustua ympäröivään alueeseen. Yksi mielenkiintoisimmista retkistä vie sinut Waddenseaan, joka on matala merialue maan pohjoisosassa. Sen kylmissä vesissä elää kaksi hyljelajia: tavallinen hylje (Phoca vitulina) ja harmaahylje (Halichoerus grypus).

Useimmat retket noutavat sinut keskeiseltä paikalta Amsterdamissa ja saattavat sinut rannikolle. Kun olet perillä, pääset veneellä merelle tapaamaan näitä söpöjä nisäkkäitä. Kuten tavallista, voit valita puoli- tai kokopäiväretken. Näihin päivittäisiin retkiin sisältyy usein vierailu tyypillisessä kylässä, kuten Twiskissä, joka on yksi Länsi-Frieslandin kauneimmista kylistä.

Varaa retkesi Volendamiin, Markeniin, Edamiin ja Zaanse Schansiin.

10. Tervehdi kaupunkia panoraamanäköalapaikalta

A-DAM näkötorni| ©Bootuitjes
A-DAM näkötorni| ©Bootuitjes

Matkailijoiden ja paikallisten mukaan paras näkymä Amsterdamiin on 22-kerroksisesta A'DAM-tornista, joka sijaitsee kaupungin pohjoisosassa. Arthur Staalin suunnittelema rakennus oli Shell-öljy-yhtiön pääkonttori vuoteen 2009 asti, ja sen siluetti on helposti havaittavissa päärautatieasemalta. Täältä avautuvat 360º näköalat, ja jos et kärsi huimauksesta, voit ratsastaa katolla olevilla keinuilla. Niitä kutsutaan nimellä "Over the Edge", ja ne ovat maailman korkeimmat. Pääsy A'Dam-katsomoon sisältyy "I Amsterdam City Card" -korttiin. Jos haluat lisätietoja, suosittelen sinua lukemaan postauksen Alankomaiden pääkaupungin parhaista nähtävyyslipuista.

Mikä on lämpötila marraskuussa?

Amsterdam syksyllä| ©Jan van der Wolf
Amsterdam syksyllä| ©Jan van der Wolf

Vuodenaikojen vaihtelu ja Amsterdamin maantieteellinen sijainti vaikuttavat sen ilmastoon. Kuukauden alussa voit nauttia syksyn jälkimainingeista, mutta kuun viimeisille viikoille on usein ominaista kova lämpötila ja pilvinen taivas. Keskimääräinen päivälämpötila on yleensä noin 10 °C, ja yöt laskevat 4 °C:een. Toisinaan tuulen kylmyys voi vaihdella tuulen ja usein esiintyvän sateen vuoksi. Jos matkustat tähän aikaan, älä unohda pakata mackintoshia.

Kannattaako Amsterdamissa vierailla marraskuussa?

Anne Frankin talon ulkotilat| ©Daryl Mitchell
Anne Frankin talon ulkotilat| ©Daryl Mitchell

Mielestäni marraskuu on ihanteellinen kuukausi pitkälle viikonlopulle Alankomaiden pääkaupungissa. Tämä kuukausi osuu samaan aikaan hiljaisen sesongin kanssa, ja tästä on kaksi etua: vähemmän turisteja ja edullisemmat hinnat kaikissa majoitusliikkeissä. Voit myös käyttää tilaisuutta hyväkseen ja vierailla kaupungin suosituimmissa nähtävyyksissä, kuten Amsterdamin vahakabinetissa ja Anne Frankin museossa. Jos näet hyvän tarjouksen, älä epäröi hetkeäkään!