Rooma tammikuussa: parasta tekemistä kaupungissa

Tammikuu on hyvin erityinen kuukausi: festivaalit, ilotulitukset ja joulukylät tekevät siitä satumaisen suurkaupungin. Ota huomioon nämä suunnitelmat uutta vuotta varten

Nuria Rozas

Nuria Rozas

7 minuuttia luettu

Rooma tammikuussa: parasta tekemistä kaupungissa

Lunta Rooman Colosseumissa | © Stefano Costantini

Uusi vuosi, uusi elämä. Tai niinhän sitä sanotaan, eikö niin? Meillä on 365 päivää aikaa toteuttaa unelmamme. Tammikuu on esimerkiksi hyvä aika asettaa tavoitteeksi matkustaa ja nähdä kaikki nähtävyydet Roomassa ja imeä antiikin historiaa Rooman majesteettisten monumenttien kautta. Älä anna talvipakkasen estää sinua Roomassa!

Tämän taianomaisen kuukauden aikana voit viimeistellä joulun ja Rooman joulumarkkinoiden, juhlia uutta vuotta tyylillä ilotulitusten parissa, hyödyntää parhaat alennusmyynnit yhdessä Euroopan muotipääkaupungeista ja paljon muuta. Tässä on luettelo uudenvuoden tavoitteistamme parhaiden suunnitelmien muodossa, joiden avulla voit pitää kaupungissa mahdollisimman hauskaa. Tästä se lähtee!

1. Koe paavi läheltä Angelus-messussa

Paavi Benedictus ikkunasta rukoilee Angelusta| ©Lawrence OP
Paavi Benedictus ikkunasta rukoilee Angelusta| ©Lawrence OP

Olitpa uskovainen tai et, osallistuminen paavin kanssa elävään messuun on legendaarinen kokemus, josta voit kertoa lapsenlapsillesi. Jos matkasi Italian pääkaupunkiin osuu samaan aikaan uudenvuoden kanssa etkä ole vielä liikaa vietellyt roomalaista uudenvuodenaattoa, suosittelen nousemaan aikaisin saadaksesi istumapaikan (se on hyvin täynnä kansalaisia ja vierailijoita) ja osallistumaan kuuluisaan Angelukseen Vatikaanin Pyhän Pietarin aukiolla, joka pidetään noin kello 12.

Yksi Vatikaanissa nähtävistä ja tehtävistä asioista on päästä kuulemaan paavin siunausta. Jos et pääse Angelukseen, koska olet myöhään hereillä, älä huoli, sillä tässä artikkelissa kerron, miten, milloin ja missä voit nähdä sen tai jopa osallistua paavin siunaukseen.

.

Varaa liput paavin audienssiin

2. Anna Rooman hyytävien legendojen ympäröimänä

Sant'Angelon silta| ©Fred Romero
Sant'Angelon silta| ©Fred Romero

Mikä olisikaan parempaa kuin talvipakkasessa uppoutua Rooman aavekierrokselle. Ikuisen kaupungin historia on synnyttänyt karmaisevia legendoja, ja tällä puolitoistatuntisella kierroksella asiantuntijaopas kertoo sinulle niistä kaikista, kun vaellat salaperäisten katujen ja karmivien kulmien läpi.

Reitti vie sinut muun muassa Ponte Sant'Angelon, Ponte Siston, Piazza del Popolon ja Piazza Navonan ohi. Älä epäröi! Tulet näkemään näkemyksen Roomasta, jota et olisi koskaan voinut kuvitella.

Varaa Rooman aaveet ja legendat -kierros

3. Tutustu kaupunkiin mukavasti turistibussilla

Rooman kiertoajelubussi| ©Ant (ac_1076
Rooman kiertoajelubussi| ©Ant (ac_1076

Ja jos haluat tutustua kaupunkiin paetessasi kylmiä lämpötiloja, jotka ovat tyypillisiä tähän vuodenaikaan, älä jätä väliin kiertoajelua kiertoajelubussilla, jossa on ilmaisia pysähdyksiä.

City Sightseeing -bussin ääniopas kertoo, mitä kaikkea ympärilläsi on, ja ylimmästä kerroksesta voit nauttia 360º-näkymästä, joka takaa, ettet missaa yhtään yksityiskohtaa. Ja jotta saat kokemuksesta kaiken irti, käytössäsi on reaaliaikainen bussikartta sekä interaktiivinen kartta tärkeimmistä muistomerkeistä.

Voit myös ostaa 24, 48 tai 72 tunnin passin mieltymystesi mukaan.

Varaa kiertoajelu bussilla

4. Kävele kaupungilla kaikessa rauhassa ilman autoa

Sunnuntai Roomassa| ©Richard Clifford
Sunnuntai Roomassa| ©Richard Clifford

Ikuiseen kaupunkiin talvella matkustamisen etuna on myös se, että sinulla on mahdollisuus kävellä Rooman suurten monumenttien ympäri metropolissa ilman autoja joinakin sunnuntaipäivinä (vain taksit ja puhdasta energiaa käyttävät kulkevat). Se on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua pääkaupunkiin kävellen paikoissa, joihin et muuten pääsisi.

Rooman tavoitteena on tällä toimenpiteellä huolehtia ympäristöstä, vapauttaa kaupunki kaasuista, joista suurkaupungit kärsivät, ja antaa jalankulkijoille ja matkailijoille mahdollisuus nauttia kaupungista täysillä. Saat ikuisesta kaupungista täysin erilaisen näkökulman ja vielä enemmän, jos varaat opastetun kierroksen Rooman kaduilla!

Varaa yksityinen kierros Roomassa

5. Hiiviskele Rooman museoihin ilmaiseksi!

Vatikaanin museo| ©malouette
Vatikaanin museo| ©malouette

Tammikuun kylmältä suojautumiseen ehdotan erittäin edullista sunnuntaisuunnitelmaa, joka koostuu museoihin ja Rafaelin, Rubensin ja Caravaggion suuriin mestariteoksiin tutustumisesta ilmaiseksi talvikuukausien ensimmäisenä sunnuntaina. Mitä mieltä olet ideasta?

...

Nouse aikaisin saadaksesi istumapaikan

Kannattaa kuitenkin muistaa, että suosituimmissa museoissa on valtavat jonot porteilla, joissa voi joutua odottamaan tuntikausia. Erityisesti Colosseumiin ja Castel Sant'Angeloon pääsemiseksi. Suosittelen, että jos todella haluat päästä sisään, älä pelaa uhkapeliä ja osta liput etukäteen tai ole yksi ensimmäisistä saapujista.

Huomioi! Vatikaanin museoihin pääsee myös kuukauden viimeisenä sunnuntaina. Mutta koska se on yksi kuuluisimmista, sinun on noustava vielä aikaisemmin. Kuten sanonta kuuluu, aikainen lintu nappaa madon.

Tässä on listani ikuisen kaupungin parhaista museoista:

Varaa opastettu kierros Borghesen galleriaan

6. Löydä parhaat tarjoukset alennusmyynneistä

Ota kaikki irti alennusmyynneistä| ©Sam Lion
Ota kaikki irti alennusmyynneistä| ©Sam Lion

Rooma on epäilemättä elokuvien ja muodin kaupunki. Italian pääkaupungista on tullut yksi ostosten ystävien suosikkikaupungeista Euroopassa sen eleganssin ja upeiden maisemien ansiosta, jotka näkyvät upeassa elokuvassa "Roman Holiday".

Kauan odotetut alennusmyynnit alkavat 2. tammikuuta alkaen, ja muodin kaduilla Via del Corsolla, Via dei Condottilla ja Via del Babuinolla on mahdollista tehdä löytöjä. Suosittelen kävelemään ympäriinsä, mietiskelemään rakennusten boheemia ilmapiiriä ja hyödyntämään alennukset, joista osa on jopa 70 prosentin alennuksella. Jätä matkalaukkuun tilaa, sillä vakuutan, että haluat varmasti käydä kaupoissa!

Ota huomioon parhaat alueet, joissa kannattaa käydä ostoksilla:

 • Via Condotti, Via Borgognona ja Via Frattina: ne tunnetaan yleisesti "muodin kolmikanta". Täältä löydät maailman ylellisimmät ja arvostetuimmat liikkeet, kuten Armanin, Versacen ja Tiffanyn, muiden merkkien lisäksi. Vaikka et ostaisikaan mitään, voit ihailla upeita näyteikkunoita.
 • Via del Corso: ihanteellinen nuorille. Pidä tauko Alberto Sordi -galleriassa ja juo herkullinen kahvi samalla, kun ihailet tämän ihanan paikan kauneutta.
 • Via Ottaviano ja Via Cola di Rienzo: kauppoja jokaiseen budjettiin ja taskuun. Voit ladata akkujasi kahdessa makujen temppelissä, Castronissa ja Franchissa, joissa myydään gastronomisia erikoisuuksia kaikkialta maailmasta.

Varaa audio-opastettu Rooman kierros sovelluksesta

7. Viritä korvasi... ja kuuntele gospelmusiikkia

Gospelkuoro| ©Chrissy Cuttita
Gospelkuoro| ©Chrissy Cuttita

Joulun aikaan kaupunki muuttuu satukaupungiksi valoineen, koristeineen ja perinteisine makeisineen. Mikä parasta? Erityinen jouluohjelma. Tammikuun puoliväliin asti voit vierailla Auditorium Parco della Musicassa, jossa on joulumarkkinat, jäähalli ja jossa järjestetään yli 50 konserttia, esitystä, gospel-festivaali ja näyttelyitä. Älä missaa sitä!

Yksi lempipuuhistani oli käydä konsertissa Rooman Gospel-festivaalilla, joka on Euroopan tärkein gospel-tapahtuma ja jossa esiintyvät Yhdysvaltojen parhaat yhtyeet. Mario Ciampàn ohjaama show syntyi vuonna 1985, ja sillä on pitkät perinteet maassa. Äänet saavat hiuksesi nousemaan pystyyn!

8. Vieraile monikulttuurisessa joulukylässä

Piazza Navonan joulumarkkinat| ©Sean Foneill
Piazza Navonan joulumarkkinat| ©Sean Foneill

Jos olet jo rakastunut Rooman joulumarkkinoihin, tämä on suunnitelma sinulle. Voitko kuvitella, että juhlisit joulua Sydneyssä 30 asteen pakkasessa ja surffaajan joulupukiksi pukeutuneena? Tai juhlisit kolme kuukautta Filippiineillä? Matkustaminen mihin tahansa kaupunkiin tähän aikaan vuodesta on kuin tekisi kaiken uudestaan ensimmäistä kertaa. Jos haluat käydä yhdessä päivässä lähes kaikissa maailman suurkaupungeissa, suosittelen käymään Auditorium Parco della Musican joulukylän rekonstruoivassa näyttelyssä.

Sen yli 25 000 neliömetrin kokoisella alueella voit tutustua siihen, miten tätä juhlaa vietetään maailman joka kolkassa. Joulun maailma -näyttely upottaa sinut eri maiden joulutunnelmiin, perinteisiin ja erityispiirteisiin taiteellisten installaatioidensa avulla, ja se on ihana matka eri kulttuurien läpi!

Mielenkiintoisia tietoja Joulun maailma -näyttelystä

 • Missä: Parco della Musica Auditorium, Viale Pietro De Coubertin, 30.
 • Milloin: 4. joulukuuta - 9. tammikuuta.
 • Hinta: Liput alkaen 6 ¤.
 • Aukioloajat: klo 10-22.

9. Toivota uusi vuosi tervetulleeksi... tyylillä!

Linssit| ©Alesia Kozik
Linssit| ©Alesia Kozik

Jos vietät uudenvuodenaattoa Roomassa, huomaat, että siellä ei ole tyypillisiä viinirypäleitä. Roomalaiset päättävät joulukuun 31. päivän Roomassa runsaalla linssiannoksella, jossa on cotechinoa (sianlihajauhelihaa) ja heidän herkullista panettoneaan. Uuden vuoden saapumisen kunniaksi tasan kello 12 unohdetaan samppanja, Italiassa nostetaan malja yksinomaan spumante-juomalla, joka on muuten paljon makeampaa. Chinchin!

 • Tanssi tammikuun 1. päivän festivaalilla: Ikuinen kaupunki järjestää joka vuosi uuden vuoden tervetuliaisiksi historiallisessa keskustassa 24 tunnin ajan maksuttoman valtavan festivaalin, johon osallistuu tuhat taiteilijaa, eläviä konsertteja ja yli 100 teatteri-, elokuva-, tanssi- ja sirkusesitystä.
 • Päätä joulu Befanan, italialaisen noitakuningattaren, kanssa: 6. tammikuuta on Italiassa pyhäpäivä, jolloin vietetään Jeesuksen Kristuksen kastetta. Edellisenä iltana kiltti pikku noita hiipii ihmisten koteihin ja jättää lahjoja. Hän on Befana, italialainen noitakuningatar, joka on tehnyt joulupukin ja kolme itämaan tietäjää tarpeettomiksi.
 • Vatikaanin kulkue: Älä jätä väliin myöskään 6. tammikuuta Vatikaanin kulkuetta, jossa sadat keskiaikaisiin asuihin pukeutuneet ihmiset ratsastavat hevosilla ja aaseilla ja soittavat rumpuja. Kulkueeseen osallistujat kantavat symbolisia lahjoja paaville, joka pitää sen jälkeen messun, johon voit osallistua, jos haluat vierailla Pietarinkirkossa.
 • Hämmästy synnyinmaisemista: Jos vierailet Rooman eri kirkoissa, voit myös löytää yllätyksen: niiden sisällä on eläviä synnyinmaisemia.

10. Nauti hyvästä kuumasta kaakaosta

Nauti kuumasta suklaasta| ©Theo Crazzolara
Nauti kuumasta suklaasta| ©Theo Crazzolara

Tiedetään hyvin, että Rooman jäätelö on yksi Italian symboleista. Olen varma, että joku rohkea ihminen uskaltaa kokeilla sitä tammikuussa, mutta entä me muut? Hyvä tapa lämmitellä talvella on nauttia herkullista kuumaa kaakaota.

Rooman kaduilla vaellellessani löysin yhden Italian pääkaupungin suosikkipaikoistani kaakaon nauttimiseen: San Lorenzon kaupunginosassa piilossa olevan vanhan suklaatehtaan, joka on säilyttänyt vanhan olemuksensa, mutta onnistunut sopeutumaan uusiin aikoihin. Kulinaarinen helmi!

Ja makeannälkäisille... Pasta suklaalla!

Tämä on Saidin suklaapuoti, jossa voit kokeilla kotitekoista suklaata, nauttia iltapäivällä välipalaa tai herkutella tarjottimella leivonnaisia. Sisällä on myös ravintola, jossa tarjoillaan erikoisia suklaaseen liittyviä ruokia, kuten pastaa päärynöiden ja suklaan kera. Kuulostaa oudolta, mutta lupaan, että se oli herkullista.

.

11. Tutustu ulkoilmatilaan Roomassa

Eläinten siunaaminen Pyhän Antoniuksen apotin päivän festivaalilla| ©Angel Cantero
Eläinten siunaaminen Pyhän Antoniuksen apotin päivän festivaalilla| ©Angel Cantero

Yksi suosikkifestivaaleistani on 17. tammikuuta, eläinten suojeluspyhimyksen Pyhän Antoniuksen apotin päivänä, jolloin eläimille järjestetään erityinen eukaristia. Tuona päivänä Italian karjankasvattajien yhdistys kokoaa kaikki karjankasvattajat eläimineen Vatikaanissa sijaitsevan Pietarinaukion edustalle, mikä on kuin "maanviljelijä etsii vaimoa". Tämä on ihanteellinen hetki Pietarinkirkossa vierailulle.

Joka vuosi järjestetään myös yleisölle avoin kotieläinnäyttely, jossa lehmät, lampaat, vuohet ja kanat kulkevat vapaina ja ovat iloisia siitä, että ovat vaihtaneet maisemansa Rooman historiallisiin rakennuksiin. Keskipäivällä järjestetään hevosnäytös, joka ihastuttaa sekä katsojia että turisteja kaduilla tapahtuvilla taidonnäytöksillään. Tämä festivaali on erinomainen tapa tutustua maan aidoimpiin perinteisiin.

.

Lämpötilat Roomassa tammikuussa

Kylmästä nauttiminen| ©Olya Kobruseva
Kylmästä nauttiminen| ©Olya Kobruseva

Tammikuu on talven kylmin kuukausi Roomassa, mutta se on silti hyvin siedettävä. Lämpötilat vaihtelevat 3ºC:n ja 12ºC:n välillä. Osta lämpimien vaatteiden lisäksi lämpimiä sukkia, pipoja ja t-paitoja, sillä tarvitset niitä. Voit kuitenkin aina lämmitellä itsesi hyvällä kuumalla kaakaolla jollakin joulumarkkinoilla.

Suosittelen, että heräät tarpeeksi aikaisin, jotta voit hyödyntää kaikki auringonpaisteen tunnit. Tähän aikaan vuodesta aurinko nousee noin kello 7.30 aamulla ja katoaa horisontin taakse noin kello 17.00. Nähtävyyksien katseluun, aktiviteetteihin ja Rooman majesteettisten monumenttien katseluun jää noin 9 tuntia aikaa.

Nurian matkavinkki

Jos matkustat Roomaan tammikuussa, älä unohda matkalaukkuun pientä sateenvarjoa - keskimäärin 7 päivänä kuukaudessa sataa! Näin ollen todennäköisyys joutua sateeseen on suuri.

.

Hinnat Roomassa tammikuussa

Maksun laskeminen| ©Karolina Grabowska
Maksun laskeminen| ©Karolina Grabowska

Vaikka kuukausi ei olekaan kylmimpien pakkasten valinta, säästäväisimmät säästäväisistä ovat onnekkaita. Tammikuu on yksi niistä kuukausista, jolloin matkailijamäärät ovat alhaisimmat ja siten myös kauden alhaisimmat hinnat sekä lentojen että hotellien osalta, joten on helppo löytää hyviä löytöjä! Se on myös loistava aika nähdä kaikki, mitä Roomassa on nähtävää.

Nyt kun sinulla ei ole enää tekosyytä sille, että Rooma on kallis kaupunki, suosittelen, että suunnittelet matkasi etukäteen, jotta voit saada vielä paremman tarjouksen. Jos olet päättänyt vierailla ikuisessa kaupungissa uudenvuodenlupauksenasi, lue tästä oppaasta avaimet Rooman matkan järjestämiseen.

.

Varaa Roma Pass ja Omnia Card