Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

4 päivää Roomassa

Neljä päivää Roomassa riittää tutustumaan Italian pääkaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin, mutta sinulla ei ole aikaa hukattavaksi. Autan sinua järjestäytymään!

Alex Grande

Alex Grande

10 minuuttia luettu

4 päivää Roomassa

Pietarinkirkko auringonlaskun aikaan | ©Michele Bitetto

Neljä päivää Roomassa on täydellinen aika nähdä kaikki tärkeimmät monumentit ja aukiot sekä tutustua sen piilotettuihin paikkoihin ja vähemmän vierailtuihin kulmiin.

Kahden tai kolmen päivän matkalla sinulla on tiukka aikataulu, mutta neljän päivän matkalla sinua houkuttaa (ja ei harvoin) vain piipahtaa jokaisessa näkemässäsi pizzeriassa ja gelateriassa ja vetää saappaat jalkaan. Mutta sinulla on paljon paikkoja, joita voit löytää! Tässä on täydellinen matkasuunnitelma, jonka avulla voit viettää Roomassa neljä päivää harhautumatta. Tai ei ainakaan joka käänteessä.

1. päivä: Ihaile antiikin Rooman monumentteja ja kuljeskele juutalaiskorttelissa

Ensimmäisenä päivänä Roomassa näet kaupungin monumentaalisimmat nähtävyydet, antiikin ajoilta säilyneet vaikuttavat rakennukset ja kävelet läpi juutalaiskorttelin, joka on yksi Euroopan mielenkiintoisimmista.

Colosseum

Colosseumin edessä| ©Joshua Earle
Colosseumin edessä| ©Joshua Earle

Miten voisit aloittaa matkasi Roomaan paremmin kuin vierailemalla yhdessä maailman seitsemästä ihmeestä?

Colosseumin sisällä näet antiikin historiaa puhtaimmillaan: Rooman keisarikunnan aikaisen julkisen elämän tärkein paikka, jossa vapaat kansalaiset käyttivät oikeuttaan viihdyttää itseään, mikä nykyään tuntuu olevan jopa aikaansa edellä. Täällä areenalla käytiin gladiaattoritaisteluita, ja on jopa mahdollista, että siellä käytiin meritaistelujen rekonstruktioita.

Kun Roomassa on neljä päivää, sinulla on aikaa odotella jonoissa päästäksesi sisään tähän ikoniseen rakennukseen, vaikka suosittelenkin ostamaan Colosseumin liput netistä, sillä se säästää jonottamiselta lipputoimistossa ja on yksi asia vähemmän huolehdittavana. Jos olet erityisen innostunut historiasta, voi olla hyvä idea osallistua opastetulle kierrokselle Colosseumiin, jolloin voit myös ohittaa jonotuksen ja tutustua kaikkiin yksityiskohtiin tästä paikasta.

Jos haluat ottaa tyypillisen valokuvan Colosseumin edessä, mene pohjoispuolella olevia portaita ylös (vasemmalla heti Colosseon metroasemalta lähdettyäsi), ja siellä on reunus, jonka tunnistat varmasti heti. Muita vinkkejä muistomerkillä vierailuun saat lukemalla postauksen 10 vinkkiä Colosseumilla vierailuun.

.

Varaa opastettu kierros Colosseumiin

Forum Romanum ja Palatine-kukkula

Via dei Fori Imperiali| ©Unsplash
Via dei Fori Imperiali| ©Unsplash

Tämä hyvin lähellä Colosseumia sijaitseva alue on antiikin Rooman raunioiden ulkoilmamuseo. Alue on arkeologinen ja historiallinen aarreaitta senaatintaloista julkisiin aukioihin, toreihin ja palatseihin.

Tarvitset lipun päästääksesi alueelle, mutta Colosseumin lipulla pääset ilmaiseksi Forum Romanumiin. Se sijaitsee Palatinuksen kukkulalla, joka on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta, ja sinne pääsee kahdella tavalla: joko Colosseumin vieressä olevasta ovesta, jonne on yleensä pisin jono, tai Via di San Gregorion kautta, jota varten tosin joutuu hieman kääntymään. Jos sinulla ei ole kiire, on parasta jonottaa.

Voit myös tehdä yhdistetyn kierroksen Colosseumiin ja Forum Romanumiin. Jälleen kerran, jos olet intohimoinen Rooman valtakunnan historiasta, se on jännittävä kokemus, joka paljastaa kaikki ne salaisuudet, joita ensi silmäyksellä et ehkä huomaa, mutta jos et ole, on enemmän kuin tarpeeksi kävellä näiden raunioiden ympärillä ja kuvitella, millaista arki oli tässä kaupungissa antiikin aikana.

Jos olet jäänyt kaipaamaan lisää Rooman valtakunnan raunioita, Roomassa on muitakin foorumeita, joissa voit kävellä historian läpi. Keisarillinen foorumi, Augustuksen foorumi ja Caesarin foorumi ovat vain muutamia esimerkkejä, jotka ovat kaikki kävelyetäisyydellä Forum Romanumilta ja maksuttomia.

Varaa liput Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

Piazza del Campidoglio ja Piazza Venezia -aukio

Piazza Venezia| ©Michele Bitetto
Piazza Venezia| ©Michele Bitetto

Piazza del Campidoglio on yksi suosikkiaukiostani Roomassa. Sen soikea muoto, jonka on suunnitellut kukaan muu kuin Michelangelo, ja sitä ympäröivät kauniit rakennukset tekevät tästä aukiosta erityisen paikan, jossa voi istua, rentoutua ja nauttia Roomasta hetken aikaa.

Lauantaisin aukio on täynnä hääpareja ja ihmisiä, jotka kävelevät ympäriinsä, ja siellä on melko mukava tunnelma.

Matkalla Piazza del Campidogliolle ohitat Piazza Venezian, jossa on vaikuttava kansallinen muistomerkki Viktor Emmanuel II:lle (tai Isänmaan alttari). Voit mennä lähelle ja ihailla sitä yksityiskohtaisesti ja kiivetä portaita pitkin nauttimaan Rooman näköalasta.

.

Campo de' Fiori

Piazza Campo de' Fiori| ©Wikimedia
Piazza Campo de' Fiori| ©Wikimedia

Varttitunnin kävelymatkan päässä Piazza del Campidogliolta on tämä vilkas ja turistien suosima aukio, jossa on joka aamu sunnuntaita lukuun ottamatta markkinat, joilla on kojuja, joissa myydään kaikenlaisia elintarvikkeita, hedelmiä ja vihanneksia ja jopa leipomoita.

Viimeisimmällä Rooman vierailullani ostimme Piazza Campo de' Fiorin markkinoilta pari salaattia, juustoa ja leipää sekä hedelmiä jälkiruoaksi ja pidimme piknikin pienellä penkillä varjossa. Toinen vaihtoehto on jatkaa Largo di Torre Argentiinaan ja tilata take away -ruokaa Merceriesta osoitteessa Via di S. Nicola de' Cesarini, 5, joka on hyvin trendikäs paikka Roomassa ja josta voi tilata herkullisia täytettyjä koreja mukaan.

Varaa kierros Rooman suihkulähteille ja aukioille

Largo di Torre Argentina

Largo di Torre Argentinan rauniot| ©Wikimedia
Largo di Torre Argentinan rauniot| ©Wikimedia

Tähän rauniokokonaisuuteen tullaan kahdesta hyvin erilaisesta syystä. Se on paikka, jossa Julius Caesar murhattiin, joten Largo di Torre Argentina on huippunähtävyys historian ystäville, mutta se on myös kulkukissojen turvapaikka, joten jos rakastat kissoja, sinun on tultava tänne.

Rauniot sijaitsevat ulkona keskellä aukiota, ja ne ovat jäänteitä useista muinaisista temppeleistä sekä siitä, mitä on jäljellä Pompeiuksen, Rooman senaatin, Curia of Pompey-rakennuksesta, jossa historiallisen hahmon Julius Caesarin kuuluisa murha tapahtui.

Juutalaiskortteli

Rooman juutalaiskorttelin symbolit| ©Wikimedia
Rooman juutalaiskorttelin symbolit| ©Wikimedia

Juutalaiskortteli on hyvin rauhallinen paikka, jossa voit hengittää erilaista tunnelmaa kuin muualla kaupungissa. Sen pieniä katuja pitkin kulkiessasi pääset Rooman suureen synagogaan, näet Teatro Marcellon, Colosseumin pikkuveljen, voit ihailla historiallista Octavian portikkoa ja vierailla viehättävällä Piazza Mattei -aukiolla, jossa on kilpikonnien suihkulähde.

Siellä ollessasi suosittelen kokeilemaan juutalaistyylisiä artisokkia, tälle kaupunginosalle hyvin tyypillistä paistettuja artisokkia. Illalliselle hyvä ruokapaikka, jossa monet paikalliset käyvät, on Giggetto al Portico d'Ottavia, Via del Portico D'Ottavia 21/a-22, jossa voit tilata tyypillisen artisokka-annoksen sekä erinomaisia pastoja ja lihaa.

Varaa kierros juutalaiskortteliin

Toinen päivä: Kävele historiallisessa keskustassa ja tutustu Rooman kuuluisimpiin nähtävyyksiin

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare
Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare

Piazza del Popolo on toinen suosikkipaikoistani Roomassa, ja sen keskellä on Flaminio-obeliski (joka sijaitsi alun perin Circus Maximuksessa)

. Sen kolmen kirkon, Santa Maria dei Miracolin, Santa Maria in Montesanton ja Santa Maria del Popolon kirkon, lisäksi, joihin kaikkiin kannattaa ainakin mennä, Piazza del Popolon vieressä on Pincio-terassi, josta voi kiivetä ylös ja josta avautuu hieno näkymä aukiolle ja Roomaan.

.

Borghesen galleria

Borghesen gallerian sisätilat| ©Canova Paolina
Borghesen gallerian sisätilat| ©Canova Paolina

Piazza del Popololta on vain lyhyt kävelymatka Borghesen puutarhojen läpi samannimiseen taidegalleriaan, Borghesen galleriaan, jossa on yksi koko Italian tärkeimmistä kuvataidekokoelmista.

Borghesen galleria sijaitsee entisessä palatsissa, ja se on aivan upea ja vierailun arvoinen, varsinkin jos olet kiinnostunut taiteesta. Näet muun muassa Caravaggion, Rafaelin ja Tizianin maalauksia.

Borghese-galleriaan kannattaa ostaa liput netistä, jotta et jää paitsi ja säästyt jonottamiselta.

Varaa opastettu kierros Borghesen galleriaan

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna| ©Daniel Basso
Piazza di Spagna| ©Daniel Basso

Borghesen galleriassa käynnin jälkeen loppupäivä vie sinut Rooman tunnetuimpiin paikkoihin ja tämän matkan pakollisiin nähtävyyksiin.

Aloitamme kuuluisalta Piazza di Spagnalta, jonka kesäisin kukkien täyttämä portaikko on aina täynnä ihmisiä. Portaikkoa hallitsee kaunis Trinità dei Montin kirkko, ja aukiolla on vertauskuvallinen Fontana della Barcaccia. Tämä aukio oli romanttisten runoilijoiden Keatsin ja Percy Shelleyn palvontapaikka, ja itse asiassa itse aukiolla on Keatsin asunto, joka on nykyään museo.

.

Trevin suihkulähde

Trevin suihkulähde| ©Michele Bitetto
Trevin suihkulähde| ©Michele Bitetto

Et voi lähteä Roomasta käymättä Trevin suihkulähteellä: se on Rooman ja luultavasti koko maailman vaikuttavin ja kaunein suihkulähde. Sen kauneus on vertaansa vailla, ja tämän luomuksen perustana oleva vertauskuvallinen tarina meren kesyttämisestä kiehtoo sinua epäilemättä.

Olipa kyse sitten sen majesteettisesta kauneudesta, siitä, että se on toiminut ikonisena näyttämönä elokuvassa "La Dolce Vita", tai perinteestä heittää kolikoita veteen, löydät suihkulähteeltä valtavan ihmisjoukon. Kannattaa siis palata joko aamuyöllä tai keskiyöllä, jolloin ihmisiä on paljon vähemmän ja voit nauttia Trevin suihkulähteestä kaikessa loistossaan. Yksi Rooman kauneimmista suihkulähteistä, jota et voi jättää väliin.

Jos aiot heittää kolikon veteen, muista perinne: heität kolikon oikealla kädellä vasemmalle olkapäällesi ja heität yhden kolikon palataksesi takaisin Roomaan, kaksi kolikkoa löytääksesi rakkauden Italiasta ja kolme kolikkoa kutsuaksesi onnea avioliittoon tai avioeroon.

Varaa kierros Rooman suihkulähteille ja aukioille

Sciarran galleria

Vain 5 minuutin kävelymatkan päässä Trevin suihkulähteeltä on tämä pienellä sisäpihalla sijaitseva galleria, jossa voit katsella jugendtyylisiä freskoja ja pitää taukoa väkijoukoista, sillä se ei ole kovin tunnettu turistien keskuudessa. Se on yksi niistä Rooman salaisista paikoista, joihin tutustut mielelläsi matkallasi - merkitse se ylös päiväkirjaasi!

Pantheon

Pantheonista poistuminen| ©Christopher Czermak
Pantheonista poistuminen| ©Christopher Czermak

Pantheon, joka nykyään tunnetaan Santa Maria Rotondan kirkkona, on paikka täynnä salaperäisyyttä: se on säilynyt antiikista lähtien, selvisi barbaarien hyökkäyksistä ja 7. vuosisadalla siitä tuli tärkeä katolinen temppeli.

Henkilökohtaisesti pidän sitä yhtenä jokaisen Rooman-vierailun olennaisimmista paikoista, jotta voisin ihastella sitä sekä sisältä että ulkoa, jossa vallitsee melkein maaginen ilmapiiri suuren kupolin oculus-kuvion ansiosta, joka päästää auringonvalon loistamaan sisään. Täällä voi nähdä useiden Rooman monarkkien hautoja ja taiteilija Rafaelin haudan sekä mosaiikkeja ja veistoksia, joilla on erityinen hehku.

Varaa opastettu kierros Rooman Pantheoniin

Piazza Navona

Piazza Navona yöllä| ©Wikimedia
Piazza Navona yöllä| ©Wikimedia

Piazza Navona on yksi Rooman kauneimmista ja suosituimmista aukioista jo antiikin ajoista lähtien, jolloin tämä tila oli Domitianuksen stadion. Piazza Navona on ikivanha paikka, jonka nykyinen kauneus johtuu suurelta osin barokkiaikana tehdyistä kunnostustöistä, joiden ansiosta aukion kolme suihkulähdettä ja Sant'Agnese in Agonen kirkko ovat syntyneet.

Se on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka neljän päivän matkasuunnitelmassa Roomassa, jossa voit istahtaa kahville, rentoutua ja nauttia tunnelmasta.

Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo| ©David Edkins
Castel Sant'Angelo| ©David Edkins

Kävely Piazza Navonalta Castel Sant'Angeloon vie sinut historiallisen keskustan läpi Ponte Sant'Angelolle, joka on yksi Rooman kauneimmista silloista ja joka johtaa Castel Sant'Angeloon.

Sen rakentaminen on peräisin 2. vuosisadalta, jolloin keisari Hadrianus määräsi Castel Sant'Angelon rakennettavaksi mausoleumiksi perheelleen. Rakennus on lähes kaksituhatta vuotta kestäneen historiansa aikana toiminut hautakammiona, paavin linnoituksena hyökkäyksen varalta, linnana ja nykyään museona.

Voit vierailla Hadrianuksen mausoleumin sisällä, kiertää paavin asunnoissa ja katsella Rooman ylle puolustusbastioneilta, joissa tykit yhä lepäävät. Vierailuun valmistautuaksesi suosittelen lukemaan tämän artikkelin, jossa kerron kaiken tarpeellisen: Rooman Castel Sant'Angelo Liput: saatavilla olevat vaihtoehdotja kuinka ne ostaa.

Varaa liput Castel Sant Angeloon

3. päivä: Ihaile Vatikaanin mahtavuutta ja nauti iltapäivästä Trasteveressä

Vatikaanin museot

Vatikaanin museoiden sisällä| ©Wikimedia
Vatikaanin museoiden sisällä| ©Wikimedia

Vatikaanin museot ovat taiteellinen aarreaitta, joka sisältää helmiä, kuten Sikstuksen kappeli, Karttasali, Vatikaanin kuvagalleria ja monia muita huoneita, jotka ovat mielestäni pakollinen nähtävyys 4 päivän Rooman-matkalla.

Unohda yrittää mennä Vatikaanin museoihin valmistautumatta etukäteen: sinun on ostettava liput Vatikaanin museoihin tai otettava Vatikaanin virallinen kiertoajelu, joka jonon ohittamisen lisäksi antaa sinulle vertaansa vailla olevan kokemuksen, jossa opit tämän paikan historian ja sen, mitä näet siellä.

Parasta tälle vierailulle on lähteä mahdollisimman aikaisin aamulla, vaikka budjettisi sen sallisi, suosittelen ottamaan opastetun kierroksen heti aamulla, jotta voit päästä Vatikaaniin ennen kuin se avataan yleisölle ja kiertää sen huoneita pienessä ryhmässä ilman, että sinun tarvitsee kestää kävijämassoja, jotka virtaavat tähän museoon joka päivä. Et tule katumaan varhaista alkua, kun pääset Sikstuksen kappeliin, sillä voit tutustua siihen kaikessa rauhassa.

Kun suunnittelet matkasuunnitelmaasi, muista, että Vatikaanin museot ovat suljettuina sunnuntaisin lukuun ottamatta kunkin kuukauden viimeistä päivää (jota en suosittele lainkaan, sillä sisäänpääsy on ilmainen ja jonot ovat sanoinkuvaamattomat). Maanantaista lauantaihin aukioloajat ovat klo 9:00-16:00.

Varaa opastettu kierros Vatikaaniin

Pietarinkirkko

Pietarinkirkko| ©Wikimedia
Pietarinkirkko| ©Wikimedia

Pyhän Piet arin basilika on epäilemättä vaikuttavin kirkko, jonka olen nähnyt kaikilla matkoillani. Pelkästään se spektaakkeli, joka kohoaa edessäsi, kun astut Piazza San Pietro -aukiolle, on yksi unohtumattomimmista kuvista koko Rooman-matkallasi, mutta sisätilat ovat taideteos, jota voit kävellä ympäri ja tunnustella, ja jos se ei olisi vielä riittänyt, voit kiivetä basilikan kupoliin ja ihailla koko Roomaa jalkojesi juuressa.

Pietarinkirkkoon on vapaa pääsy, mutta joudut jonottamaan, mikä ei ole suuri ongelma neljän päivän matkalla. Itse asiassa jono liikkuu melko nopeasti, vaikka siltä näyttääkin. Mutta miksi odottaa jonossa?

Mutta miksi jonottaa? Sinulla on mahdollisuus osallistua opastetulle kierrokselle Pietarinkirkossa, jälleen Vatikaanin virallisen oppaan johdolla.

Kiinnitä erityistä huomiota Baldacchinoon, Michelangelon Pietaan, Aleksanteri VII: n hautaan ja Vatikaanin luoliin, joka on Pietarinkirkon vaikuttavin osa, sekä nousuun kupoliin, jonka sisältä näet läheltä ja ulkoa Rooman kaupungin venytellessä taivaanrantaa vasten taustana.

Keskiviikko on muuten huono päivä vierailla Pietarinkirkossa: se avataan vasta kello 13 paavin audienssia varten, jolloin paavi itse antaa siunauksen aukiolle kokoontuneille uskoville. Sunnuntaisin basilika on suljettu yleisöltä koko päiväksi.

Huomaa myös, että Pietarinkirkossa on noudatettava pukeutumissääntöjä, kuten kaikissa muissakin Rooman ja Vatikaanin katolisissa jumalanpalveluspaikoissa: hartiat ja polvet on peitettävä, mikä tarkoittaa pitkiä housuja ja puseroa tai huivia.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon

Trastevere

Santa Maria in Trastevere| ©Wikimedia
Santa Maria in Trastevere| ©Wikimedia

Trastevere on yksi Rooman kauneimmista kaupunginosista, ja se antaa sinulle hyvin aidon tunteen, kun kävelet sen mukulakivikaduilla. Täällä on tyypillisiä umpeen suljettuja ikkunoita, värikkäitä rakennuksia ja viiniköynnöksiä, jotka roikkuvat joka kulmasta.

Kävele Tiberiä pitkin Isola Tiberinalle ja tutustu sen ympäristöön, kävele viehättävällä Piazza di Santa Marian aukiolla ja astu Trasteveressä sijaitsevaan Basilica di Santa Maria -kirkkoon ihailemaan sen kultaisia mosaiikkeja, joka on yksi Rooman vaikuttavimmista kirkoista.

Villa Farnesinasta on 20 minuutin kävelymatka Trasteveressä sijaitsevalle Piazza di Santa Marialle.

Varaa kiertoajelu Trastevereen

Gianicolon näköalapaikka

Päivän päätteeksi voit rentoutua lasin viinin ja pizzan äärellä Trasteveressä (suosittelen kokeilemaan herkullista pizzaa Ai Marmi -ravintolassa, Viale di Trastevere, 53-59). Tai... voit kiivetä Janiculumiin nauttimaan auringonlaskusta Rooman yllä, joka on noin 15 minuutin kävelymatkan päässä Piazza di Santa Mariasta Trasteveressä.

Ota mukaan eväitä ja juomia ja istu penkille nauttimaan näkymistä ja viileästä iltailmasta. Voit aina palata Trastevereen sen jälkeen ja nauttia loppuillasta.

4. päivä: Testaccio ja piilotettu osa Roomaa

Gaius Cestiuksen pyramidi

Olisitko arvannut, että Roomassa voi nähdä pyramidin? Kyllä, ja vieläpä sellaisen, joka on säilynyt upeasti antiikin ajoilta.

Kyseessä on Gaius Cestiuksen pyramidi, roomalaisen tuomarin, joka määräsi sen rakennettavaksi hautakammioonsa Egyptin pyramidien tyyliin.

Näet sen aivan Piramidin metropysäkin ulkopuolella B-linjalla, mutta paras näkymä on Rooman ei-katoliselta hautausmaalta, joka on matkasuunnitelmasi seuraava pysäkki viimeisenä Rooman päivänäsi.

Ei-katolinen hautausmaa

Tämä kaunis pakanallinen hautausmaa on ainutlaatuinen Rooman kaupungissa, ja on jopa järkyttävää löytää jotain tällaista katolilaisuuteen niin olennaisesti liittyvästä kaupungista. Tänne on haudattu runoilijat Percy Shelley ja John Keats, jotka tunnetusti rakastuivat barokkiajan Roomaan.

Se on hyvin rauhallinen paikka, jossa on ihana tunnelma ja josta voit nähdä Caius Cestiuksen pyramidin kaikessa loistossaan. Se on myös kulkukissojen turvapaikka, ja näet monia vaeltelemassa hautakivien seassa hautausmaalla.

.

Testaccion markkinat ja Piazza Testaccio

Toisin kuin Campo de' Fiori, Testaccion markkinat ovat paljon paikallisemmat ja aidommat, joten siellä on paljon vähemmän turisteja, jotka eivät tee niistä ensisijaista kohdetta Rooman-matkalla.

Testaccio Marketilla on kaikkea vaatteiden, kenkien ja antiikkiesineiden kojuista sekä tietenkin runsaasti ruokakojuja, joissa suosittelen maistamaan Rooman herkkuja.

Kävele myös Piazza Testacciolla, joka on paljon vähemmän täynnä kuin Rooman pääaukiot, ja levähdä hetki ennen kuin suuntaat yhdelle kaupungin vaikuttavimmista monumenteista: Circus Maximukselle.

Circus Maximus

Vaikka tämä ei olekaan matkasuunnitelmaan kuuluva välttämätön vierailukohde, alueella ollessasi voit käyttää tilaisuutta hyväksenne ja kävellä Circus Maximuksessa, Rooman ensimmäisellä stadionilla, jossa järjestettiin kuuluisat vaunukilpailut. Alueella on edelleen raunioita palatseista, jotka rakennettiin tämän paikan ympärille.

Nykyään se on puisto, jossa voit nähdä antiikin jäänteitä ja kuvitella, millaisia täällä järjestetyt spektaakkelit olisivat olleet. Ja nyt kun olet tyhjentänyt mielesi nähtävyyksien katselua täynnä olevasta päivästä, valmistaudu tutustumaan yhteen koko Rooman erikoisimmista paikoista.

Varaa opastettu kierros Circus Maximukseen

Appelsiinipuutarha ja Maltan ritarien lukko

Maltan ritarien lukko| ©Wikimedia
Maltan ritarien lukko| ©Wikimedia

Aventinuksen kukkulalla, yhdellä Rooman kukkuloista kaupungin eteläpuolella, on paikka nimeltä Giardino degli Aranci eli appelsiinipuutarha. Alun perin dominikaanimunkkien hedelmätarha on nykyään puisto, jossa on portti, jossa on avaimenreikä, jonka läpi voi nähdä pienoiskoossa Pietarinkirkon kupolin.

Se on hyvin kaunis ja ainutlaatuinen kokemus, ja itse avaimenreiän läpi katsominen on vain tekosyy kävellä appelsiinilehtojen halki ja nauttia tuoksusta, varsinkin kesäisenä iltapäivänä.

Suosittelen menemään tänne ylös tuntia ennen auringonlaskua, vaikka se tarkoittaisikin aiempiin käynteihin käytetyn ajan lyhentämistä: se on epäilemättä paras tapa päättää Rooman matka ja yksi kaupungin vaikuttavimmista ja kauneimmista näkymistä.

Varaa piilotettu Rooma-kierros