Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Rooma päivässä: käytännöllinen opas kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin tutustumiseen

Jos Audrey Hepburn rakastui ikuiseen kaupunkiin 24 tunnissa, sinäkin voit rakastua. Kerron sinulle parhaan matkasuunnitelman, jolla saat kaiken irti lyhyestä oleskelustasi pääkaupungissa.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

6 minuuttia luettu

Rooma päivässä: käytännöllinen opas kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin tutustumiseen

Vatikaani Rooman sydämessä | © Christopher Czermak

Kuten ylpeät italialaiset sanovat kotimaastaan: "Roma, non basta una vita". Toisin sanoen ikuiseen kaupunkiin tutustumiseen ei riitä koko elämä. Vuorokausi riittää vain ruokahalun herättämiseen ja Italian pääkaupunkiin tutustumiseen ensimmäistä kertaa. Tämän ensimmäisen maistiaisen jälkeen haluat varmasti paljon enemmän!

Suunnitteletko matkaa Roomaan etkä tiedä, mistä aloittaa? Tässä yhden päivän oppaassa autan sinua suunnittelemaan reittisi kaupungissa, vien sinut kierrokselle postikorttien ja elokuvien Roomaan ja annan sinulle gastronomisia vinkkejä, joiden avulla voit hyödyntää aikasi mahdollisimman hyvin ja saada siitä kaiken irti. Nyt mennään!

1. Aamiainen kuin mestari Roomassa

Pasteleria Dagninon ulkopuolella Roomassa| ©The  Beehive
Pasteleria Dagninon ulkopuolella Roomassa| ©The Beehive

Buongiorno, principessa! Kuten sanonta kuuluu, aikainen lintu nappaa madon. Nouse aikaisin ja nauti dolce far niente (tyhjän tekemisen ilo) mielettömän aamiaisen parissa. Lomalla ei ole parempaa nautintoa kuin katsella Rooman parhaita panoraamanäkymiä cappuccino kädessäsi, ja vielä vähän enemmän. Kerron sen kokemuksesta!

Vaihtoehto 1: Dagnino-konditoria: makein vaihtoehto

Jos olet makeanhimoinen, rakastat sisilialaista konditoria Dagninoa, joka sijaitsee lähellä Piazza Repubblicaa ja on Rooman vanhin laatuaan. Vuonna 1955 avatun paikan omistajat ovat säilyttäneet sen tunnelman ja viehätyksen vuosien saatossa.

Herkullisten jälkiruokiensa lisäksi tunnusomainen tila on vierailun arvoinen. Kahvilan aulassa voit ihailla Sisilian kaupunkeja esittäviä maalauksia ja veistettyjä puisia naishahmoja. Sen näyteikkunoissa, jotka ovat täynnä kakkuja ja muita meheviä herkkuja, järjestetään myös nykytaidenäyttelyitä.

.

Vaihtoehto 2: aamiainen arkkitehtuurin helmi-kahvilassa

Herkuttelijoille ja suolaisten herkkujen ystäville Chiostro del Bramanten kahvila tarjoaa perinteisen aamiaisen lisäksi brownieita, muffinsseja, kotitekoista juustokakkua kastanjoiden kera (erityisesti roomalaisena syksynä) ja tuoremehuja, mutta myös brunssin, josta on henkeäsalpaavat näkymät luostariin. Kyllä, luit oikein. Kyseessä on nykyään näyttelytilaksi muutetun entisen renessanssiarkkitehtuurin luostarin kahvila, jossa yhdistyvät klassinen ja moderni.

Kun olet ladannut akkujasi lounaalla, voit tutustua upouusiin näyttelyihin, joista jotkut ovat niinkin merkittäviä kuin Banksylle, yhdelle katutaiteen suurimmista edustajista, omistettu näyttely. Nauti taiteellisesta ja kulinaarisesta nautinnosta!

Varaa yksityinen kiertoajelu Roomassa

2. Lähde aikaisin aamulla kiertoajelulle Colosseumille ja Forum Romanumille.

Colosseumin vanha paperinen sisäänkäynti| ©Unsplash
Colosseumin vanha paperinen sisäänkäynti| ©Unsplash

Kun olet aloittanut aikaisin ja nauttinut kunnon kofeiinipitoisen annoksen jossakin näistä paikoista, parasta on vielä edessäsi! Suuntaa Colosseumille, kaupungin majesteettisimpaan ja monumentaalisimpaan rakennukseen, ja tutustu antiikin Rooman historiaan yhdellä monista opastetuista kierroksista, joita voit varata.

.

Onko sinulla neuvoja? Osta liput hyvissä ajoin etukäteen

Tiesitkö, että 1900-luvulle asti mikään muu rakennus maailmassa ei ollut Colosseumia suurempi? Saat tietää tämän ja muita anekdootteja asiantuntevan oppaan silmin, joka seuraa sinua koko kierroksen ajan, jos varaat kierroksen. Suosittelen, että ostat liput Colosseumiin hyvissä ajoin etukäteen, sillä se on yksi nykymaailman seitsemästä ihmeestä ja yleensä täynnä turisteja. Jonot ovat kilometrien pituisia!

Opastetulla kierroksella saat selville, että amfiteatteri luotiin antamaan kansalle "leipää ja sirkusta" ja ennen kaikkea paljon sirkusta, sillä se oli tarkoitettu keisareiden käyttämien veristen pelien pitopaikaksi, joilla he viihdyttivät rahvasta. Täällä saattoi seurata eläintaisteluita ja gladiaattoripelejä, jotka myytin mukaan päättyivät voittajan kuolemaan.

.

Hyödyllistä tietoa Colosseumista

Tässä artikkelissa kerron yksityiskohtaisesti Colosseumin aukioloajat, miten saat alennuksia ja halpoja lippuja Colosseumiin, miten voit vierailla Colosseumissa lasten kanssa ja annan vinkkejä kolossaaliseen monumenttiin tutustumista varten, jotta sinun ei tarvitse huolehtia mistään.

Varaa vierailu Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

3. Ylitä Via dei Fori Imperiali -katua Vittorio Emmanuele -monumentille

Via dei Fori Imperiali| ©Rabax63
Via dei Fori Imperiali| ©Rabax63

Colosseumissa käyntisi jälkeen ylitä Via dei Fori Imperiali, yksi historiallisen keskustan pääkaduista, päästäksesi Vittorio Emmanuelelle omistetulle vaikuttavalle klassiselle marmoritemppelille. Tämä on yksi Rooman hienoimmista monumenteista, joka on rakennettu antiikin keskiaikaiseen kortteliin Italian kuninkaan ja ensimmäisen maailmansodan sotilaiden kunniaksi.

Victor Emmanuel II:n keskeisen muistomerkin vieressä on myös hautakammio, jossa on "ikuinen liekki" niiden sotilaiden muistoksi, jotka kuolivat ja joita ei pystytty tunnistamaan suursodan jälkeen. Se saa hiuksesi nousemaan pystyyn! Tavoitteena on varmistaa, ettei historia koskaan toista itseään.

Varaa yksityinen kierros piilotettuun Roomaan

4. Heitä perinteinen kolikko Trevin suihkulähteellä

Trevin suihkulähde| ©Michele Bitetto
Trevin suihkulähde| ©Michele Bitetto

Pääset lähelle Trevin suihkulähdettä, joka on luultavasti Rooman paras suihkulähde ja yksi maailman tunnetuimmista ja kuuluisimmista suihkulähteistä. Kun olet ottanut selfien ja heittänyt pakollisen kolikon (vai etkö halua palata vielä toisenkin kerran?), vietä muutama minuutti aikaa tämän barokin mestariteoksen katseluun. Olet varmasti lumoutunut!

Tämä enklaavi oli yksi La Dolce Vita -elokuvan kuvauspaikoista, jossa sensuelli päähenkilö otti kylvyn. Kuka olisi voinut, vai mitä? No, älä edes ajattele tekeväsi niin, sillä maksat 500 euron sakon ylellisestä kylpemisestä. Tässä tapauksessa sinun on tyydyttävä katselemaan Nicola Salvin suunnittelemaa taiteellista kokonaisuutta ja monumentaalista Neptunuksen patsasta kaukaa.

Nurian matkavinkki

Jos sinulla on aikaa, suosittelen palaamaan Trevin suihkulähteelle toisen kerran yöllä, jolloin se näyttää valaistuksen ansiosta majesteettisimmalta.

.

5. Nauti hyvästä perinteisestä pastasta, olet sen ansainnut!

Pasta Roomassa| ©Amirali Mirhashemian
Pasta Roomassa| ©Amirali Mirhashemian

Kun olet kävellyt ympäriinsä koko aamun, pidä tauko, joka Italian pääkaupungissa on synonyymi pastalle ja pizzalle. Haluatko tietää, missä roomalaiset syövät rikkomatta pankkia? Usko minua. Muutaman askeleen päässä Trevin suihkulähteestä, kapealla kujalla, löydät pienen, maalaismaisen ja viihtyisän ravintolan, L'Archetto, jonka ruokalistalla on... 100 erilaista pastaa!

Sen ruokalistalta löydät klassisia ruokia, kuten spagettia simpukoilla, carbonaraa, cacio e pepe (juustoa ja pippuria), amatriciana, lohta... Mikä on paras? Jos et osaa päättää vain yhtä pastaa, suosittelen tilaamaan maistelumenun, jossa on kolmea erilaista spagettia kastikkeineen.

Tankattuamme alle 15 eurolla (ruokalaji ja juoma) Rooman sydämessä jatkamme jännittävää kiertoajeluamme ikuisessa kaupungissa.

Varaa ruokakierros Roomassa

6. Vieraile Pantheonissa, arkkitehtuurin jalokivessä

Kuuluisa Pantheon Roomassa| ©Ana Rey
Kuuluisa Pantheon Roomassa| ©Ana Rey

Huuhtoaaksemme mässäilyn alas kävelemme lyhyen matkan (noin 8 minuuttia Trevin suihkulähteeltä) Rooman Pantheoniin, joka on yksi antiikin Rooman suurimmista arkkitehtonisista saavutuksista, jopa niin paljon, että se on ollut pystyssä lähes 2000 vuotta. Niin paljon, että se on ollut pystyssä lähes 2 000 vuotta, sen vaikuttava kahdeksan pylvästä käsittävä pylväikkö toivottaa meidät tervetulleeksi!

Tämä symbolinen temppeli pitää sisällään joitakin ikuisen kaupungin parhaista salaisuuksista. Minä paljastan yhden. Rafael, yksi renessanssin suurista taidemaalareista, on haudattu tänne. Sen vaikuttava kupoli on vierailun arvoinen.

.

Miten voit saada lippuja?

Koska kyseessä on uskonnollinen palvontapaikka, sisäänpääsy on ilmainen, eikä maanantaista perjantaihin tarvitse tehdä varausta. Juhlapyhinä ja viikonloppuisin on kuitenkin tehtävä varaus vähintään yhtä päivää etukäteen. Tässä artikkelissa kerron kaiken, mitä sinun on tiedettävä ennen vierailua.

.

7. Jatka kävelyä kuuluisalle Piazza Navonalle

Piazza Navonan aukio| ©Jean-Pierre Dalbéra
Piazza Navonan aukio| ©Jean-Pierre Dalbéra

Pidämme jälleen kerran tauon ihaillaksemme Piazza Navonaa, joka on todellinen ulkoilmamuseo. Jos vierailet Roomassa talvella, sen taianomaiset joulumarkkinat hurmaavat sinut.

Piazza Navona ikuisen kaupungin sydämessä keksii uudelleen lauseen "kaikki tiet johtavat Roomaan", koska kaikki tiet johtavat Piazza Navonalle. Älä jätä väliin Berninin suunnittelemaa kaunista suihkulähdettä, joka kuvaa Gangesta, Niiliä, Tonavaa ja Rio de la Plataa.

.

8. Pidä pieni tauko jäätelön merkeissä

Erilaisia jäätelöitä| ©Lama Roscu
Erilaisia jäätelöitä| ©Lama Roscu

Yksi syy, miksi Audrey Hepburn rakastui Roomaan, oli sen jäätelö. Ja hän oli oikeassa. Tämän intensiivisen nähtävyyksien katselupäivän jälkeen suosittelen pysähtymään Don Ninossa, jossa on yksi Rooman ja koko maailman parhaista jäätelöistä. Ne ovat herkullisia!

Omistaja Francesco Mastroianni on viisinkertainen italialainen jäätelömestari. Intohimon hän on perinyt isältään ja isoisältään. Kokeile hänen erikoisuuksiaan, kuten pistaasijäätelöä ja käsin paahdettua Langhe-hasselpähkinää. Suusi tulee olemaan aivan märkä!

9. Matkusta bussilla Vatikaaniin

Pietarinkirkko Vatikaanissa| ©Paul Macdonald
Pietarinkirkko Vatikaanissa| ©Paul Macdonald

Päivä on päättymässä, mutta yksi ikuisen kaupungin jalokivistä on vielä jäljellä: Vatikaani, jossa sijaitsevat vaikuttava Sikstuksen kappeli, Pietarinkirkon kupoli, basilika ja vaikuttava aukio Berninin pylväikköineen. Käytä aikasi täällä mahdollisimman hyvin, sillä se on maailman suurin temppeli, eikä sinulla ole tarpeeksi päiviä nähdäksesi kaiken!

Mutta älä huoli, sillä tässä on muutamia vinkkejä Vatikaanissa vierailuun, jotta näet mahdollisimman paljon etkä kuole yrittäessäsi. Tässä artikkelissa kerron myös , miten saat halpoja, ilmaisia tai alennettuja lippuja Vatikaaniin. Henkilökohtainen suosikkivaihtoehtoni on lähteä opastetulle kierrokselle Vatikaaniin asiantuntevan oppaan kanssa - olet yhden suurimmista arkkitehtonisista mestariteoksista edessäsi, et voi missata yhtään yksityiskohtaa!

Varaa lippusi Vatikaaniin

10. Päätä maaginen päivä illalliseen Trasteveressä - Ciao Roma!

Antica Pesan julkisivu| ©Claudia Cristina
Antica Pesan julkisivu| ©Claudia Cristina

Jos haluat hyvästellä Rooman tyylikkäästi nauttimalla miellyttävästä illasta Trasteveren kaupunginosassa yöllä, suosittelen varaamaan pöydän Antica Pesasta, Michelin-tähdellä palkatusta ravintolasta, joka sijaitsee entisessä 1600-luvun tulliasemassa, josta se on saanut nimensä. Ravintolassa on upea puutarha, josta voi katsella auringonlaskua tai kuunvaloa Rooman tähtikirkkaina kesäöinä!

Tämä perheravintola, jota Panellan perheen neljä sukupolvea on johtanut vuodesta 1922 lähtien, muokkaa perinteisiä roomalaisia reseptejä ja käyttää paikallisia kausituotteita nyökkäämällä nykyaikaisille suuntauksille. Sen taiteen täyttämässä ruokasalissa ovat istuneet Leonardo di Caprion kaltaiset näyttelijät.

Uusimmat käytännön vinkit

Rooman metrokartta| ©ATAC
Rooman metrokartta| ©ATAC

Päiväsi ikuisessa kaupungissa on luultavasti jättänyt sinut kaipaamaan lisää. Älä huoli, sillä voit aina palata Roomaan. Nyt tässä on pari vinkkiä, joiden avulla voit ottaa kaiken irti vierailustasi ja säästää aikaa liikenteessä tai ruokailussa.

Joitakin gastronomisia ehdotuksia

Jos rakastat syömistä ja haluat mieluummin jotain taloudellista, tässä on lyhyt kulinaarinen opas Trastevereen kaikille budjeteille, josta löydät lukuisia ravintoloita ja baareja, joissa voit kokeilla parhaita italialaisia erikoisuuksia. Takaan, että et jää nälkäiseksi ikuisessa kaupungissa!

.

Kuinka myöhään metro kulkee?

Jos lennät takaisin aikaisin aamulla, voit ehtiä Rooman viimeiseen metroon klo 23.30 arkisin ja perjantaisin ja lauantaisin klo 1.30 asti; jos taas haluat antaa itsesi tempautua mukaan hauskaan roomalaiseen yöelämään ja ottaa illallisen jälkeisen drinkin, suosittelen ottamaan taksin. Ne ovat hieman kalliimpia kuin Espanjassa, mutta ei hätää, sillä ne eivät ole kohtuuttoman kalliita.

.