Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

5 päivää Roomassa

5 päivää Roomassa on enemmän kuin tarpeeksi aikaa tutustua kaupunkiin ja vierailla sen museoissa ja muistomerkeissä. Ehdotan matkasuunnitelmaa 5 päivän Rooman kiertomatkalle.

Alex Grande

Alex Grande

13 minuuttia luettu

5 päivää Roomassa

Näkymiä Roomasta | ©Christopher Czemrk

Rooma lupaa seikkailua niin kauan kuin menet. Viisi päivää on kuitenkin juuri sopiva mitta täydelliselle Rooman-matkalle: voit kuljeskella rauhassa sen kaduilla, nähdä kaikki nähtävyydet ja joitakin salaisia kulmia ja nauttia kaupungista todella rauhassa sen sijaan, että kiirehtisit paikasta toiseen.

Roomassa on helppo laatia viiden päivän matkasuunnitelma, jossa jokainen päivä on pakollinen, mutta vain, jos tiedät, mitä haluat nähdä joka päivä. Ikuisessa kaupungissa ajan viettäminen kannattaa, ja seuraavilla riveillä kerron, miksi.

1. Ensimmäinen päivä: Rooman tärkeimmät monumentit ja kävely juutalaiskorttelin läpi

Kokemukseni mukaan Rooman matkan aloittaminen Colosseumilla ja Forum Romanumilla on näyttävä tapa saada ensimmäinen vilauksen kaupungin mahtavimmasta puolesta, eli sen keisarillisista monumenteista ja raunioista.

Vieraile Colosseumissa

Colosseum| ©Unsplash
Colosseum| ©Unsplash

Riippumatta siitä, kuinka kauan viivyt Roomassa, on parasta selvittää, miten voit ostaa liput Colosseumiin etukäteen, jolloin voit ohittaa lipputoimiston jonotuksen. Sinun on jonotettava sisäänpääsyä, sillä tämä monumentti kerää valtavasti väkeä sen avaamisesta sulkemiseen asti. Siksi on parasta mennä mahdollisimman aikaisin.

Toinen vaihtoehto on osallistua opastetulle kierrokselle Colosseumiin, jolloin sinun ei tarvitse jonottaa sisäänpääsyä monumenttiin ja muinaishistoriaan erikoistunut opas kertoo sinulle.

Huomaa, että jos olet ostanut Roma Pass -lipun, sinun on varattava Colosseum-lippu, ja se on parasta tehdä mahdollisimman pian, jotta varmistat aikaisen aamuajan.

Pääset Colosseumille metrolla Colosseon pysäkille (metrolinja B), ja heti ulos tullessasi näet vasemmalla puolella reunuksen, jossa niin monet ihmiset ottavat valokuvan. Colosseum on avoinna klo 8.30-19.00. Colosseum on suljettu 25. joulukuuta ja 1. tammikuuta.

Varaa vierailu Colosseumiin, Forumiin ja Palatinuksen kukkulalle

Roomalainen foorumi

Riemukaari Forum Romanumissa| ©Unsplash
Riemukaari Forum Romanumissa| ©Unsplash

Colosseumin vieressä on valtava arkeologinen alue, joka tunnetaan nimellä Roman Forum. Se oli antiikin Rooman keskus, jossa sijaitsivat poliittisen elämän tärkeimmät rakennukset sekä temppelit ja markkinat.

Forum Romanum sijaitsee Palatine-kukkulan päällä, ja sen pääsisäänkäynti on hyvin lähellä Colosseumia. Voit mennä sisään myös Via di San Gregorion sisäänkäynnin kautta. Jos et halua kävellä tai sinulla ei ole kiire, mene vain pääsisäänkäynnille, jossa näet vaikuttavan, lähes 1700 vuotta vanhan Konstantinuksen kaaren.

Kun olet päässyt Forum Romanumille, pidä silmäsi auki Tiituksen kaari, joka rakennettiin Jerusalemin valloituksen kunniaksi, Maxentiuksen basilika, julkinen kokoontumispaikka, jonka saatat tunnistaa muiden renessanssiajan rakennusten innoittajaksi, sekä Antoninuksen ja Faustinan ja Vestan temppelit.

Varaa vierailu Colosseumille, Forumille ja Palatinuksen kukkulalle

Pysähdy lounaalle

Hyvä lautanen italialaista pastaa| ©Gabriella Clare
Hyvä lautanen italialaista pastaa| ©Gabriella Clare

Jos nälkä yllättää, mikä voi tapahtua kirjaimellisesti joka askeleella Roomassa, suosittelen suunnata Taverna dei Quarantaan, jonka viihtyisä tunnelma tekee siitä loistavan paikan nauttia hyvästä ateriasta ja rentoutua. Paikan hieman retrohenkinen tyyli, holvikatot ja ruudulliset pöytäliinat sopivat yhteen erinomaisen perinteisen ruoan kanssa. Se sijaitsee osoitteessa Via Claudia, 24.

Varaa Rooman ruokakierros

Piazza Venezia ja Campidoglio

Piazza Venezia| ©Michelle Bitetto
Piazza Venezia| ©Michelle Bitetto

Pysähdy varhain iltapäivällä Piazza Venezialla, jota hallitsee Victor Emmanuel II:n muistomerkki (tunnetaan myös nimellä Isänmaan alttari). Sieltä voit kiivetä niin sanotulle Quadrigan terassille, tai kansanomaisesti "Roma dal Cielo", ja nauttia kauniista näkymistä itse aukiolle, Forum Romanumille ja Colosseumille.

Pääsymaksu on 7 euroa aikuisilta ja 3,5 euroa 10-18-vuotiailta lapsilta ja nuorilta, joten tämä on täysin vapaaehtoinen mutta suositeltava kokemus.

Sen jälkeen voit nousta Campidoglion kukkulalle ja istua samannimisellä aukiolla. Sen soikea rakenne, keisari ja ajattelija Marcus Aureliuksen patsas keskellä ja sitä ympäröivät kauniit rakennukset tekevät siitä mielestäni yhden Rooman kauneimmista aukioista, joten nauti siitä rauhassa. Sen näköalapaikalta on myös kauniit näkymät Forum Romanumille.

Varaa kierros Rooman suihkulähteille ja aukioille

Juutalaiskortteli

Juutalaiskorttelin yksityiskohdat| ©Unsplash
Juutalaiskorttelin yksityiskohdat| ©Unsplash

Kun olet ihaillut antiikin Rooman suurimpia monumentteja, astu sisään kaupungin hyvin erilaiseen puoleen: Rooman juutalaiskortteliin tai ghetoon.

Rooman juutalaiskortteli on hyvin rauhallinen paikka, jonka kapeilla kaduilla on ihanteellista eksyä: se sijaitsee Tiberin vieressä, sen nurkat ovat rauhallisia ja unohdat taikomalla, että olet itse asiassa hyvin lähellä täpötäyttä Colosseumia.

Kävellessäsi juutalaiskorttelin läpi käy Rooman suuressa synagogassa (jonka sisälle pääset vain virallisella kiertoajelulla), kulje Octavian porttikongin ohi, jossa muinoin sijaitsi kirjasto ja useita temppeleitä, ja istu Piazza Matteilla nauttimassa lumoavan Kilpikonnien suihkulähteen veden solinasta.

Varaa kiertoajelu Trastevereen ja juutalaiskortteliin

Piazza della Bocca della Verità

Bocca della Verità| ©Unsplash
Bocca della Verità| ©Unsplash

Lyhyen kävelymatkan päässä juutalaiskorttelista sijaitsevalla Bocca della Veritàn aukiolla on yksi Rooman suosituimmista kuriositeeteista, joka sijaitsee kauniin keskiaikaisen Santa Maria in Cosmedinin kirkon portikon sisällä. Kyseessä on tietenkin La Bocca della Verità, marmoriveistos, joka kuvaa miehen kasvoja suu auki.

Jos olet nähnyt Audrey Hepburnin elokuvan "Roman Holiday", muistat varmasti kohtauksen, jossa hän pistää heti kätensä sisään. Legendan mukaan Bocca della Verità osaa tunnistaa valehtelijat, ja siksi se puree pois niiden käden, jotka ovat laittaneet sen hänen suuhunsa.

Samalla aukiolla voit nähdä myös muita pienempiä nähtävyyksiä, kuten Herkuleksen temppelin, Portunuksen temppelin ja Januksen kaaren.

Sen jälkeen voit kävellä ja palata juutalaiskortteliin illalliselle ja drinkille. Suosittelen kokeilemaan kuuluisaa juutalaista artisokkaruokaa, jota tarjoillaan useimmissa alueen ravintoloissa, mutta jos haluat suosituksen, mene Giggetto al Portico d'Ottavian ravintolaan osoitteessa Via del Portico D'Ottavia 21/a-22, jossa tarjoillaan tätä perinteistä reseptiä sekä herkullista pastaa.

Varaa kiertoajelu Trastevereen ja juutalaiskortteliin

2. päivä: Kävele Piazza Navonalla, Pantheonilla ja Rooman keskustan kaduilla

Toisena päivänä jatkat tutustumista kaupungin keskustaan ja muihin tärkeisiin monumentteihin. Suosittelen opastettua kierrosta, jotta voit tutustua kaupungin symbolisimpien paikkojen historiallisiin yksityiskohtiin. Kerron sinulle, mitä ne ovat:

Pantheon

Pantheon| ©Christopher Czermak
Pantheon| ©Christopher Czermak

Piazza della Rotondalla sijaitsee yksi koko kaupungin mielenkiintoisimmista ja kauneimmista paikoista: Agrippan Pantheon, joka tunnetaan myös nimellä Santa Maria Rotondan kirkko.

Seitsemännellä vuosisadalla kaikille Rooman jumalille omistetuksi temppeliksi rakennettu rakennus muutettiin katoliseksi kirkoksi, ja niin antiikin Rooman parhaiten säilynyt rakennus on säilynyt tähän päivään asti.

Pantheon on arkkitehtuurin ihme, ja sen sisätiloissa tuntuu kuin olisit siirtynyt toiseen maailmaan. Sisään astuessa on ensimmäiseksi katsottava ylös ja ihmeteltävä kupolia ja sen yläosassa olevaa pyöreää aukkoa, oculusta, joka päästää sisään auringonvalon ja luo maagisen tunnelman, joka täyttää koko tilan.

Pantheonin seinien ylellisyydestä kertovat Italian kuninkaiden ja taiteilija Rafaelin monumentaaliset haudat sekä huolellisesti valmistetut mosaiikit ja veistokset, jotka hehkuvat erityisessä valossa.

Pantheoniin on vapaa pääsy, joten mene vain sisään aukiolta ja valmistaudu nauttimaan olostasi. Ulos tullessasi suosittelen kävelemään rakennuksen ulkopuolella, jotta ymmärrät todella, miten uskomaton tämän temppelin rakenne on.

Varaa kierros piilotettuun Roomaan

Kävele kauneimpien aukioiden läpi

Piazza Navona| ©Grabiella Clare
Piazza Navona| ©Grabiella Clare

Kun olet käynyt Pantheonissa, lähde kävelylle ympäröiville aukioille. Kauneimpia ovat Piazza di Petra, jossa on kauniita raunioita ja vilkas tunnelma, Piazza della Minerva ja Piazza Sant'Eustachio, joka on kuuluisa muun muassa Sant'Eustachio Il Caffè-kahvilasta, jossa tarjoillaan yhtä Rooman parhaista espressoista.

Piazza Navona on yksi koko Italian kuuluisimmista aukioista, eikä ihme: olipa kyse sitten sen kolmesta vaikuttavasta suihkulähteestä, joista kaunein on Fontana dei Quattro Fiumi valtavine obeliskeineen, tai Sant'Agnese in Agonen barokkikirkosta, joka tarjoaa kauniin taustan aukiolla kävelylle.

Aukiolla on hajallaan ravintoloita, baareja, kahviloita ja katutaiteilijoita, jotka viihdyttävät sekä turisteja että paikallisia, melkein kuin mikä tahansa suurkaupungin pääaukio.

Aukion soikea muoto johtuu siitä, että antiikin aikana täällä sijaitsi Domitianuksen stadion, joka oli keisarillisen Rooman merkittävä julkinen paikka, jossa järjestettiin festivaaleja ja urheilutapahtumia.

Kävely Piazza Navonan aukion läpi on klassinen osa jokaisen itseään kunnioittavan ikuisen kaupungin matkasuunnitelmaa, jossa voi ihailla sen arkkitehtuurin kauneutta ja hengittää Rooman tunnelmaa.

Varaa kierros Rooman suihkulähteille ja aukioille

Pysähdy lounaalle

Fiametta| ©Ristorante Fiametta
Fiametta| ©Ristorante Fiametta

Lähellä Piazza Navonaa, Piazza Fiammetta, 10, on Ristorante Fiammetta, trattoria, joka on piilotettu antiikkikauppojen kadulle. Se on täysin järkevää, sillä tämä ravintola säilyttää perinteisen roomalaisen ruoan laadun, maun ja hyvän työn.

Voit syödä sekä sisällä että ulkona viihtyisällä pienellä terassilla, ja hinta ei ole liioiteltu, noin 20 tai 25 € per henkilö. Täysin suositeltava.

Campo de' Fiori

Campo de' Fiori| ©Wikimedia
Campo de' Fiori| ©Wikimedia

Lounaan ja kahvin jälkeen palaa Piazza Navonalle ja kävele Via della Cuccagnaa pitkin etelään kohti Palazzo Braschia, entistä palatsia, joka on nykyään Rooman museo.

Jatka Corso Vittorio Emanuelelle ja ylitä katu Via dei Baullarille, jonka päässä on Campo de' Fiori-aukio.

Päivisin se on vilkas tori, ja iltaisin siitä tulee alue, jossa voit käydä drinkillä. Markkinoilla on kaikenlaisia ruoka- ja jopa kukkakojuja, sillä se on oikeastaan melko turistipainotteinen, mutta sieltä voi silti löytää laadukkaita tyypillisiä gastronomisia tuotteita.

Campo de' Fiori -aukiolla pidettiin ennen julkisia teloituksia, joten aukion keskellä on kosmologisista tutkimuksistaan tuomitun tähtitieteilijä Giordano Brunon patsas.

Varaa gastronominen kiertoajelu Campo de' Fiorille

Trastevere

Trastevere| ©Shutterstock
Trastevere| ©Shutterstock

Campo de' Fiorilta on vain lyhyt kävelymatka päivän viimeiseen pysäkkiin: Trastevereen. Suuntaa aukion kaakkoiskulmaan, juuri vastapäätä sitä kohtaa, josta tulit sisään (suosittelen käyttämään Giordano Brunon patsaan suuntaa vertailukohtana). Mene Via dei Giubbanaria pitkin Via dell'Arco del Monten kapealle kujalle.

Jos katsot tästä alaspäin, voit nähdä Ponte Siston kaukana. Jatka Via dell'Arco del Montea pitkin ja ylitä silta Tiber-joen toiselle puolelle.

Käänny vasemmalle ja seuraa Via del Moroa kadun loppuun, ja oikealla näet Piazza di Santa Maria in Trasteveren, tämän kuuluisan kaupunginosan pääaukion. Siellä sijaitsee yksi Rooman mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä, Santa Maria in Trasteveren ikoninen basilika, jossa kannattaa ehdottomasti käydä ihailemassa sen vaikuttavia mosaiikkeja.

Trastevere on ihana kaupunginosa, jossa voi kuljeskella ja nauttia illasta, olipa kyseessä sitten Isola Tiberina tai baarin terassi. Siellä on joitakin Rooman viehättävimmistä ruokaravintoloista.

Varaa kiertoajelu Trastevereen

Gianicolon terassi

Kun olet kiertänyt Trasteveressä, ja jos sinulla on vielä aikaa katsella auringonlaskua, suosittelen sinua nousemaan Gianicolon terassille ja nauttimaan auringonlaskusta Rooman yllä. Suuntaa Fontana dell'Acqua Paola, jonka edessä on suosituin näköalapaikka, 15 minuutin kävelymatkan päässä Piazza di Santa Mariasta Trasteveressä.

Jos olet myöhässä tai et halua kävellä pidemmälle, suosittelen rentoutumaan Peronin ja pizzan kanssa pizzeria Ai Marmin terassilla osoitteessa Viale di Trastevere, 53-59. Vaikka tunnelma siellä on kaikkea muuta kuin rento, maistat yhtä koko Rooman herkullisimmista pizzoista, joka on hyvin ansaittu kävelypäivän jälkeen.

Varaa Rooman ruokakierros

3. Kolmas päivä: Vatikaanin mahtipontisuus ja Borghesen galleria

Kolmas päivä alkaa vierailulla Vatikaaniin ja Pietarinkirkkoon. Tarjolla on opastettuja kierroksia, joihin sisältyy sisäänpääsy molempiin ja tietenkin kupoliin, josta avautuvat parhaat näkymät Rooman kaupunkiin. Päätät tämän päivän, jossa taide on pääosassa, katselemalla Borghesen galleriassa sijaitsevia upeita taideteoksia ja kävelemällä sen puutarhoissa.

Vatikaanin museot

Sikstuksen kappeli Vatikaanin museoissa| ©Wikimedia
Sikstuksen kappeli Vatikaanin museoissa| ©Wikimedia

Monet ihmiset vierailevat Vatikaanissa heti Roomaan laskeuduttuaan, eikä ihme. Tässä pienessä maassa on kaksi länsimaisen maailman tärkeintä paikkaa sekä taidehistorian että katolisen jumalanpalveluksen kannalta.

Toinen niistä on Vatikaanin museot, ylenpalttinen museo, jossa vaikuttavan karttasalin ja Rafaelin, Caravaggion ja Da Vincin teoksia esittelevän Vatikaanin kuvagallerian lisäksi voit nähdä kuuluisan Sikstuksen kappelin ja ihmetellä Michelangelon Viimeisen tuomion freskoja.

Suosittelen, että vietät aikaa tutustumalla kaikkeen, mitä tällä paikalla on tarjottavanaan. Edellä mainittujen huoneiden lisäksi kannattaa poiketa Galleria Chiaramontissa, joka on täynnä roomalaisia veistoksia, käydä katsomassa "Belvederen Apollo" ja kunnioitusta herättävä "Laokoon ja hänen poikansa" Pio Clementinon museossa, Rafaelin huoneet, jotka taiteilija on itse koristellut, sekä Nikolai V:n kappeli, joka on yksi Vatikaanin museoiden jalokivistä, joka jää monilta kävijöiltä huomaamatta.

Vaikka vierailisit Vatikaanin museoissa 5 päivän Rooman-matkalla ja voisit ottaa rauhallisesti, on silti tärkeää valmistautua vierailuun etukäteen. Suosittelen, että ostat liput Vatikaanin museoihin netistä, jotta vältät uuvuttavat jonot sisäänkäynnillä.

Jos haluat mieluummin opastetun kierroksen, Vatikaanin museoiden virallisella kiertoajelulla voit ohittaa jonotuksen ja sinulla on käytettävissäsi asiantunteva opas, joka antaa sinulle erittäin kattavan selostuksen, jotta ymmärtäisit kaiken näkemäsi.

Tähän vierailuun on parasta lähteä mahdollisimman aikaisin aamulla, jopa ennen aukioloajankohtaa. Miten tämä on mahdollista? Varhaisaamun opastetulla kierroksella Vatikaaniin ja Sikstuksen kappeliin.

Tässä kokemuksessa kiertelet Vatikaanin museoiden päähuoneissa pienessä ryhmässä ja aikana, jolloin turisteja ei vielä päästetä sisään. Sikstuksen kappelista nauttiminen hiljaisuudessa on suoraan sanottuna kokemus, joka jokaisen pitäisi kokea.

Jos valitset Early Bird -kierroksen Vatikaaniin, olet valmis viimeistään klo 11.00, mikä tarkoittaa, että sinulla on runsaasti aikaa nauttia Pietarinkirkosta ja muusta kaupungista.

Vatikaanin museot ovat suljettuina sunnuntaisin lukuun ottamatta jokaisen kuukauden viimeistä päivää (päivä, jota kannattaa välttää, koska sisäänpääsy on ilmainen ja väkijoukot ovat siksi valtavat). Viralliset aukioloajat ovat maanantaista lauantaihin **klo 9.00-16.**00.

Varaa aikainen aamuvierailu Vatikaaniin

Pietarinkirkko

Pietarinkirkko| ©Wikimedia
Pietarinkirkko| ©Wikimedia

Vatikaanin toinen länsimaisen kulttuurin pakollinen nähtävyys on tietenkin Pietarinkirkko: koko maailman vaikuttavin kirkko sekä sisältä että ulkoa.

Pelkästään sen näkeminen ulkoa ja Pietarinaukion suuruuden ihailu on jo tarpeeksi upeaa, mutta sisälle astuessa on kuin pienoiskoossa ja siirtyisi maalauksen sisälle, jonka läpi voi kävellä ja jonka tuntee. Hämmästyt joka kulmasta, uskostasi riippumatta.

Pietarinkirkkoon ei tarvitse ostaa lippua, mutta jonot ovat yleensä melko pitkiä, varsinkin keskipäivällä. Jos et halua odottaa jonossa, voit osallistua Vatikaanin museoiden Early Bird -kierrokselle, jolloin pääset sisään ajoissa, tai osallistua opastetulle kierrokselle Pietarinkirkkoon, jälleen Vatikaanin virallisen oppaan kanssa, jolloin voit ohittaa jonon.

Sisällä voit ihailla Baldacchinoa, Michelangelon Pietaa ja Aleksanteri VII:n hautaa, jotka ovat joitakin Pietarinkirkon kätkemiä jalokiviä, sekä tietenkin sen kupolia, johon voit kiivetä tutustumaan yksityiskohtaisesti (ja nauttia ulkopuolelta henkeäsalpaavista näköaloista Roomaan).

Jos haluat tehdä perusteellisen vierailun yksin, älä jätä väliin pronssipatsasta, joka sijaitsee oikealla puolella Pietarinkirkon keskilaivaa. Kyseessä on keskiajalta peräisin oleva pronssiveistos, jonka jalkaa suutelevat tai hierovat ne tuhannet ja taas tuhannet uskovaiset, jotka tekevät vuosittain pyhiinvaellusmatkan Pietarinkirkkoon.

Voit myös vierailla Vatikaanin luolissa, maanalaisissa gallerioissa, joissa säilytetään useiden kuuluisien paavien, muun muassa Johannes Paavali II:n , jäännöksiä. Voit myös nähdä itse Pyhän Pietarin haudan, joka sijaitsee aivan basilikan pääalttarin alapuolella.

Milloin kannattaa vierailla Pietarinkirkossa? Totuus on, että tulet kohtaamaan paljon ihmisiä tällä vierailulla aina, kun menet, joten kuten tässä matkasuunnitelmassa osoitan, on parasta mennä sen jälkeen, kun olet nähnyt Vatikaanin museot, jotka ovat vierailun arvoisia mahdollisimman vähällä väkijoukolla. Vältä vain keskiviikkoja: Pietarinkirkko avataan vasta klo 13 paavin audienssia varten. Sunnuntaisin basilika ei ole avoinna yleisölle.

Erittäin tärkeää on noudattaa Pietarinkirkkoon menoa koskevia pukeutumissääntöjä: olkapäät ja polvet on peitettävä, joten tänä päivänä kannattaa pukeutua pitkiin housuihin ja puseroon tai huiviin ja jättää pipo tai hattu reppuun.

Varaa vierailu Pietarinkirkkoon ja kupoliin

Borghesen galleria

Borghesen galleria| ©Wikimedia
Borghesen galleria| ©Wikimedia

Borghesen puutarhassa sijaitsee maailmankuulu Borghesen galleria, museo, jossa voit nähdä vaikuttavan taidekokoelman, jossa on joitakin Caravaggion, Rafaelin tai Tizianin tunnetuimpia teoksia.

Maalausten lisäksi galleria tunnetaan veistosten luettelosta, johon kuuluvat muun muassa "Apollo ja Daphne", "Proserpinan raiskaus" sekä Berninin "Daavid" ja Canovan "Voittaja-Venus".

Suosittelen ostamaan liput Borghese-galleriaan netistä, sillä näin säästät aikaa ja vältyt jonottamisen tylsyydeltä.

Vierailun päätteeksi voit kävellä Piazza del Popololle ja nauttia miellyttävästä hetkestä varjossa ja jopa ihailla kauniita näkymiä Roomaan Pincion terassilta.

Varaa opastettu kierros Borghesen galleriaan

4. Neljäs päivä: Retki Firenzeen ja Pisaan tai Pompeijiin

Firenze| ©Wikimedia
Firenze| ©Wikimedia

Koska viivyt Roomassa muutaman päivän, mikset tutustuisi päiväretkellä johonkin Italian kauneimmista kaupungeista tai menisi jollekin maailman kuuluisimmista raunioista?

Tarkoitan tietenkin retkeä Firenzen kaupunkiin, jossa on uskomaton katedraali, ja matkalla Pisaan katsomaan sen kuuluisaa kaltevaa tornia tai tutustu Pompeijin raunioihin, joissa on säilynyt yksi uskottavimmista kuvista muinaisen maailman elämästä. Valitse oma seikkailusi!

Retki Firenzeen ja Pisaan

Firenze| ©Wikimedia
Firenze| ©Wikimedia

Tämä retki ei vie sinut vain katsomaan Firenzen unohtumattomimpia nähtävyyksiä, vaan se kulkee myös Pisan kautta katsomaan ikonista kaltevaa tornia, joka on tehnyt kaupungista niin kuuluisan.

Paikallinen opas, joka on molempien kaupunkien historian asiantuntija, vie sinut tutustumaan kaikkiin pakollisiin nähtävyyksiin: Firenzen Duomon aukiolle, Palazzo Strozzin palatsiin, Ponte Vecchioon ja Galleria dell'Accademiaan, jossa voit nähdä Michelangelon kuuluisan Daavidin (jos valitset tämän vaihtoehdon kokemusta varatessasi).

  • Pisan vierailulla keskitytään tornin ja sen ympäristön katsomiseen.

  • Retki sisältää paluumatkan ilmastoidussa bussissa, mutta ei lounasta.

Kokopäiväretki Roomasta Firenzeen ja Pisaan kestää noin ja sen hinta on 257 €, ja se on täydellinen tapa sisällyttää kaupunkiloma Rooman matkaasi, sillä sinun ei tarvitse järjestää mitään, tapaat vain oppaasi tapaamispaikalla ja alat nauttia.

Jos haluat valmistella tämän kierroksen itse tai sinulla on muita vaihtoehtoja vierailla Firenzessä, suosittelen sinua lukemaan tämän artikkelin, jossa kerron kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää: Firenzen päiväretket Roomasta.

Varaa retki Firenzeen

Retki Pompeijiin

Pompeji| ©Wikimedia
Pompeji| ©Wikimedia

Toinen vaihtoehto päiväretkelle Roomasta on mennä Pompeijiin ja tutustua tämän paikan historiaan ja siihen, mitä siellä tapahtui lähes kaksituhatta vuotta sitten.

Tällä päiväretkellä Roomasta Pompeijiin ja Vesuviukseen kiipeät ylös Vesuviukselle, aktiiviselle tulivuorelle, jonka kraatterista avautuu henkeäsalpaava näkymä. Sen jälkeen teidät viedään lounaalle napolilaiseen pizzaravintolaan, ja iltapäivällä kierrätte Pompeijin rauniot ja kaikki sen arkeologiset kohteet.

Jos haluat tutustua muihin Pompeijin retkiin tai tietää lisää siitä, mitä ei kannata jättää väliin, kun olet siellä, suosittelen lukemaan tämän täydellisen oppaan tästä kokemuksesta: Pompeijin päiväretket Roomasta.

Varaa retki Pompeijiin

5. Viides päivä: Tutustu Rooman piilotettuihin helmiin ja hyvästele kaupunki tyylillä

Päätä matkasi tutustumalla joihinkin Rooman piilotettuihin helmiin, joita et ehkä ehdi nähdä lyhyemmällä matkalla. Ne eivät kuitenkaan ole vähemmän mielenkiintoisia vierailukohteita.

Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo| ©Wikimedia
Castel Sant'Angelo| ©Wikimedia

Kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Piazza Navonalta on Castel Sant'Angelo, joka sijaitsee Tiberin toisella puolella kauniilta Ponte Sant'Angelolta, joka on yksi Rooman kauneimmista silloista. Se on majesteettinen rakennus, joka rakennettiin keisari Hadrianuksen mausoleumiksi, ja se on historiansa aikana toiminut paavin linnoituksena ja nykyään museona vierailijoille.

Kannattaa viettää aamupäivä vierailemalla tässä vertauskuvallisessa rakennuksessa ja kiipeämällä sen katolle, josta näet Rooman eri näkökulmasta.

Jonojen välttämiseksi voit ostaa netistä liput Castel Sant'Angeloon ääniopastuksella tai halutessasi voit osallistua Castel Sant'Angelon kiertoajelulle.

Jos päätät vierailla siellä omin päin, suosittelen sinua lukemaan tämän artikkelin, jotta tiedät etukäteen mielenkiintoisimmat asiat tästä paikasta: Rooman Castel Sant'Angelo Liput: saatavilla olevat vaihtoehdotja kuinka ne ostaa.

Varaa lippusi Castel Sant'Angeloon

Appian tie ja katakombit

Rooman katakombit| ©Wikimedia
Rooman katakombit| ©Wikimedia

Appian tie on antiikin Rooman tie, joka yhdisti kaupungin eteläisiin kohteisiin joukkojen ja tavaroiden kuljetusta varten. Se on edelleen melko hyvin säilynyt, ja sen varrella voit vierailla mielenkiintoisia kohteita täynnä olevassa arkeologisessa puistossa, Parco Regionale dell'Appia Anticassa(yksi Rooman kauneimmista).

Kävely Appiantietä pitkin on hyvä tapa nauttia Rooman toisesta puolesta kaukana keskustan hälinästä. Suosittelen käymään Appian tiellä sunnuntaisin, jolloin se on suljettu liikenteeltä, sillä silloin se saa aivan erityisen tunnelman.

Aloita kävelyretki vierailijakeskuksesta, kunnes saavut Cecilia Metellan haudalle ja Maxentiuksen sirkukselle. Matkalla voit halutessasi käydä Rooman katakombeissa: joko Pyhän Callixtuksen katakombeissa tai Pyhän Sebastianuksen katakombeissa. Pyhän Callixtuksen katakombit ovat suosituimpia, sillä niissä on laajempi kierros ja niissä lepäävät kuusitoista ensimmäistä paavia sekä joitakin kristittyjä marttyyrejä.

Jos päätät kokeilla tätä kokemusta, sinun on hyvä tietää, että sen voi tehdä vain opastetulla kierroksella. Lue täydellinen opas Rooman katakombeihin, jossa kerron kaiken, mitä sinun on tiedettävä ennen kierroksen varaamista: Rooman KatakombienLiput: kaikki mitä sinun tulee tietää.

Varaa opastettu kierros katakombeihin ja Via Appiaan

Lounaspysäkki

Ai Fienaroli| ©Ai Fienaroli
Ai Fienaroli| ©Ai Fienaroli

Lounaaksi suosittelen Ai Fienarolia osoitteessa Via Piemonte, 125. Heidän ruokalistaltaan löydät herkkuja, kuten tonnikalatartaria rapean leivän ja fenkolikermaisen kerman kera, herkullista meriahvencarpacciota pistaasipähkinöiden ja mustan tryffelin kera, ja heillä on myös loistavia artisokkia papujen kanssa. Vaikka hinta on noin 40 euroa per henkilö, se on herkuttelun arvoinen viimeisenä Rooman päivänäsi.

Maltan ritarien lukko

Maltan ritarien lukko| ©Unsplash
Maltan ritarien lukko| ©Unsplash

Rooman eteläisimmän kukkulan, Aventinuksen kukkulan, huipulla on ylellisten kartanoiden ja puutarhojen alue, joka kätkee sisäänsä salaisuuden: appelsiinipuiden puutarhan, jonka paikalliset tuntevat nimellä Giardino degli Aranci.

Kyseessä on puisto, jossa on portti, jonka lukosta voi nähdä kaukana puiden kehystämän Pietarinkirkon kupolin.

Tämän kuriositeetin lisäksi alueella on ihana kävellä nauttien appelsiinipuiden tuoksusta ja illalla ihailla auringonlaskua yhdestä paikallisten suosimasta näköalapaikasta.

Lokakuusta helmikuuhun puisto on avoinna kello 7-18, maaliskuusta syyskuuhun kello 7-20 ja huhtikuusta elokuuhun kello 7-21. Puisto on avoinna kello 7-18. Suosittelen hankkimaan paikan näköalatasanteelta noin tuntia ennen auringonlaskua, jotta voit nauttia auringonlaskusta ja hyvästellä pian alkavan upean matkan.

Varaa retki piilotettuun Roomaan